'Birileri şekerden vurgun vuruyor'

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, 'şekerin fabrika satış fiyatı ile piyasa satış fiyatı arasında neredeyse yüzde 50'ye yakın fark var. Birileri şekerden vurgun vuruyor' dedi.

  • 1342
'Birileri şekerden vurgun vuruyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde şeker satışlarının durdurulmasını gündeme getirdi.

Milletvekili Hasan Baltacı ayrıca Kastamonu Şeker Fabrikası’ndan ve Türkşeker’e ait fabrikalardan yapılmış satışlarla ilgili dikkat çeken bir iddiada bulunurken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye önemli sorular yöneltti.

Milletvekili Hasan Baltacı, vatandaşların Türkşeker’e ait şeker fabrikalarından şeker alamazken, Remzi Çakar Gıda ve İşmen Gıda’ya Kastamonu Şeker Fabrikası’ndan yüklü miktarda şeker satışı yapılıp yapılmadığını Bakan Pakdemirli’den yanıtlamasını istedi.

Milletvekili Hasan Baltacı, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“TÜRKİYE BİR ŞEKER KRİZİ YAŞIYOR DERSEK YERİDİR”

"Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesi hayırlı olsun. Arkadaşlarım bugün burada Türkiye tarımı ile ilgili çok önemli konulara değindi. Türkiye tarımı tam bir çöküş ve iflas yaşıyor. Üretici köylüler borçlarını ödeyemez, toprağını ekemez durumda. Buna rağmen Kastamonu gibi şeker fabrikalarının bulunduğu birçok ilde şeker pancarı ekildi ve rekolte de iyi bir seviyede. Pancar ekildi, topraktan çıkartıldı, fabrikalara sevki devam ediyor. Şeker fabrikaları da kampanya dönemine girmiş, üretim başlamış durumda. Köylü bin bir zorlukla pancarı üretti, işçi de şeker üretmeye başladı. Fabrikaların depoları şekerle dolmaya başladı. Buna rağmen, gerek Türk Şeker’e ait şeker fabrikalarında, gerekse özel ve kooperatiflere ait şeker fabrikalarında şeker satışı yapılmıyor. Şu anda Türkiye bir şeker krizi yaşıyor dersek yeridir."

“ŞEKERDEKİ STOKÇULUĞA GÖZ YUMUYORSUNUZ”

"Fabrikalar imalat sektörüne kapasite raporuna göre kısıtlı bir şekilde satış yapıyor. Şekerin büyük bir bölümü fabrikaların stoklarında duruyor. Yani şu anda şeker fabrikaları stokları dolmuş durumda. Hem de devlete ait fabrikalarda. Özel ve kooperatife ait fabrikalarda zam beklentisi içinde oldukları için satış yapmıyor. Sizde stokçuluk yapana, fahiş fiyat artışı yapana ceza kestik, ceza keseceğiz demenize rağmen şekerdeki stokçuluğa göz yumuyorsunuz."

“KASTAMONU’NUN 12 BİN TON ŞEKERİ İŞMEN GIDA VE REMZİ ÇAKAR’A MI SATILDI?”

"Türk Şeker’e ait fabrikalardan şeker almak isteyenler önce başvuru yapıp sıraya giriyor sonra Türk Şeker genel müdürlüğünün belirlediği kişilere ve firmalara yine genel müdürlüğün talimatı doğrultusunda şeker satılacağı söyleniyor. Bu listeler hangi kriterlere göre düzenleniyor? Kimlere hangi fiyattan ne kadar şeker satılıyor? Ve her şeyden önemlisi şeker satışları neden durduruldu? Örneğin; Kastamonu Şeker Fabrikası’nın sadece 1 deposundaki 12 bin ton şekerin İşmen Gıda’ya ve Remzi Çakar Gıda’ya satıldığı iddiaları doğru mudur? İşmen Gıda ve Remzi Çakar Gıda, 2020-2021 ve 2021-2022 kampanya dönemlerinde kamuya ait şeker fabrikalarından kaç ton şeker satın almıştır, hangi fiyattan bu satış yapılmıştır?"

“BİRİLERİ ŞEKERDEN VURGUN VURUYOR”

"Sayın bakan; Fabrika satış fiyatı 212 lira olan 1 çuval şekerin fiyatı, şu anda piyasada 300-325 liraya kadar çıkmış durumda. Fabrika satış fiyatı ile piyasa satış fiyatı arasında neredeyse yüzde 50’ye yakın bu fark nedeniyle birileri şekerden vurgun vuruyor. Bu nedenlerle; Son 1 yılda şeker stokladığını tespit ettiğiniz ve ceza kestiğiniz özel fabrika ya da firma olmuş mudur? Son olarak şeker satışları ne zaman başlayacaktır?"