Beyinde hasara neden oluyor!

Aşırı şeker tüketmek beyinde hasara neden oluyor.

  • 1949
Beyinde hasara neden oluyor!

Bilim adamları yaptıkları araştırmaya göre şeker beyinde bağımlılık yapıyor. Bu nedenle tatlılara mesafeli durmak gerekiyor. Beyinde hasar olduğunda hafıza kötüleşebiliyor.

CNN Türk'ün haberine göre, aşırı miktarda şeker tüketmek kontrol ve düşünme kaybına neden oluyor. İşte detaylar...

ARAŞTIRMA VE SONUÇLARI

Bilim adamları, tatlı yiyeceklerin tuzlu ve yağlı yiyeceklerle birlikte, insan beyninde bağımlılık benzeri etkiler yaratarak, kontrol kaybına, aşırı yemeye ve ardından kilo alımına neden olabileceğini öne sürdüler.

Bir şeker formu olan glikoz, vücuttaki her hücre için birincil enerji kaynağıdır. Beyin sinir hücreleri veya nöronlar açısından çok zengin olduğu için, vücuttaki tüm şeker enerjisinin yarısını kullanan en enerji gerektiren organdır. İlk insanlarda, bu uyaran onları kalori bakımından zengin yiyeceklere yönlendirmeye yardımcı oluyor. Bu da yiyeceklerin kıt olduğu zamanlarda hayatta kalmalarını sağlamıştır. Ama şimdi bu ilkel dürtü, obezite ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor. Düşünme, hafıza ve öğrenme gibi beyin işlevleri, glikoz seviyeleriyle ve beynin bu yakıt kaynağını ne kadar verimli kullandığıyla yakından bağlantılıdır. Beyinde yeterli glikoz yoksa, örneğin, beynin kimyasal habercileri olan nörotransmitterler üretilmez ve nöronlar arasındaki iletişim bozulur.