Beyler Barajı ihalesi iptal edildi

Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi sitesinden yapılan duyuruyla, Kastamonu Devrekâni ilçesindeki Beyler Barajı'nın 5 yıl süre ile su ürünleri istihsaline kiraya verileceği ilan edilmişti.

  • 2385
Beyler Barajı ihalesi iptal edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi sitesinden yapılan duyuruyla, Kastamonu Devrekâni ilçesindeki Beyler Barajı’nın yıllık 11.655 kg avlanabilir balık stokunun 3.572TL muhammen bedel üzerinden 5 yıl süre ile su ürünleri istihsaline kiraya verileceği ilan edilmişti.

Bu ilan üzerine merkezi Ankara’da bulunan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu'nun (ASOF) tepkisi gelmiş ve ihale ilanından hemen sonra açıklamalar yapan ASOF Yönetim Kurulu Başkanı M.Serkan İnanç; “Ülkemizin birçok bölgesinden Beyler Barajı'na kamp, piknik, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı ile kuş gözlemciliği için ziyarete gelen ve sayıları on binlerle ifade edilen birçok kesim olduğunu belirterek, kiralamanın yapılmaması için tüm girişimlerde bulunacaklarını belirtmiş, Beyler Barajı’nın kiraya verilmesi, karavan ve kamping faaliyetinde bulunanlar, aileleri ile birlikte çadır kurarak hafta içi ya da hafta sonunu su kıyısında geçirmek isteyen on binlerce vatandaşı rahatsız edecek, barajı kiralayanlar ile vatandaşlar arasında ciddi sorunların yaşanmasına sebep olacaktır. Alınan bu yanlış karar ile bölgenin ticari avcılığa açılacak olmasının düşünülmesi bile tüm camiayı olumsuz etkileyecek ve bölgede olta balıkçığını bitirme noktasına getirecektir. İlgili Kurumlarımızın konuyu bir daha gözden geçirmesi en büyük dileğimizdir. Sürdürülebilir balıkçılık, yaşanabilir bir doğal hayat konusunda da ilgili kurumlarımızla hep yan yana olmaya devam edeceğiz, çünkü biz onlara güç vermek, destek olup, yüklerini hafifletmek için kurulmuş bir federasyonuz" demişti.

Tepkiler çok çabuk büyüdü
Bu açıklamalar sonrasında ASOF üyesi olan ya da olmayan ülkemizdeki birçok sivil toplum kuruluşundan tepkiler gelmiş ve doğa aşığı sportif olta balıkçıları imzalar toplayarak kararın iptal edilmesini istemişti. Bir hafta süren ihale ilanı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Kiralama Komisyonu’nun 22.09.2017 tarih ve 2017-2 sayılı kararı ile iptal edildi.

İhale ilanının sonrasında ASOF’tan başka bir açıklama daha geldi. Yapılan açıklamada; Amaçlarımız doğrultusunda Kastamonu'daki ilgili kurumlarla hep işbirliği yaptık. Federasyonumuz, yurt içinde ve yurt dışında dernek kurmuş olan amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılarını bir çatı altında toplamak, küresel anlamda amatör balıkçıların paylaşım ve dayanışma örgütü olmasını sağlamak, ülkemizdeki balıkçılığın modern ve çağdaş yönetilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve yapılacak çalışmalara katkı sağlamak, balık ve balıkçılık, su dünyası, çevre ve doğa konularında yapılan olumlu çalışmalar çerçevesinde ulusal ve uluslararası her türlü kurum, konfederasyon, federasyon, dernek, vakıf, platform ve organizasyonlar ile işbirliği içinde olmak üzere 21 Mayıs 2014 Tarihinde Ankara’da kurulmuş, kurulduğu günden günümüze kadar ki süreçte de ilgili kurumlar ile birlikte yaptığı olumlu çalışmalarla adından sıklıkla söz ettirmiştir. Ülkemizin her ilinde olduğumuz gibi Kastamonu İlimizde de kurulduğumuz günden bugüne hep var olduk. İmkânlarımız ölçüsünde kuruluş amaçlarımız çerçevesinde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla Kastamonu’muzla da hep işbirliği yaptık. En nihayetinde sahada olanlar bizleriz. Doğru ve yanlışı yaşayarak görüyor ve ilgili kurumlarımızla paylaşarak onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bununda çok doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz.

Bizce bu kadar yasaklama gereksiz
Kastamonu ilimizde; Taşlık Göleti, Kulaksızlar Barajı, Terzi Göleti, Obruk, Kızıleller, Sarıpınar Köyleri sınırları içerisinde yer alan bütün dereler ve kolları, Andaz, Küre Dereleri,  Küçüksu, İncesu Göletleri, Kösençayırı, Sekiler Göletleri, Ezine, İlişi, Zerva Çayları sportif olta balıkçılığa tamamen yasaklı yerler. Ayrıca Germeçtepe Baraj Gölü’nün de tesisler var. Bizce bu kadar gereksiz yasaklamanın üzerine birde Beyler Barajı’nın kiraya verilerek doğa aşığı sportif olta balıkçılarının oradan uzaklaştırılması gerçekten tarihi bir hata olacaktı. Ayrıca, Beyler Barajı’nda Jandarma Komutanlığı ile İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gece gündüz demeden çalışıyor. Bu çalışmalar tarafımızdan da her daim takdirle anılarak imkânlarımız ölçüsünde destekleniyor.

Kastamonu ilimizde kontrol botu yok
Ülkemizde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü olan sayılı illerimizden bir tanesi de Kastamonu’dur. Ama ne yazık ki Kastamonu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’müzün en büyük sıkıntısı kontrol botu olmamasıdır. Yasadışı avcılıkla mücadelede olağanüstü gayretler gösteriliyor ve gece gündüz demeden emek sarf ediliyor. Biz onların bu üstün gayretlerini yakından takip ediyor ve biran önce kontrol botu alınması için ilgililerden destek istiyoruz.

Bize inanan ve güvenenlere teşekkür ediyoruz
Bu son gelişmeleri de bir işbirliği olarak düşünüyor ve ilgili kurumlarımızın almış olduğu iptal kararını takdirle karşılıyoruz. Vatandaşının mutluluğunu düşünen yöneticilerimizi alkışlıyor, Beyler Barajı’nın kiralanmaması için yapmış olduğumuz ilk açıklamadaki son cümlelerimizi tekrarlıyoruz. Sürdürülebilir balıkçılık, yaşanabilir bir doğal hayat konusunda ilgili kurumlarımızla hep yan yana olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz onlara güç vermek, destek olup, yüklerini hafifletmek için kurulmuş bir federasyonuz.

Kastamonu Basını çok duyarlı
Yapmış olduğumuz çağrıya inanan ve güvenen Kastamonu Basını gerçekten harikaydı. İlinde ikamet eden vatandaşının sıkıntısını kamuoyu ile paylaşarak bu anlamlı çalışmaya güç veren Kastamonu Basın Mensuplarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz."