Torunları için yaptığı ahşap oyuncaklar hobisi oldu

Çankırı'da yaşayan emekli astsubay Hüseyin Büyüköz'ün torunları için başladığı ahşap oyuncak yapımı zamanla hobiye dönüştü.

  • 1449
Torunları için yaptığı ahşap oyuncaklar hobisi oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde yaşayan emekli astsubay Hüseyin Büyüköz'ün torunları için yapmaya başladığı ahşap oyuncaklar, zaman içinde hobisi haline geldi.

Gümerdiğin Mahallesi'ndeki evinin alt katını atölyeye çeviren ve genellikle köy yaşantısını yansıtan objeler yapan Büyüköz (69), şimdilik yaptığı çalışmaları evinin salonunda sergiliyor.

Büyüköz, AA muhabirine, 1988 yılında emekli olduktan sonra, torunları için ağaçtan oyuncak yapmak istediğini, bunun için de ilk olarak evindeki eski İskandinav tarzı koltukların ahşap kısımlarını keserek torunlarına kağnı yaptığını anlattı.

Zamanla bu uğraşının kendisi için hobi haline geldiğini vurgulayan Büyüköz, evinin alt katını atölyeye çevirdiğini ve daha güzel objeler yapabilmek için bazı aletler almaya başladığını söyledi.

Yaklaşık 9 yıldır eski ahşap mobilyalardan ve odunluğa ayrılmış ceviz ağaçlarından köy yaşantısını anlatan objeler yaptığını ifade eden Büyüköz, "Çocukların kitaplarda okuduklarıyla kalmayıp kafalarında canlandırmaları için eski tarım aletlerinden birer numune yapmaya başladım." dedi.

"Ben bu kadar uğraştıktan sonra satmaya da kıyamıyorum"

Gün içinde vaktinin çoğunu atölyesinde geçirdiğini vurgulayan Büyüköz, şunları dile getirdi:

"Yaptığım figürlerin gerçeğini günümüzde bulmak biraz zor oluyor. Yüzde 80'ini kendim tasarlıyorum. Bazen internetten resimlerini bulup ona bakarak yapıyorum. Biraz zor oluyor ama benzetiyorum. Amacım birebir benzetmek değil, onu o şekliyle tanıtabilmek. Örneğin bir insan figürü yapmak için 3-4 gün uğraşıyorum. Bütün parçalar elde yapıldığı için vaktimi alıyor. En fazla uğraştığım traktör figürüydü, onu da 20 günde bitirebildim. Bazen sırf yaptığım şeyleri görmek için evime misafirler geliyor. Fotoğraflarını çekiyorlar. Şu ana kadar yaptığım hiçbir şeyi satmadım. Ben bu kadar uğraştıktan sonra satmaya da kıyamıyorum."

Yaptığı figürler arasında yayık çalkalayan kadın, kağnı, eşek, tırpan, eski model otomobil, traktör, insan figürü, eski tip motosiklet olan Büyüköz, "Benim isteğim bu eserler bir eğitim kurumunda özellikle büyük şehirlerde sergilensin. Bizden sonraki nesillere tarımla alakalı bir şeyler kalsın, gösterelim." ifadesinde bulundu.

AA