Belediye İle TSE Arasında Asansör Protokolü

Kastamonu Belediyesi ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında asansörlerin bakım ve işletme yönünden güvenliğini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.

  • 554
Belediye İle TSE Arasında Asansör Protokolü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düzenlenen imza törenine, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile TSE Kastamonu İl Müdürü Bayram Güven katıldı.

Kastamonu Belediyesi ile TSE arasında düzenlenen yeni protokole göre bina sahipleri asansörlerin yıllık kontrollerini TSE’ye yaptırmak zorunda olacak. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından her asansörün yıllık kontrolünün yapılması zorunlu hale getiriliyor.

Söz konusu protokol, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren ‘Yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, asansörlere yönelik yıllık kontrolleri Ts En Iso/ıec 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A-tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasını sağlamak ve yaptırıldığını denetlemekle sorumludur’ şeklindeki yönetmelik değişikliği gereğince düzenlendi.

YIL BOYUNCA BİLGİLENDİRME VE UYARILAR YAPILACAK

TSE’nin akredite olmuş A tipi bir muayene kuruluşu olduğunu ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, bundan sonra hem TSE’ne, hem belediyeye, hem de bina yöneticilerine büyük sorumluklar düştüğünü belirtti. Babaş, gerekli bilgilendirme ve uyarıların yıl boyunca yapılacağını ifade ederek, ayrıca vatandaşların daha güvenli bir asansör taşımacılığı için bina yöneticilerinin asansörlerini kontrol ettirmeleri hususunda yasal olarak sorumlu olduğunu hatırlattı.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 5 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi gazete’de revize edilerek tekrar yayınlandığını belirten TSE Kastamonu İl Müdürü Bayram Güven ise, “Buna göre yılda bir kez bina yöneticilerinin asansörlerin yıllık kontrollerini TSE’ye yaptırmak zorunluluğu olacak” dedi.

(İHA)