Başkan Kerimoğlu: 'Bu Anayasa Başkanlık Anayasası'dır'

Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu: 'Anayasa değişikliği adı ve özü itibariyle 'Başkanlık Anayasası'dır' dedi.

  • 847
Başkan Kerimoğlu: 'Bu Anayasa Başkanlık Anayasası'dır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Anayasa Değişikliği Halk Oylaması çalışmaları kapsamında Kastamonu’ya gelen Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu, CHP Merkez İlçe Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir aldatmaca olduğunu ifade ederek anayasa değişikliğinin adı ve özü itibariyle bu bir Başkanlık Anayasası olduğunu kaydetti.

16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Anayasa Değişikliği Halk Oylaması çalışmaları kapsamında Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu, CHP İl Örgütü’nün davetlisi olarak Kastamonu’ya geldi. Merkez İlçe Başkanlığı’nda partililerle bir araya gelen Kerimoğlu, referandum çalışmaları hakkında partililerden bilgi aldı.

Referandum çalışmalarının İstanbul’da da yoğun bir çalışma temposu içerisinde sürdürüldüğünü kaydeden Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu, İstanbul’da yürütülen çalışmalarının toplumu yanlı olarak etkilemek için kişi, kurum ya da kuruluşlar üzerinden yapıldığına dikkat çekti.

“KASTAMONULULAR ‘EVET’ DİYOR GİBİ TOPLUMDA BİR ALGI YARATMAK GAYRETİ VAR”
Referandum çalışmalarında siyasi iktidarın uzantısı kadro tarafından, İstanbul’un her yerine afiş ve pankartlar asıldığını, asılan çoğu pankartların gerçekle ilgisi olmadığını ifade eden Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu: “İstanbul’a bir takım sivil inisiyatif guruplarının adını kullanarak bu tür, toplumu etkilemek amacıyla afiş ve pankartlar asılıyor.  Sorsanız sahibi belli değil. Yazıyorlar, ‘Kastamonu sivil inisiyatif’. Aslına bakarsanız ne öyle bir inisiyatif var, ne de öyle bir dernek veya kuruluş var. Fakat AKP iktidarı, bu işi profesyonel kadrolar aracılığıyla yapıyor. Sabahleyin bir bakıyorsunuz İstanbul’un her yeri, o ana arterler, bütün yollar, bütün binalar, bütün sokaklar ‘evet’ afişleriyle donatılıyor. Donatılırken de işte, ‘Rizeliler ‘evet’ diyor, Sivaslılar ‘evet’ diyor, Kastamonulular ‘evet’ diyor, gibi toplumda bir algı yaratmak gayreti var. Toplumda ‘hayır’ oranı yüzde 60’lara yaklaşan düzeydedir. Fakat insanlarda şöyle bir kaygı var, yine AKP bu sandığa bir takım manipülatif yöntemlerle, sandığı değiştirebilirler, oyları manipüle edebilirler gibi bir korku, kaygı var. Bakın bu iki anlamda olumsuz bir Türkiye’nin seçilmiş hükümetinin hile yapabileceğini, toplumun önemli bir kesiminin düşünüyor olması, AKP açısından dahi bir utançtır. Ama bir yandan da bizim açımızdan olumsuzluk, yurttaşımız oy verecek, sandıkta yüzde 60’lara ulaşan ‘hayır’lar çıkacak, fakat buna rağmen endişe duyuyorlar. Bu da bizim açımızdan üzüntü vericidir” dedi.

“DEMOKRASİYE VE ÇOĞULCULUĞA OLAN İNANCIMIZ NEDENİYLE ‘HAYIR’ DİYORUZ”
Hem parti olarak hem de kişisel olarak Kastamonu dernekleriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten Kerimoğlu: “Bunlarla çok nitelikli bir toplantı yaptık. Biz Kastamonulu hemşerilerimizle bu toplantıları yapıyoruz. Biz ‘hayır’ çağrısı yaptığımız gibi, Kastamonulu hemşerilerimiz de bizim adımıza ‘hayır’ çağrısı yapan çok önemli toplantılar gerçekleştirdi. Ben şunu görüyorum, İstanbul’daki Kastamonuluların, mutlaka yarıdan fazlasının ‘hayır’ konusunda eğilimi var. Mutlaka var. bu Kastamonu yerelin de de inşallah, hangi siyasi partide olursa olsun, Cumhuriyet Halk Partisi’nde, MHP’de ya da Adalet ve Kalkınma Partisi’nde, hangi siyasi partide olursa olsun, referandum sürecinin bir siyasi parti olayı olmadığını, siyaset üstü bir konu olduğu bilinciyle, daha önce Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy verenlerin önemli bir kesimi, Milliyetçi Hareket Partisi’ne oy verenlerin de en az yüzde 85-90’ı ‘hayır’ diyeceklerdir. Hatta içlerinde Sayın Cumhurbaşkanına sempatisi, saygısı olan, bundan sonraki seçimlerde de oy verecek olan yurttaşları dahi, anayasasını korumak, bu ortak aklı muhafaza etmek, demokrasiye ve çoğulculuğa olan inancı nedeniyle ‘hayır’ diyeceklerdir” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ, PARTİLİ HÜKÜMET SİSTEMİ BİRER ALDATMACADIR”
Gerçekleştirilmeye çalışılan anayasa değişikliğinin bir bölünme anayasası olacağıyla ilgili toplumun büyük endişesi olduğuna dikkat çeken Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu: “Bu herkes tarafından malum. Niye var? Bu zaten değişiklik yasalarının içinde gizlenmiş ama üzerinde konuşulan, tartışılan bir önemli hususu da bu vesile ile bir kere daha hatırlatayım. 2709 sayılı kanunun, 11’inci maddesinin 3’üncü fırkasında diyor ki, sadece şimdiye kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi kamu tüzel kişiliği kurabilir. Ama bu derişiklikle, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve dahi Cumhurbaşkanı kamu tüzel kişiliği kurabilir. Bu ne anlama gelir? Bu il, ilçe hatta eyalet dahi kurabileceği anlamına gelir. Bakın Türkiye’de yeni bir ilçe kurmak, bir beldeyi feshetmek, yeni bir il kurmak yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde idi. Ama bu anayasa değişiklikleriyle birlikte artık bu yetki aynı zamanda da cumhurbaşkanına, daha doğrusu başkana verilecektir. Bu Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Partili Hükümet Sistemi birer aldatmacadır. Adı itibariyle, özü itibariyle bu bir Başkanlık Anayasası’dır” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT