Bu Besinler Birlikte Tüketildiğinde Bakın Ne Oluyor?

Uzmanlar, bazı besinlerin birlikte tüketildiğinde sağlık açısından olumlu etkilerinin daha çok ortaya çıktığını belirtti.

  • 548
Bu Besinler Birlikte Tüketildiğinde Bakın Ne Oluyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Besin sinerjisinin temelinde insanların hangi besinleri tükettiği değil, onları nasıl birleştirdiği yer alıyor. Diyetisyen Merve Savur Yılmaz, besinlerden maksimum fayda sağlayabilmek için besinlerin neyle birlikte tüketilmesi gerektiğini anlattı. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri portakal suyu ve yulaf ezmesinin besin sinerjisi bakımından güçlü bir etkiye sahip olduğunu belirten Savur, "Yulaf ezmesi damar yollarını temizleyerek kalp krizi riskini azaltan kalp dostu bir besindir. Yulaf ezmesini C vitamininden zengin portakal suyu ile birlikte tüketmek vücudun kolesterol seviyesini dengeliyor ve damar tıkanıklığını engelliyor. Ayrıca hem portakal suyu hem de yulaf ezmesinde bulunan fenol bileşenler, serbest radikalleri yok ederek çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlıyor” dedi.

“Ispanak, kara lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerde demir minerali bulunmaktadır” diyen Savur, ”C vitamininden zengin limon gibi besinlerle tüketmek vücudun demir mineralini emmesini kolaylaştırıyor. Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıyarak kas yorgunluğuna engel olan demir, vücuda enerji verirken bağışıklığı güçlendiriyor. Domates gibi kırmızı renkli besinlerde bulunan karotenoidlerin vücut tarafından emilebilmesi için az miktarda yağla tüketilmesi gerekiyor. Domatesin bu özelliğini arttırmak için tekli doymamış yağdan zengin olan avokado güzel bir alternatiftir. Bir domates ile birlikte tüketilecek çeyrek avokado vücudun hem daha fazla likopen almasını hem de A, D, E gibi vitaminlerin daha iyi emilmesini sağlıyor. Ayrıca yeşil yapraklı salatalara eklenen ceviz, çam fıstığı, peynir de aynı etkiyi yapıyor” şeklinde konuştu.

Balıktaki çinko, demir, bakır, iyot ve selenyum gibi minerallerin doğal antienflamatuvar ve kolesterol düşürücü olarak görev yaptığını hatırlatan Diyetisyen Savur, ”Sarımsak ise başlı başına bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Deniz ürünlerini sarımsak ile birlikte pişirmek kalp sağlığını destekler ve kolesterolü düşürür. Bunun yanı sıra elmanın içerisinde bulunan kuersetin flavonoidi, solunum problemleri ve kanser ile savaşırken hafızayı da güçlendirir. Elmada bulunan kuersetin, kateşin adı verilen ve kara üzümde bulunan başka bir flavonoid ile birleştiğinde kan pıhtılaşmalarını engellediği ve kalp sağlığını desteklediği gözlenmiştir. Kateşin kara üzümün yanı sıra çikolata ve yeşil çayda da bulunmaktadır. Zerdeçal, zencefil ailesinden Asya’ya özgü bir baharattır. Başta diyabet olmak üzere solunum yolu hastalıkları, erken yaşlanma, kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Zerdeçalın bu kadar etkili bir baharat olmasının sebebi içerisindeki kurkumin adlı polifenoldür. Yapılan araştırmalar zerdeçalın yapısındaki kurkuminin etkinliğinin karabiber ile birlikte tüketildiğinde daha fazla olduğunu göstermiştir” diye konuştu.