Besinlerle Doğal Şifa Reçetesi

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, bazı besinlerin doğal şifa reçetesi olduğunu belirtti.

  • 576
Besinlerle Doğal Şifa Reçetesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hem kış hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme programı için et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin gruplarının dengeli bir biçimde alınması gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Özellikle taze sebze ve meyveler soğuk havalarda da sağlıklı kalmak isteyenlerin imdadına yetişiyor.

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. A vitamini savunma sistemimizi güçlendirmede en önemli rolleri üstlenen bir vitamindir. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar” diye konuştu.

C vitaminin vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığını kaydeden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için tüketilmeden önce hazırlanmalıdır. Özellikle yemeklerde yeşil ve kırmızıbiberler bol miktarda çok öldürmeden ilave edilmelidir. Bal enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Kahvaltıda 1 dilim ekmeğe sürülen 2 tatlı kaşığı bal şifadır. Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Nar meyvesi ismini Latince’de ‘çok tohumlu’ anlamına gelen ‘pomegranate’den almıştır. Nar suyunda anthsiyaninler ve güçlü antioksidant flavonoidler nar suyunun rengini sağlarlar. Nar antioksidan ve anti-tümör etkisinden dolayı ilaç olarak da tanımlanabilir. Kayısı, insan vücudunun günlük enerji ve protein gereksiniminin karşılanmasında çok az katkıda bulunmakla birlikte mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden ş-karotence çok zengindir. A vitaminin öncül maddesi olan ş-karoten vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. Bu görevlerinden başka A vitamini üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynar” şeklinde konuştu.

(İHA)