Doğu Karadeniz Köylüsü Elektrik Üretiminde Güneş'i Keşfetti

Kendi yaptıkları ilkel Hidro Elektrik Santralleri (HES) ile birçok köyde boşa akan derelerden elektrik üretmeyi başaran Karadeniz insanı şimdi de temiz enerji kaynağı olarak güneşi keşfetti.

  • 703
Doğu Karadeniz Köylüsü Elektrik Üretiminde Güneş'i Keşfetti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

(İHA) - Kendi yaptıkları ilkel Hidro Elektrik Santralleri (HES) ile birçok köyde boşa akan derelerden elektrik üretmeyi başaran Karadeniz insanı şimdi de temiz enerji kaynağı olarak güneşi keşfetti.

Bu sebeble Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürlüğü kendilerine başvuran 450 yöre insanına güneş enerjisinden elektrik üretmeleri için destek sağladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yaklaşık 10 yıldır uygulanan ‘Kırsal Kalkınma Yatırımları’ destekleme programı çerçevesinde bu sene ilk defa güneş kolektörü desteği verildi. Güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen Doğu Karadeniz insanına 450 adet elektrik kolektörü verilirken, bunun yüzde 50’si Bakanlık tarafından karşılandı. Türkiye’de ilk defa Trabzon Tarım ve Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanan proje ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, yöre insanının güneş enerjisi sayesinde 24 saat sıcak su ve temiz enerjiye kavuştuğunu söyledi.

Kurt, “Tarım bakanlığımızın yaklaşık 10 yıldır uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını destekleme programı çerçevesinde gibi programları var. Bu çok ciddi bir proje ve kaynak kullandırma durumu söz konusu burada. Bakanlığımız tarafından bu projede de önemli görev alıyoruz. Vatandaşımızın çeşitli makinelerle ilgili talebini karşılıyoruz. Bu sene ilk defa çok yerinde olarak bakanlığımız güneş kolektörüne destek verdi. Yani güneş enerjisini üreterek faaliyetlerinde kullanılırsa elektrik üretimi amaçlı bunun yüzde 50’sini bakanlığımız karşıladı ve Türkiye’de ilk defa biz Trabzon Tarım ve Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü olarak buna hazırlıklı olarak girdik ve ilk defa vatandaşımıza güneş kolektörü kazandırdık. Bununla ilgili çok güzel örneklerini yaşadık bu sene. Yaylalarda mezarlarda vatandaşımızın elektrik ihtiyaç duyduğu yerlerde bu projeden istifade ettiler bizde bu projeyi ayaklarına kadar götürdük” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ TEŞVİK EDİLMELİ
Tarım il müdürlükleri vasıtasıyla bu projeden azami derecede vatandaşların istifade etmesini sağladıklarını kaydeden Kurt, “Ülkemizin en önemli iş alımlarından birisi enerji. Enerji yatırımları günümüzde büyük bir gündem teşkil ediyor ve bakanlığımızın başlatmış olduğu bu projenin aslında enerji bakanlığımıza da iyi bir önerge olduğunu da düşünüyorum. Köydeki yaşayan vatandaşlarımızın hem refah seviyesini artırmak hem de enerji tüketimlerinin daha ekonomik bir seviyeye çekilmesi hem de üretim açısından dışa bağımlı olduğumuz bu sektörde dışarıya giden kaynağın düşünülmesine katkı sağlaması açısından Enerji Bakanlığımızın da bu konuya destek vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun şartı da şu olmalı bence köyde yaşamasını yeterli görerek vatandaşımızı kendi enerjisini üretmesi halinde tarım bakanlığımızın yaptığı gibi en az yüzde 50 bir desteği sağlayarak bu güneş enerjisi yenilenebilir enerji seçeneği olarak geliştirilmesi çok önemli. Bunu tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE GÜZEL SONUÇLAR ALINDI
Bunun ilk uygulaması olarak Trabzon bölgesinde güzel sonuçlar aldıklarını ifade eden Kurt, “İnşallah tabi bu sadece güneş enerjisi değil sıcak su olarak da kullandırmak istiyoruz. Bu konuda biz vatandaşımıza 3 yıl vade seçeneği ile kredi kullandırdık. Bu konuda vatandaşımızın çok ilgisini gördük. Çünkü bedava enerji refah seviyesi çok yüksek bir ürün. Vatandaşımız bu güneş enerjisinden istifade ederek 24 saat sıcak suyuna kavuştu ve aynı zamanda buraya harcamış olduğu enerjiden tasarruf etmiş oldu. Son yıllarda üzerinde çok durduğumuz enerji konusunda güneş enerjisinin çok önemli bir katkı yapacağını düşünüyoruz ve bunu hem Tarım Bakanlığımızın başlatmış olduğu uygulamanın devam etmesi hem de enerji bakanlığımızın bu duruma duyarlı olması ile ben inanıyorum ki köylerimizde daha cazip daha düşük maliyetle üretim enerji kaynağı ve ayı zamanda ülkemizin döviz tasarrufu kazanacağına gönülden inanıyorum. O bakımdan ben vatandaşlarımızın bölgemizdeki üreticilerimizin hala devam etmekte olan bu enerji ile ilgili faaliyetlerinden bilgi almalarını bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyorum” diye konuştu.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Yeniyol köyünde 20 senedir arıcılık yapan Orhan Aydın, ilk defa bu sene güneş enerjisi sayesinde rahat ettiğini belirterek, “Aldım çok memnunuz. Evimdeki hayatımı aynen güneş enerjisi sayesinde burada da yaşıyorum. Bu sistemle birlikte burada buzdolabı, sağım makinesi, lambalar, televizyon ve telefonların şarj diyoruz. Burada güneş enerjisi sayesinde elektrik ihtiyacı duymuyoruz. 20 senedir arıcılık yapıyorum ilk defa bu sene ağa gibi yaşadım” şeklinde konuştu.