BDP VE DTK Nevruz Programını Açıkladı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Nevruz Bayramı dolayısıyla yapacağı kutlama programını açıkladı.

  • 716
BDP VE DTK Nevruz Programını Açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

- BDP VE DTK NEVRUZ PROGRAMINI AÇIKLADI 
- AHMET TÜRK: 

- NEVRUZ GÜNÜ BARIŞ SESLERİ HAYKIRILACAK" 
- AYSEL TUĞLUK: 
- "KÜRT TOPLUMUNUN, DOSTLARININ BİR KEZ DAHA ALANLARA ÇIKIP, BU SORUNUNUN DİYALOG VE MÜZAKERELERLE ÇÖZÜLME TALEBİNİ İFADE EDECEK BİR NEVRUZ OLACAKTIR " 
- SELAHATTİN DEMİRTAŞ: 
- "BU NEVRUZ YAPILMIŞ EN BÜYÜK KUTLAMALAR OLACAKTIR"
- GÜLTAN KIŞANAK: 
- "NEVRUZ YENİ BİR BAŞLANGIÇ OLUŞTURACAK"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Nevruz Bayramı dolayısıyla yapacağı kutlama programını açıkladı.
BDP ile DTK tarafından organize edilen Nevruz programını açıklamak üzere bir araya gelen BDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK eş genel başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla program duyurusu yaptı. DTK binasında bir araya gelen Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, bu yıl Türkiye genelinde 42 il, 130 merkezde kutlanacak Nevruz programını açıkladı. Bu yılkı Nevruz kutlamalarının sürecin ruhuna göre kutlanacağını anlatan Ahmet Türk, Nevruz’un Kürtlerin geleceğini belirleyeceği şekilde bir kutlama olacağını dile getirdi. Türk, Diyarbakır’da 21 Mart günü kutlanacak Nevruz programına dünyanın dört bir yanından 2 bine yakın kişiyi davet ettiklerini kaydetti. Özgürlüklerin mücadelesinin Nevruz’u, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için, Kürtlerin çığlığını duyurduğu bir Nevruz olacağını anlatan Türk, Nevruz gününü Kürtlerin kendi statüsünü belirleyeceği bir gün olarak değerlendirdi. Türk, “Nevruza sahip çıkmak özgürlüğe, demokrasiye sahip çıkmaktır. BDP, DTK ve bugün bizlerle dayanışma içerisinde olan bütün STK’ların çabasıyla bir Nevruz programı belirlendi. Bu yıl Nevruz kutlamaları, 42 il 130 merkezde yapılacak. Bin 950 kişiye, partilere kurumlara, şahsiyetlere davetiyeler gönderdik. Biz bu süreci halkımızın hak ve özgürlüklere sahip çıktığı bir süreç olarak görüyoruz. Yine biz bu süreci yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz. Öcalan’ın da mesajından anlaşıldığı gibi artık klasik yöntem ve anlayışlarla değil, daha geniş perspektifle halkımızın gündemine getireceğiz” dedi.
2013 yılı Nevruz kutlamasının yeni dönemin başlangıcı olduğunu aktaran Türk, Diyarbakır’da Nevruz günü verilecek mesajın çok önemli olduğunu belirterek, verilecek mesajlarda Kürtlerin taleplerinin gerçekleşmesi adına önemli bir gün olarak yorumladı. Türk, 21 Mart günü Diyarbakır’da kutlanacak Nevruz’a katılım çağrısında bulundu.

“NEVRUZ TALEPLERİN HAYKIRILACAĞI BİR GÜN OLACAK”
2013 Nevruz’una tarihsel bir anlam atfettiklerini ve son derece önemli bir Nevruz olacağını anlatan Aysel Tuğluk, Kürt sorununun da demokratik ve barışçıl çözümü konusunda yeniden tarihsel bir fırsatın yakalandığı bir sürecin yaşandığını söyledi. Nevruz gününü, Kürtlerin geleceğinin belirleneceği bir tarihsel süreç olarak yorumlayan Tuğluk, “Bu yılki Nevruz'u tarihsel kılan en önemli nedenlerden bir tanesi tabi ki Öcalan ile devlet arasında yaşanan diyalogdur. Bizler bu süreci son derce önemli görüyoruz. Kürt demokratik kurum ve bileşenleri olarak başlatılan bu sürecin gerçek bir çözüme evrilmesi için, buradan özgürlükler ve demokrasinin kazanması için sürece dönük katkılarımızı, sorumlu yaklaşmamızı göstermeye devam edeceğiz. Bu Nevruz bu açıdan da çok büyük anlam taşıyor. Kürt toplumunun, dostlarının bir kez daha alanlara çıkıp, bu sorununun diyalog ve müzakerelerle çözülme talebini ifade edecek bir Nevruz olacaktır. Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü talebinin haykıracağı bir gün olacaktır. Gerçekten barış ama nasıl bir barış olacağı konusunda bir iradenin açığa çıkacağı bir Nevruz olacaktır. Biliyoruz ki halkımız bir kez daha alanlarda diyalog ve barışçıl çözüm noktasındaki iradesini en güçlü, en kitlesel bir şekilde ortaya koyacaktır. Evet barış, evet diyalogla çözüm ama bunun onurluca olması. Bunun gerçekten Kürt halkının halk olmaktan kaynaklı taleplerinin kabul edilmesi talebi, bizler tarafından ve halkımız tarafından dile getirilecektir” diye konuştu.
Kürt sorununun demokratik çözümü ve diyalogla çözümü konusunda tarihi bir fırsat yakalandığını aktaran Tuğluk, “Ya bu sorunu cidden konuşarak, diyalogla çözüm yoluna koyacağız, ya da yeniden bir kapışma yaşanacak ve hepimiz kaybedeceğiz. Biz hepimize kazandıracak şeyin demokrasi ve demokratik çözüm olduğuna inanıyoruz. Bunun için çabamızı devam edecek” dedi.

“ÖCALAN TÜRKLER İÇİN BİR ŞANSTIR”
Tuğluk, bu yılki Nevruz’u Öcalan’ın özgürlüğünün talep edileceği bir Nevruz olacak kutlanacağını ifade ederek, Öcalan’ın Türkler için bir şans olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Tuğluk, “Eğer Kürtlerle barışmaktan, Kürt sorununun demokratik çözümünden bahsediliyorsa, tartışmasız bir aktör olduğu açığa çıkmış olan Öcalan’ın rolünü ve misyonunun oynayabileceği koşullarının oluşturulması gerekiyor. Öcalan’ın özgürlüğüne gidecek yolun sürecinin önü açılması gerekiyor. Toplumsal barış için bu gereklidir. Öcalan sadece Kürtler için vazgeçilmez bir irade değildir, Türkler için de bir şanstır. Çünkü Öcalan Türkiye’den bakan Türkiye’de çözüm isteyen bir liderdir. İmralı’da başlatılan görüşmelerin de ana özünü bu oluşturmaktadır. Türkler ve Kürtlerin birlikte kazanacağı bir demokratik sistem öneriyor. Bu fırsat umarım doğru değerlendirilir” şeklinde konuştu.

“İMRALI’YA ÇÖZÜM ENDEKSLİ OLARAK BAKILMALI”
Çözüm sürecine de değinen Tuğluk, İmralı’yı çözüm endeksli olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Tuğluk, “İmralı’ya nasıl yaklaşılıyor? Gerçekten İmralı’ya bir çözüm olarak mı yaklaşılıyor, yoksa işin içerisinde bir hesap mı var? Biz bu soruyu sormak istiyoruz. İmralı’ya çözüm endeksli bir yaklaşım söz konusu olursa, gerçek bir demokratik çözümün olması çok yüksek olacaktır. Biz Öcalan’ın ortaya koyduğu iradeyi çok önemli görüyoruz ve hepimiz açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Yok eğer birtakım hesaplar söz konusu ise, bu en baştan İmralı’dan dönecektir. Biz artık devleti ve siyasi iktidarı zihniyet olarak yeni bir pozisyon almaya davet ediyoruz. Geçmişin inkar ve imha sürecine dayalı, yeni bir çözüm sürecinden bahsedilemez. Pozisyonların bu çerçevede ele alınması gerekiyor. Sayın Başbakan’ın barış ve eşitlik dememek gerekir sözünü, sürecin ruhuna zıt bir açıklama olarak görüyoruz. Tabi ki barış denecek, eşitlik denecek. Kürt sorununun çözümü demokratik ve eşitlik temelde olmak zorundadır. Biz halkımızı alanlara tam da eşitlik talebini yükseltmek için davet ediyoruz. Onurlu bir barışı dilendirmek için davet ediyoruz. Bunlar olmadan bir barıştan, bir çözümden bahsedilemez. Hükümetin bir takım açıklamalarını sürece uygun olmadığını, zaten var olan kaygıları artırıcı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Öcalan tarafından eğer birlikte yaşam, birlikte çözüm, ortak yarar üzerine bir siyaset izleniyorsa, hiç kimse zan etmesin bu çaresizlikten ya da alternatifsizlikten bu süreç gerçekleşiyor. Kürt hareketini Kandil’de gördük, kendi öz gücüyle bu süreci sona ulaştırma iradesi vardır. İktidar sanki diz çöktürmüşler, sanki çaresizler gibi bir dil kullanıyor. Eğer birlikte yaşamdan ısrar ediliyorsa, Öcalan’ın demokratik cumhuriyet paradigmasının bir sonucu olarak gelişiyor. Bizler de en yararlı çözümün bu olduğuna inandığımız için böyle yaklaşıyoruz. Yoksa Kürtlerin alternatifleri, farklı çözümleri vardır. Demokrasi herkese kazandıracaktır. Öcalan’ın başlattığı bu sürece bir zihniyet değişimine ihtiyaç olunan bir süreçteyiz. Umut ediyoruz ki Türkiye devleti ve iktidarı meseleye bu çerçevede bu eksende bakar ve birlikte kazanmanın yolunu hep birlikte yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.

“ÖCALAN’IN NEVRUZ GÜNÜ VERECEĞİ MESAJ YENİ DÖNEMİN ROTASINI BELİRLEYECEK”
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı konuşmada, 21 Mart günü Diyarbakır’da kutlanacak Nevruz’da Abdullah Öcalan’ın okunacağı mesajının yeni dönemin rotasını belirleyeceğini kaydetti. Bu 2013 Nevruzu'nun da önceki Nevruzlar gibi demokrasi ve özgürlük açısından bir sıçrama noktası olacağının ifadelerini kullanan Demirtaş, “Her Nevruz gibi siyasete doğru yolu gösteren halkın taleplerini ortaya koyan, çözüm konusunda adım atılmasını isteyen bir Nevruz olacaktır. Bu Nevruz yeni başlayan bir dönemde de halkın inisiyatif aldığı, temel aktör olduğu bir Nevruz olacak. Her yıl önceki yıllara nazaran daha fazla kitleselleşiyor. Bu Nevruz yapılmış en büyük kutlamalar olacaktır. Bölgenin her yerinden bu yıl Nevruz'da çıkacak mesaj, Öcalan’ın Nevruz vesilesiyle verecek mesaj, yeni dönemin rotasını değiştirecek. Bölge dengelerini etkileyecek bir mesaj olacaktır. Bugüne kadar Nevruz ateşi hiçbir zaman karanlıkları aydınlatmadan geçmedi, bu yıl da siyasetin tüm karanlık noktalarını aydınlatacak olan Nevruz ateşi olacaktır. Siyasetçiler olarak halkımızın bize emanet ettiği temsiliyetin gereği açısından sorunların çözümünü siyasi yollarla, müzakere ederek, tartışarak çözmek zorundayız. Bu gelinen aşamayı da bir kazanım olarak, halkımızın ısrarlı, kararlı taleplerinin bir sonucu olarak görüyoruz. Bu tablo halkımızın bir kazanımıdır, bedellerle elde etmiştir ve tabii ki sahiplenecektir” dedi.

“İÇİNDE BARIŞ BARINDIRMAYAN BİR SÜREÇTE ALDATMA OLUR”
Demirtaş, çözüm sürecinde barış ve demokrasi hedeflenmesi gerektiğinin vurgulamasını yaparak, bu sürecin her türlü gerilim ve provokasyona açık olabileceğine dikkat çekti. Demirtaş, “Yüz yıllık bir sorundan söz ediyoruz. Birçok defa isyana, kanlı bastırmalara, kana, gözyaşına vesile olmuş bir sorundan söz ediyoruz. Bu umutlar ve kaygılar bir arada yürümek zorundadır. Ne tam anlamıyla büyük bir umutla sürece herkes yaklaşabilir, ne de umudu bir kenara bırakıp korkuyla yaklaşabilir. Umut ve kaygı birlikte yürüdüğü oranda çözüm mümkün olacaktır. Barışa ve özgürlüğe inanan herkesin bu topraklarda artık kan akıtmadan, özgürce yaşayabilmektir. Mademki bu süreci hep birlikte destekliyorsak, bu kaygıları gidermek de hepimizin boynunun borcudur. Bizler Kürt bileşenleri olarak başından beri bu ciddiyetle yaklaştık ve karşıdan da bu ciddiyeti bekliyoruz. Unutulmasın ki bu sorunun adı Kürt sorunudur ve sorunun kaynağı da Kürt halkının temel haklarının gasp edilmiş olmasıdır. Kürt halkının özgürlüğe kavuşmadığı bir süreçten korkumuz odur ki bir barış çıkmayacaktır. İçinde demokrasi ve barış süreci barındırmayan bir süreç aldatma olur. Atılan her pratik adımın içinin doldurularak gitmesi, sürecin kaygılarını azaltacaktır. 1993’ten bu yana değişik ateşkesler, çözüm arayışları başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, bu kez iyi değerlendirilirse kalıcı bir barışın fırsatı vardır. Bütün analar akan kanın durmasını haklı olarak istiyorlar. Her şeyden önce bu savaşın en çok acısını çeken kadınların istemleri bizim için talimattır. Bizim barıştan anladığımız şey onurlu bir yaşamdır. İçi doldurulmadan, olmaz. Bu süreç her türlü gerilime ve provokasyonlara açık olabilir, ama biz açık ve şeffaf bir tartışma ile bu sürece yaklaşacağız. Önemli olan kan akmadan, acılar olmadan siyasi zeminde bütün sorunlarımızı tartışabilir hale getirmektir, çözüm yoluna getirebilmektir. Burada kritik nokta şudur; hepimiz demokratik siyaset kanallarının açık olması konusunda hemfikir miyiz? Savaşın ve çatışmaların bitmesini istemek hepimizin talebidir. Ama bununla birlikte demokratik siyaset kanallarının açılması hükümettedir. İktidarın tekelleştirdiği siyaset alanı muhalefete açabilecek mi? Elindeki tekeli, medya, yargı tekelini, yasama tekelini bu açıdan demokratikleştirebilecek mi? Sürecin sağlıklı gelişmesi için bütün bunlar önemlidir” diye konuştu.

“NEVRUZ YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICIDIR”
Gültan Kışanak ise Nevruz'un kelime anlamının yeni gün olduğunu anlatarak, bu yıl kutlanacak Nevruz’u yeni dönemin başlangıcı olarak yorumladı. Kışanak, “Ben inanıyorum ki bu anlama en denk düşen bir Nevruz olacaktır. Bu Nevruz gerçekten yepyeni bir dönemin, sürecin başlangıcı olacak. Tarihsel olarak da Nevruz böyle bir rol oynamıştır. Nevruz tarihsel çıkışların yapıldığı, yeni dönemlerin başlattığı, büyük direnişlerin açığa çıktığı bir yıldır. Tüm halkımızı dostlarımızı barıştan, çözümden, demokrasiden yana olan herkesi Nevruz'da alanlarda olmaya davet ediyorum. Bu Nevruz'a katılmak herhangi bir kutlamaya katılmanın ötesinde bir kutlama olacaktır. Nevruz'un böylesine tarihsel çıkış anlamını taşıması bizler için de bugüne güçlü bir şekilde hazırlanmanın gerekçesidir” şeklinde konuştu.