BBP 'Seçim barajı sıfır olmalıdır'

Büyük Birlik Partisi Seçim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis 'Büyük Birlik Partisi, seçim barajlarının sıfır olmasını istemektedir' dedi.

  • 2885
BBP 'Seçim barajı sıfır olmalıdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Büyük Birlik Partisi Seçim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, BBP ve Genel Başkanıyla ilgili kullandığı ifadelere yönelik açıklamada bulundu.

Yelis; "5 Mart 2018 tarihinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sayın Bülent Tezcan başkanlığındaki heyet, 'seçim güvenliği' gündemiyle partimizi ziyaret etmişlerdi.

CHP heyetini Genel Merkezimizde, Genel Sekreterimiz Sayın Üzeyir Tunç başkanlığında bir heyet karşılamıştır.

Toplantı sonrası, Sayın Üzeyir Tunç, özetle; 'Büyük Birlik Partisi bugüne kadar yönetimde istikrarı, temsilde adaleti savunan bir parti olmuştur. Konuyla ilgili bugün de aynı kanaatte olan, 25 yıl önce ne söylemişse bugün de aynı şeyleri söyleyen bir partidir. Temsilde adaleti, sağlamak için barajın sıfırlanmasını talep ettik, bugün de aynı şeyleri istiyoruz. Baraj sorununu, seçim ittifakları yoluyla kısmen de olsa çözülmüş, ancak hazine yardımı konusunun, ittifak içinde ya da dışında, netleşerek bir yasal zemine kavuşması gerekir' demiştir. Bu görüşme ve açıklamalar 3 yıl öncesine aittir.

5 Mart 2018 tarihinde ziyaret heyetinde bulunan Sn. Özgür Özel’in, 11 Mart 2021 günü yaptığı açıklamada, konunun, CHP ile 19 Şubat 2021 tarihinde yaptığımız görüşmede gündeme geldiği gibi bir anlam çıkartılmaya çalışılmaktadır.

Öncelikle, partimiz ve CHP’nin 19 Şubat 2021 tarihinde yaptığı görüşme, 'Yeni Anayasa Çalışmaları' ile sınırlı olmuştur. Ayrıca bu görüşmede Sayın Özgür Özel yer almamıştır.

Zaten, Sayın Genel Başkanımız ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, toplantı sonrası ortak düzenledikleri basın toplantısında, konu bu şekliyle dile getirilmiştir.

Sayın Özel, 3 yıl önce Genel Sekreterimiz başkanlığındaki heyetle yapılan 'seçim güvenliği' ana temalı görüşmeyi, kamuoyuna yeni yapılmış ziyarette görüşülmüş intibaı vererek; 'Cumhur İttifakı’na destek veren BBP Genel Başkanı Sayın Destici yüzde 3 yüksek, aşağı çekilmeli, bütün partiler yardım almalıdır’ diyordu. Sayın Hayati Yazıcı, ‘Hazine yardımını en az 5’e ya da 7’ye çıkaralım’ diyorlar. Bakalım Destici ne diyecek?' şeklinde konuşmuştur.

Türk siyasetinde 80’li yıllardan bu yana çeşitli partiler iktidar olmuşlar ve bu adaletsizliği düzeltmemişlerdir.

Sayın Özel’in kendi partileri de 1991/1995 yılları arasında hükümet ortağı olmuş ve hiçbir düzeltme ve değişiklik yapmamışlardır.

Bu minvaldeki görüşlerimizi ayrıca sürekli kamuoyuyla paylaşmaktayız. Görüşlerimizin özetini siz değerli basın mensupları aracılığıyla kamuoyumuzla yeniden paylaşıyorum:

1- Büyük Birlik Partisi, seçim barajlarının sıfır olmasını istemektedir.

2- Barajın kaldırılması yönünde bir mutabakat sağlanamazsa, bu rakam yüzde 3’ün üzerinde olmamalıdır. Bu halde ise yüz kişilik 'Türkiye milletvekilliği' sistemi getirilmelidir.

3- Mahalli idareler seçimlerinde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde uygulanan yüzde 10 barajı kaldırılmalı, yine bir oran uygulanacaksa bu rakam yüzde 3 olmalıdır.

4- Parti genel başkanlarına ve üst yönetim organlarına, adayların yüzde 20’sini aşmayacak kadar bir kontenjan verilip, diğer bütün adaylar için ön seçim yapılmalıdır.

5- Mevcut, 'siyasi partilere hazine yardımı sistemi', siyasi partiler arasında son derece büyük bir haksız rekabeti beraberinde getirmektedir. Hazine yardım için baraj olmamalıdır.

6- Seçime katılma hakkı olan her partiye hazine yardım tutarının yüzde 10’u maktu bir şekilde ödenmelidir.

7- Hazine yardımı ile seçim yardımı birbirinden ayrılmalı; hazine yardımı verilme kriterleriyle seçim yardımı verilme kriterleri ayrı olarak belirlenmelidir.

Bu kanaatlerimiz ayrıca, Genel Sekreterliğimiz tarafından, Sayın Hayati Yazıcı ile yazılı olarak da paylaşılmıştır."