Başkan Kerimoğlu'dan göç vurgusu

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, 'Kastamonu'nun ekonomisi üretim üzerine kurulursa göç önlenir' dedi.

  • 795
Başkan Kerimoğlu'dan göç vurgusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu, Kastamonu’nun ekonomisini tüketim yerine üretim üzerine kurabildiğinde yaşadığı göç sorununu tersine çevirebileceğine vurgu yaptı.

Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı, Merkez İlçe Başkanı Uğur Alemdar ve beraberindekilerle birlikte Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

İstanbul’da Kastamonulularla sıklıkla görüştüklerini, istişarelerde bulunduklarını ifade eden Bakırköy Belediye Başkanı Op. Dr. Bülent Kerimoğlu, İstanbul’da Kastamonuluların nüfus olarak büyük bir gücü olduğunu ancak bu gücün temsil noktasında iyi kullanılamadığını söyledi.

“YAŞADIĞINIZ KENTTE ÜRETİMİ ARTTIRAMAZSANIZ GÖÇÜ ÖNELEYEMZSİNİZ”
Kastamonuluların İstanbul’daki sahip oldukları gücü en iyi şekilde kullanılmaları gerektiğini kaydeden Başkan Bülent Kerimoğlu: “Bu güç kullanıldığı zaman Kastamonu yaşadığı büyük problemlerinin bir kısmını aşabilecektir. Ben bunun böyle olduğuna inanıyorum. Şu anda Kastamonu’nun rn büyük sorunu nedir diye sorsanız büyük ihtimal en büyük sorun göç sorunudur. İstanbul’da 800 bine yakın Kastamonulunun varlığı bunu doğruluyor. Göç neden yaşanıyor? İnsanlar yaşadıkları, doğup büyüdükleri yerlerden neden göç ediyor? Bunun nedenlerini gerçekçi yaklaşımlarla ortaya koyabilirsek çözüm önerilerini de o denli ortaya koyarız. Özellikle son dönemlerde her ne kadar söylemlere yansımasa da üretim azalıyor. Tarım, hayvancılık azaldığı ve getirisi düştüğü zaman insanlar kendilerini göç etme mecburiyetinde hissediyor. Yerelde yaşanan kayıp insanların yaşamlarını da etkiliyor. Tüm bu sebepler büyükşehirlere bir göçü de beraberinde getiriyor. Bu bağlamda yapılması gereken Anadolu’da güçlenmeyi sağlamaktır. Artık büyük şehirler nüfusu kaldıramıyor. İstanbul’un nüfusu gayri resmi rakamlarla 18 milyonun üzerinde. Belki 18 milyonu da geçmiştir. Çünkü gayri resmi çok kişi var. Göçü engelleyemezsiniz. Gelene gelme de diyemezsiniz. Peki, ne yapmak gerekiyor? Yaşadığınız kentte üretimi arttıracak, istihdamı arttıracak çalışmaları yapmak zorundasınız. Bu Kastamonu için de geçerli, diğer şehirler için de geçerli bir durum. İstihdamı arttıracak çalışma yapamıyorsanız göçü de engelleyemezsiniz. 800 bine yakın Kastamonulunun İstanbul’a göçmesi boş yere değildir. Rakam az değil. Dikkate alınmalı. Şehirde tüketime yönelik bir yapılanma içerisine girerseniz göç konusunu da halledemezsiniz. Anadolu şehirlerinin yaşadığı sorun Trakya’da yaşanmıyor. Neden mi? Ekonomileri tüketim yerine üretim üzerine kurulmuş. Kastamonu’da ekonomisini tüketim yerine üretim üzerine kurabilirse, doğduğu yerde doyacağı adımları atarsa çok güzel sonuçların ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan ise Kastamonu’nun 1950’lerden sonra yaşadığı göç sorununu hala aşamadığını, ancak son dönemlerde az da olsa terinse göçün yaşandığını söyledi. İstihdamın arttırılmasına yönelik adımların atıldığını ancak eleman sıkıntısı nedeniyle üretimde de ciddi sorunların ortaya çıktığının altını çizdi. 

Kazım BOLAT