Cide'nin hastaneden önce doktor sorunu çözülmeli!

7 yıldır Cide'de aile hekimi olarak görev yapan Dr. Erdem Güntepe, Bağyurdu Mahallesine yeni yapılacak Devlet Hastanesinin doğru bir karar olmadığını savundu.

  • 2984
Cide'nin hastaneden önce doktor sorunu çözülmeli!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal paylaşım adresinden yaptığı açıklamasıyla yeni yapılacak hastaneyi ve yerini eleştiren Dr. Erdem Güntepe, Cide'nin hastaneden önce doktora ihtiyacı var dedi.

Yeni yapılacak hastanenin şimdiki hastaneden daha kapsamlı ve büyük olmayacağını da savunan Güntepe; "Ben 7 yıldır Cide (2 senesi Şenpazar'da) görev yapan Cideli bir doktorum. Halen Aile Hekimi olarak görev yapıyorum. Cide Bağyurdu Mahallesine yapılması planlanan yeni devlet hastanesi ile ilgili görüşlerimi çok yazdım söyledim, şimdi bir kere daha paylaşıyorum. Cide'nin öncelikli ihtiyacı Hastane değil doktordur. Üstelik uzman doktordan önce pratisyen doktor ihtiyacı vardır. Eğer yaz döneminde aile hekimleri nöbet tutmazsa (tamamen gönüllülük esası ile nöbet tutulmaktadır, yasal bir zorunluluk yoktur) Cide devlet hastanesi acili yazın büyük bölümünde kapalı kalırdı. Eğer hastane yazın o kalabalığında doktorsuz kalmıyorsa, bu arkadaşlarımızın fedakarlığı sayesindedir." dedi.

CİDE'YE ACİL KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI ATANMALIDIR

Cide'de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmadığı için vatandaşların büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Güntepe; " Cide'nin ikinci ihtiyacı Uzman Doktordur. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yoktur. Başta benim kendi eşim olmak üzere tüm vatandaşlarımız ya Kastamonu merkezde ya da Bartın, Karabük, Zonguldak, İstanbul veya ailelerinin memleketlerinde doğum yapmak zorunda kaldılar, kalmaya da devam ediyorlar. Sadece doğum yada gebelik için takibi değil, pek çok kadın hastalığı için kadın doğum uzmanı ve ekibi şarttır. Tüm hemşehrilerimiz bundan muaf ve muzdariptir." dedi.

YENİ YAPILACAK HASTANE ŞİMDİKİ HASTANEDEN DAHA KÜÇÜK OLACAK

Cide'de hastaneden önce doktor sorununa tekrar dikkat çeken Dr. Erdem Güntepe; "Diğer bir eksikliğinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanının olmamasıdır" dedi.  Yeni yapılacak hastanenin ise şu anki hastaneden daha küçük olacağını savunan Güntepe; "Diğer büyük eksiği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanının olmayışıdır. Herkesin en az iki üç ve hatta daha fazla çocuk sahibi olma gayreti var ama canından çok sevdiği çocuklarını emanet edecekleri doktorları yok. Bizler elimizden geldiğini, çoğu zaman da gereğinden fazla sorumluluk alarak görevimizi fazlası ile yapıyoruz ama bir çocuk uzmanı değiliz. İşimiz ve sorumluluklarımız farklı. Şu an kimsenin beğenmediği hastanenin biri tam donanımlı iki ameliyathanesi, doğumhanesi ve diyaliz ünitesi var. İstenirse yatak kapasitesi bir günde iki katına çıkarılabilir ama yok, yıkalım yenisini yapalım. Yapalım, en güzelini yapalım ama daha büyüğünü yapalım, eski hastaneden daha küçüğünü yapmayalım. Ya da bunu gizlemeyelim, dürüst olalım." dedi.

CİDE'YE BAĞIMSIZ 112 İSTASYONU KURULMASI GEREKLİ

Açıklamalarını sürdüren Dr. Erdem Güntepe, Cide'ye bağımsız 112 istasyonun kurulması gerektiğini savundu. Güntepe; "Cide'nin diğer bir ihtiyacı ve hastaneyi en çok rahatlatacak olan şey 112 istasyonudur. Cide'de bağımsız bir istasyon yoktur. Hastane personeli hem size dikiş atmak, serum takmak, gözlemde yatarken sizi takip etmek gibi işleri yapıp hem de anons geldiğinde ambulansa binip saatlerce köy yollarında ve Kastamonu yolunda git gel yapmak zorundadır. İşte o zaman koca hastanede bir hemşire ve bir doktor kaldığında, sizler bir iğne için saatlerce beklemek zorunda kalıyorsunuz. Yani Hastanenin sağlık personeli eksiği var! Bu giderilmeden yeni binaya taşınmak hiç bir şeyi değiştirmeyecektir." dedi.

CİDE'NİN NÜFUSU SUNİ OLARAK ARTTI

Nüfusun 5700 olduğu zamanlarda Cide'de Kadın Doğum Uzamanın olduğunu hatırlatan Dr. Erdem Güntepe; "Nüfus artsın tüm sorunlar bitecek. Yol gelsin Paris olacağız hayallerini bırakın artık. İş yok okul yok kim niye gelsin Cide'ye. Sen geliyor musun? Hadi bırak İstanbul'daki işini evini gel. Çocuğunun çalışacağı fabrika atölye mi var? Kışın oturup ailenle çay içeceğin bir bilemedin iki yer var, o bile yok. Nüfus artarsa doktor gelir diyordunuz, benim görev yaptığım dönemde 5700'den 13 bine çıktı, tabi kağıt üstünde, hani? 5700 iken kadın doğumcu bile vardı, şimdi? Zorunlu hizmetini bitiren Dahiliye uzmanını bile bir gün tutamıyoruz Cide'de. Kaldı ki diğer doktorlar duracak. Zırt pırt gelen soruşturma evrakları da cabası. Hastanenin eksiklerini gidermek yerine olan personeli kaçırmak yada kendilerince hizaya sokmak için elinden geleni yapan bir grup, hem de büyükçe bir grup var, bilmem biliyor musunuz?" dedi.

YENİ HASTANENİN YERİ DOĞRU DEĞİL

Yeni yapılacak olan hastanenin yerinin yanlış seçildiğini belirten Erdem Güntepe; "Son sözümde hastanenin yeri ile ilgili. Tamamen yanlış. Doğru denecek tek bir yeri yok. Her gün yüze yakın hemşehrimiz kapımı çalıyor. Ne herkesin arabası ne de taksi parası var beyler! Ne kolay söylüyorsunuz binsin gelsin. Dolmuş hattı olsun iki kişi para kazansın. Bana ilacını yazdırdıktan sonra cebine elini atıp, eczane ne kadar ister doktorum diye her gün kaç kişi soruyor biliyor musunuz? Ne yazık ki sadece bir iki değil. Hastaneye herkes gelir. Okul zamanı öğrencisi, genci yaşlısı, gebesi engellisi. Yapılacak yerin herkesin ortasında olması gerekir. Şu anki hastanenin rampası bile vatandaşa zor gelirken, bir de ilçe dışına yapmaya kalkıyorlar, niye, ilçe oraya büyüyünce 20 yıl sonra ortada kalacak diye. Yazlıkları sahile yaptık, o ne olacak.

Kusura bakmayın ama gurbet sizin kafanızı karıştırmış. Yapılacak olan şeyin, müteahhit dışında kimseye faydası yok. Yok kesin olacak diyorsanız, yazdıklarımı kopyalayın, iki üç yıl sonra bana okuyup, utandırın.

Hastane binası eskidir, kullanışlı değildir, düzeltilebilir ama inşaat kalitesi ve deprem güvenliği açısından yenilenmesi düşünülüyorsa ki buna katılıyorum, bulunduğu yerde kocaman bir kamu arazisi vardır. Hastane, iki lojman ve TSM-ASM (Toplum ve Aile Sağlığı Merkezi) binası yıkılarak iki binayı "TSM-ASM ve Hastane" içine alacak şekilde bir yapı yapılabilir. Yoksa Bağyurdu köyüne planlanan hastanenin kimseye bir artısı olmayacaktır." dedi.