Bıçak Bileyicilerinden Kurban Mesaisi

Kastamonu'da Kurban Bayram'ına kısa bir süre kala bıçak bileyicilerde yoğunluk yaşandı.

  • 316
Bıçak Bileyicilerinden Kurban Mesaisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’da Bakırcılar Çarşısı esnafı bileme makineleri ile Kurban Bayramı’na hazırlanıyor.

24 Eylül’de idrak edilecek olan Kurban Bayramı vesilesiyle çarşı pazarda hareketlilik artarak devam ediyor. Kurban Bayramı’nda özellikle bıçak satıcıları ve bıçak bileyicileri tam mesai ile artan talepleri karşılamaya çalışıyor. Kaliteli yerli kurbanlık bıçak fiyatları 20 ile 50 TL arasında değişirken bıçakların bilenmesi için ise 5 TL alınıyor.

Yaklaşık 35 yıldan beri bıçak bilemeciliği yapan ve dede mesleğini 3 kuşaktır yaşatmak için gayret gösteren Ahmet Cüroğlu, bıçak bilemenin önemli bir iş olduğunu ve işin ehli tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekerek hayvana eziyet çektirilmemesi açısından bıçak konusunda daha hassas davranılması gerektiğini kaydetti.

“ESKİ BAYRAMLARI ARAR OLDUK”

Kastamonu için geçmiş tarihi uzun olan Bakırcılar Çarşısı’nda bu mesleği sürdürmeye çalıştığını dile getiren Ahmet Cüroğlu: “İşlerimiz özellikle Kurban Bayramı öncesinde daha da artıyordu ve artan talebi karşılamaya çalışıyorduk. Bu bayram öncesinde işlerimiz önceki bayram öncelerine nazaran biraz daha düşük. Yoğun talep olur diye bekliyorduk. Ancak şu ana kadar beklediğimiz yoğunluğu göremedik ki bayrama 1-2 gün kala işlerin daha da artacağını ümit ediyoruz. Bazen nerede eski bayramlar diyorum. Bir zamanlar kalitesiz Çin bıçakları vardı ve vatandaşlarımız kullan-at yapıyordu. Şimdilerde ise bu durum değişti. Artık vatandaşlarımız kaliteli bıçak kullanarak uzun zaman faydalanmaya çalışıyor. Şu anda bıçaklarımız hazır. Kurban kesecek vatandaşlarımız işlerini son güne bırakmasınlar” dedi.

Kurban bıçağı fiyatlarının geçen seneye oranla aynı olduğunu ve fiyatlarda bir değişiklik olmadığını ifade eden Cüroğlu: “Bıçakların fiyatları özelliğine 20 TL’den başlıyor 50 TL’ye kadar çıkabiliyor. Vatandaşlarımız, kesecekleri kurbana fazla acı çektirmemek için daha kaliteli bıçaklara yönelsinler. Bıçaklar bilenirken de satın alınırken de dikkat edilirse iyi olur” diye konuştu.

4 kademeli olarak bileme işi yaptıklarını ve bilemede son teknoloji makine kullandıklarını kaydeden Ahmet Cüroğlu: “Vatandaşlarımız kurban bıçaklarını sokaklarda işinin ehli olmayan kişilere bileterek bıçakların ağızlarını köreltmesinler. Bıçak köreldiği zaman hayvanı keserken zorluk çıkartır ve hayvanın zor can vermesine neden olur. Bıçağı hayvanın boğazına burduğunuz zaman can damarına kadar kesmeli. Biz hem yağlı olarak hem de sulu olarak bileme işini yapıyoruz ve her türlü bıçak, makas, testere, met makinesi, robot bıçağını biliyoruz” açıklamasında bulundu.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)