Bu Belgeyle Trafik Sorunu Çözülecek

İstanbul'da yaşadığı trafik sorunu nedeniyle Kastamonu'ya yerleşen bir kişi, yaptığı araştırmalar sonucunda özellikle büyükşehirlerde trafik akışını sağlamak Şehir Sürücü Belgesi adı altında proje hazırladı.

  • 872
Bu Belgeyle Trafik Sorunu Çözülecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Hazırladığı projenin patentini almak için müracaatta bulundu. Proje kabul edilirse, Şehir Sürücü Belgeleri hayata geçecek. 
İstanbul’da 16 yaşından itibaren otoparkçılık başta olmak üzere özel şoförlük ve taksicilik yapan Mehmet Ali Kayan (35), geçtiğimiz yıl trafik sorunu nedeniyle İstanbul’u bırakıp Kastamonu’nun Cide ilçesine yerleşti. Bu zaman zarfından İstanbul’da trafikte yaşadıkları sürekli aklına gelen Mehmet Ali Kayan, büyükşehirlerin trafik sorunun çözmek için arayış içerisine girdi. Yaptığı araştırmalar sonucunda Kayan, Şehir Sürücü Belgesi adı altında bir proje hazırlayarak, Türkiye Patent Enstitüsüne patent başvurusunda bulundu.
Proje kabul edilmesi durumunda Şehir Sürücü Belgesi, resmiyet kazanmış olacak.

“ŞEHİR SÜRÜCÜ BELGESİ İLE TRAFİK AKIŞI SAĞLANACAK”
Büyükşehirlerde özellikle İstanbul, Ankara, Adana, İzmir gibi insan ve araç sayısının fazla olduğu illerde trafiğe çok fazla alternatiflerin üretilmesine rağmen trafik sorunun çözülemediğini belirten Mehmet Ali Kayan, “Çünkü trafikte, bilinçsiz şoförler olduğu sürece trafiğin akmasa aksıyor. Buna nezaretende şehir sürücü belgesi, trafikte daha bilinçli şoför, trafik kurallarını bilen ve 22-65 olan yaş aralıklarında şoförler olduğu için daha güvenilir, daha aktif ve daha akıcı bir trafiğe zemin hazırlamış oluyor. Büyükşehirlerde birçok alternatifler üretilmesine rağmen birçok maliyetli projeler hayata geçirilmesine rağmen trafik akışı hala çözülmüş değil. Şehir sürücü belgesi, daha az bir maliyetle ve trafiği daha çözünürlüklü bir hale getirerek, bilinçli şoförlerin trafikte yer almasını sağlayacak bir projedir” dedi.
Yeni yollar yapılmasına gerek kalmadan, şehir sürücü belgesi sayesinde daha az bir maliyetle trafik sorunun çözüleceğini iddia eden Kayan, “İstanbul’da 16 yaşından beri vale olarak çalışıyorum. Özel şoförlükler yaptım, taksi şoförlüğü yaptım. Trafiğin akmadığını, çoğunun trafik yüzünden sinirlerinin bozulduğunu ve trafikte cinnet geçirdiğini gördüm. Bende, bu projeyi hazırlamaya karar verdim. İstanbul’da trafik son yıllarda artık çekilmez hale geldiğinden dolayı ve insanlarında bilinçsiz olduğundan İstanbul’u bırakıp, Cide’ye yerleştim. Cide’de otopark işiyle uğraşıyorum, İstanbul’daki trafik sorunu benim kafama takıldı. Bende böyle bir proje hazırladım” diye konuştu.

ŞEHİR SÜRÜCÜ BELGESİ NELERİ KAPSIYOR?
İstanbul’da bir gün aracıyla seyrettiğini ifade eden Mehmet Ali Kayan, “Ara sokaklardan birisine girdim. Önümde bir tane araç ve içerisinde yaşlı bir amca vardı. Aracın hızını ölçtüm 10 kilometreydi. Tam o esnada önümüze bir kamyon çıktı, benim arkamda hiç araç yoktu fakat arkamda araçlar birikmeye başladı. Bu olaya çok sinirlendim. Tam o sırada da, kamyon geçti, bizde kırmızı ışık yandığı ışıklara takıldık. Ama arkamda da bir hayli uzun araç kuyruğu oluştu. Bende, bu olaya çözüm olarak biraz araştırma yaptıktan sonra şehir sürücü belgesi başlığı altında bir proje yaptım. Bu projede ehliyeti olan kişiler, daha bilinçli olması için trafik sınavında puanı 90 ve üzeri olan sürücüler, direksiyon dersi 90 puan ve üzerinde olan sürücüler ve 22-65 yaş arası sürücüleri kapsayan bir projedir” şeklinde konuştu.
Ehliyeti olan sürücülerin ehliyetinin alınıp, ehliyet yerine şehir sürücü belgesinin verileceğini anlatan Kayan, “Daha öneki trafik sınavlarında puanı 90 ve üzeri olanlarda tekrar yapılacak sınavlardan muaf tutulacak. Bu sürücüler, Milli Eğitim Müdürlüklerinden veya sürücü kursundan puanlarını öğrenip daha önceki sınavlardaki puanları geçerli olacak. Direksiyon dersi de 90 puan ve üzeri olan sürücüler, aynı şekilde Milli Eğitim Müdürlüklerinden puanlarını öğrenip, tekrar sınavdan muaf tutulacak. Ayrıca heyet raporu istenecek, daha öncekileri gibi tek doktordan rapor istenmeyecek, devlet hastanelerinden heyet raporu alınacak. 22-65 yaş arası sürücüler, şehir sürücü belgesi alabilecekler. Bunun nedeni de, 65 yaş ve üzerinde olanlar beyin ve vücut olarak daha yorgun olduklarından dolayı trafikte araç kullanırken aktif olmadıkları görülüyor. 22 yaş ve altındaki sürücülerde, belge alamayacak. Bunun sebebi de, 18 yaşında alınan bir ehliyet ile 22 yaşına kadar daha bilinçli bir sürücü olup olmadığı takip edilecek” ifadelerini kullandı.

“65 YAŞ VE ÜZERİNDEKİLER, ŞEHİRDE ARAÇ KULLANAMAYACAK
Şehir Sürücü Belgesi’nin hayata geçmesiyle birlikte trafiğin daha akıcı hale geleceğini ileri süren Kayan, şöyle konuştu: “Bunun sebebi de trafikte bilinçli şoförler olmasıdır. Yani sınavlardan 90 puanın altında puan alan sürücüler, şehir içinde araç kullanamayacaklar. 90 puanın üzerinde puan alan sürücüler, trafik kurallarını da daha iyi bildikleri için trafik daha akıcı ve daha bilinçli bir sürücü olacak. Bu sürücüler sayesinde trafik kazaları daha aza inecek. Trafikte can ve mal kaybı daha az rastlanacak. Maddi hasarlar daha aza inecek. Şehir Sürücü Belgesi ile trafik rahat bir nefes alacak. Şehir Sürücü Belgesi olmayıp da şehirde araç kullanacak olanlar ya da kullanmaya çalışacak olanlar cezaya çarptırılıp, araç kullanmalarına izin verilmeyecek. Bu projenin patent başvurusunda bulundum. Proje onaylandığı taktirde şehirde trafik daha çekilir hale gelecek. Yetkililerden bu projeyi gözden geçirmelerini istiyorum”

“BİR SÜRÜCÜ OLARAK PROJEYİ DESTEKLİYORUM”
Şehir Sürücü Belgesi’nin hayata geçmesiyle birlikte trafikte akışın sağlanacağına inandığını aktaran otomobil sürücüsü Mustafa Özkan, şunları kaydetti: “Projenin muhteviyatıyla ilgili çok fazla bir bilgimiz olmamasına rağmen mutlak tabi yapılan her işte bir rahatlık sağlayacağı aşikardır. Lakin projenin daha detaylı vatandaşın bilgilendirilmesiyle daha güzel uygulamalar ortaya çıkacağına inanıyorum. Bununla birlikte kaza önlemleri de artmış olacaktır”
Türkiye’de trafik sorununun bilinen bir sorun olduğuna aynı zamanda da büyük bir sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Özkan, şunları söyledi: “Özellikle büyük şehirlerde en büyük sıkıntı trafiktir. Trafik sorununu çözebilecek, halledebilecek her projede trafik sorununa katkı sağlayabilecek her türlü oluşuma destek vereceğimizi belirtebilirim. 22-65 yaş dışındaki sürücülerin trafikten çıkartılması ve daha bilinçli sürücülerin trafikte olmasının yanı sıra mutlaka yasalarla düzenlenmiş belli başla haklar var. Yasalar kapsamında tabii ki kişilerin belgeler bazında sınırlandırmak pek ne derece uygun olur bilemiyoruz ama mevzuatlar neyi gösterir ya da ne doğrultuda uygulanırsa mutlaka faydası olacaktır”

“65 YAŞ ÜZERİNDEKİ SÜRÜCÜLERİ TRAFİKTEN ÇIKARMAK HAKSIZLIKTIR”
65 yaş ve üzerinde ticari çalışan şoförlere izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Özel Halk Otobüsü şoförü, “Fakat hususi araçlarda bunu serbest bırakmak gerekiyor. Çünkü bir kişi, 65 yaşından sonra araca ihtiyacı vardır. Adamın çocukları varsa, aracından yararlanır. Çocukları yoksa kendisi kullanmak mecburiyetinde kalır. Aklı fikri ve sağlık durumu yerindeyse, araç kullanmasında bence bir mahsur yoktur. Şoförlük demek, bir deneyimden geçmek demektir. Yılların birikimini 65 yaşında engelleyemeyiz” dedi.
Kastamonu’da trafiğin rahatlaması için bazı önerilerde de bulunan Özel Halk Otobüsü şoförü, şöyle devam etti: “Şehirde bilhassa ışıkların bazı bölgelerde ışıklı sinyal şeklinde verilmesi gerekiyor. Gereksiz yerlerde ve kavşaklarda, trafik ışığı konulmuş. Bu ışıklar trafiği engelliyor, bunlarında kaldırılması lazım. Ayrıca şehir içerisinde önüne gelen dükkanının önüne araçlarını park ediyor ya da rast gele araçlar çekiliyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunu engellemek içinde ortaya bariyer şeklinde veya beton bariyerlerle kapatmak gerekiyor. Yolu daralttığımız zaman sağ tarafı dolmuş ve ticari araçların kullanımına, sol tarafı da ambulans, polis gibi araçların kullanımına açmak gerekiyor. Bu şekilde yaparsak Kastamonu trafiği rahatlamış olur”
Diğer bir Özel Halk Otobüsü şoförü de, şöyle konuştu: “65 yaşındaki adam hata yapıyor diye bir şey yok, 22 yaşın altındaki adamlarda hata yapıyor diye bir şey yok, bunu nasıl ayırt edilecek. Bence haksızlıktır”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)