Karadeniz'de sanayileşme göçü engelleyecektir"

Ordu Valisi Seddar Yavuz, "Karadeniz gibi önemli göç veren ve her gün nüfusu büyükşehirlere akan bölgede sanayileşmenin bir çare olduğunu açıkçası söylemek istiyorum." dedi.

  • 464
Karadeniz'de sanayileşme göçü engelleyecektir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vali Yavuz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, kentteki bir otelde düzenlenen ve Karadeniz'in 11 ilini kapsayan "Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"na katıldı. 

Burada konuşan yapan Yavuz, Türkiye'nin, her dönemde sanayileşmeyi en önemli stratejik alan olarak belirlediğini belirterek, sanayileşmenin her şeyden önce o ülkenin dünyadaki yerini belirlediğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, 15 yıl içerisinde önemli bir ekonomik refahı gerçekleştirdiğini vurgulayan Yavuz, sanayi başta olmak üzere birçok toplumsal alanda önemli devrimler gerçekleştirildiğini anlattı.

Yavuz, Türkiye'nin siyasal istikrarı sağladıktan sonra iktidarın hedef koymaya başladığına dikkati çekerek, "Sadece hedef koymadı, bunun için kaynak ve personel istihdamı da gerçekleştirdi. Eğer bugün Türkiye'de yüksek teknoloji ürünleri üretilebiliyorsa, her şehirde bir üniversitemiz varsa, okullaşma oranı çok ciddi bir oranda artmışsa, neredeyse Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) olmadığı bir il kalmamışsa ve milyonlarca insan bu alanda çalışıyorsa demek ki önemli bir mesafe kat etmiş durumdayız." diye konuştu.

2023 hedefinin, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla önemli olduğunu aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla 100'üncü yılda bizim artık üst gelir grubu olan ülkeler seviyesine çıkmamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de sanayileşme ve yüksek teknoloji üretimi kullanan, katma değeri yüksek ürünlere doğru evrilmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilmemiz için de üniversite sanayi işbirliği, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hep bir arada çalışması, iş dünyasının teşvik edilmesi gerekiyor."  

"Genç nüfusu burada tutabilecek politikaları aktif etmemiz gerekiyor"

Vali Yavuz, "Karadeniz gibi önemli göç veren ve her gün nüfusu büyükşehirlere akan bölgede sanayileşmenin bir çare olduğunu açıkçası söylemek istiyorum. Turizm anlamında önemli çalışmalar yapılıyor. Ama turizm sektörü 12 ay istihdam sağlamaz. Dolayısıyla göçü engellemeniz turizmle mümkün değil. Ordu için söylüyorum, bunun yanında en az 20 ile 25 bin kişinin minimum çalıştığı OSB'leri teşkil etmemiz gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'de nüfus hareketliliğine izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Yavuz, şöyle konuştu:

"Genç nüfusu burada tutabilecek politikaları aktif etmemiz gerekiyor. Bu nedenle şu anda 3 tane Organize Sanayi Bölgesi üzerinde çalışıyoruz. Kamulaştırılma bedelleri konusunda epey bir mesafe alındı. Bakanlığımızdan beklentimiz de en yakın zamanda bu ödeneklerin ilimize gönderilmesi suretiyle 3 tane OSB'mizi 1,5 yıllık sürede aktif etmek istiyoruz. Böylelikle bu şehrin vizyonunu daha iyi noktaya çekebileceğimizi, aynı zamanda hükümetimizin 2023 vizyonuna katkıda bulunabileceğimizi değerlendiriyorum." 

Yavuz, kentteki tarımsal, kırsal faaliyetlerin daha fazla artmasının ve özellikle iş adamlarının bu konuda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından bakanlık yetkilileri tarafından katılımcılara sunum yapıldı. 

Toplantıda, Ordu'nun yanı sıra Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Tokat, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum ve Amasya illerinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve OSB müdürüleri ile üniversite temsilcileri hazır bulundu.

AA