Çiftçiler, ahırlarına kamera sistemi kurdurmaya başladı

Bürme köyündeki olaydan sonra çiftçiler, ahırlarına kamera sistemi kurduruyor.

  • 909
Çiftçiler, ahırlarına kamera sistemi kurdurmaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’nun merkeze bağlı Bürme köyünde yaşanan hayvan hırsızlığı ve sonrasında 5 kişilik kayıp aile olayının ardından çiftçiler, ahırlarına kamera sistemi kurdurmaya başladı.

Kastamonu’da merkeze bağlı Bürme köyü Kuzören Mahallesinde iki evin kullanılamaz hale geldiği yangının ardından 41 gündür ulaşılamayan 5 kişilik Çataloğlu ailesini arama çalışması devam ediyor.

Bürme köyündeki yaşanan bu olay sonrası hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, ahırlarını daha güvenli hale getirmek için kamera sistemi kurdurmaya başladı. Özellikle Devrekani, Seydiler ve Taşköprü bölgesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, ahıra kurdurdukları kamera sistemiyle hem hayvanlarını güvence altına alıyor hem de kendi can güvenliklerini sağlıyorlar.

Ayrıca Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz ile Kastamonu İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Şenel Eker, Bürme köyündeki yaşanan olayın ardından muhtarlarla düzenlenen toplantıda özellikle kırsal kesimde yaşayanların evlerine veya köy yerleşim yerlerine kamera sistemi kurulması noktasında çağrıda bulunmuşlardı. Bu çağrı üzerine hayvancılıkla uğraşan bazı çiftçiler, ahırlarına kamera sistemi kurulması için harekete geçti.

Taşköprü ilçesine bağlı Çit Köyünde ikamet eden ve 38 büyükbaş hayvanı bulunan Elmacı ailesi de, ahırlarına kamera sistemi kurdurdu.

“Bürme köyündeki olaydan sonra bizde tedirgin oluştu”
Bürme Köyündeki olayın ardından kendilerinde tedirgin oluştuğunu söyleyen Cafer Elmacı, “Bürme köyünde hayvanlar çalındı, üzerine cinayet işlendi. Bizlerde bu yüzden hırsızlık olayının önlemini almak için ahıra kamera taktırmamız icap etti” dedi.

Televizyondan bir düğmeye basarak ahırda ne olup bittiğini izleyebildiğinizi ifade eden Cafer Elmacı, “Yere inmeden televizyonda kumandadan bir düğmeye basıyorsunuz ve ahırın içerisindeki hayvanların ne yaptığını görüyorsunuz. Bu kamera sistemi hırsızlık olayını önlemek içindir, bizlere de ayrıca kolaylık sağlaması içindir. Allah bu kamerayı kurandan razı olsun” diye konuştu.

38 büyükbaş hayvanlarının bulunduğunu belirten Cafer Elmacı, “Bunların 16 tanesi inek, 7 tanesi dana geri kalanı da düvedir” şeklinde konuştu.

Bürme Köyündeki olaydan sonra kendilerinde bir tedirginlik oluştuğuna dikkat çeken Cafer Elmacı, “Bürme köyündeki olaydan sonra bir tedirgin oluştu bizlerde, evde otururken eğer kapınızın önünde bağlı köpek falanda yoksa adam ahırından hayvanları çalıp gidiyor. Sizin haberiniz bile olmuyor. Ama buradan televizyondan düğmeye basıyorsunuz ahırı görüyorsunuz, hayvanlar ne yapıyor bakıyorsunuz. Bu kamera olayı bizler için daha iyi oldu. Hırsızlık olayını da önlüyor. Hırsızlık olması durumunda da buradan görüyorsunuz ve hemen müdahale edebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Hayvanlarımız fazla olduğundan güvenlik amaçlı ahıra kamera kurdurduk”
Bürme köyündeki hayvan hırsızlığı ve ardından 5 kişilik ailenin kaybolması sonrası ahırlarına kamera sistemi kurdurduklarını belirten Cemal Elmacı ise, şöyle konuştu: “Bürme köyünde hayvan hırsızlığı olduğundan dolayı bizimde ahırımızda hayvanlarımız biraz fazla. Bizde bunun üzerine ahıra kamera sistemi kurdurmaya karar verdik. Örneğin bir çarşıya gittiğiniz zaman ahırda kameralar kayıt yapıyor, evden ahıra gitmeden televizyondan hayvanları kontrol edebiliyorsunuz. Ahırda ne olup bittiğini evden görebiliyorsunuz. Ahıra kimin girip çıktığını kameradan izleyebiliyorsunuz. Normalde bu kameralarda 1-1,5 aylık kayıt sistemi bulunuyor.

Çok güzel oldu, yapanın ellerine sağlık”
Ahıra inmeden saat kaç olursa olsun evden ahırı izleyebildiklerini söyleyen Cemal Elmacı, şunları kaydetti: “Hayvanlarda yavrulama yapma zamanı evden ahıra gitmeden hayvanların durumunu izleyebiliyorsunuz. Gecenin 3’ündce evden ahıra gitmeden kameradan ahırı izleyebiliyorsunuz. Hayvanları kontrol edebiliyorsunuz. Bir düğmeye basarak ahırın her tarafını görebiliyorsunuz. Bir hayvan dolaştığı zaman veya boynu zincire takıldığı zaman boğulma tehlikesi geçirirken buradan bakıp engelleyebiliyoruz. Olmayanlara kesinlikle tavsiye ediyoruz”

Ahıra kurdurdukları kamera sisteminin 1 ay boyunca kayıt yaptığına işaret eden Cemal Elmacı, şunları söyledi: “1 ay içerisinde ne olup bittiğini kameradan geriye dönük izleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu şekilde kendimizi daha da güvende hissediyoruz”

“Bürme Köyündeki olaydan sonra kamera talepleri arttı”
Bürme Köyündeki yaşanan hadisenin ardından özellikle kırsal kesimde yaşayan çiftçilerin ahırlarına kameri sistemi kurdurduklarını anlatan Dünya Teknoloji Güvenlik Sistemleri yetkilisi Hüseyin Doğan da, “Bürme köyünde geçtiğimiz ayda yaşanan olayda hayvan yetiştiricilerimiz, çiftçilerimiz biraz tedirgin oldular. Bu nedenlerden dolayı ahırlarına kamera sistemleri, güvenlik sistemleri kurdurmaya başladılar. Ahırlarda kör nokta kalmayacak şekilde kamera sistemi kuruyoruz. Bu kamera sistemi en azından bir önlemdir ve caydırıcılık etkisi vardır. Bu tarz bir olayın yaşanmaması için elimizden geldiğince çiftçilerimize yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Kameranın 1-1,5 ay boyunca kayıt yapabildiğini ifade eden Doğan, “Kayıt sistemleri normal şartlarda 1-1,5 ay civarındadır. Herhangi bir problem yaşandığında 1-1,5 ay geçtiğimiz döneme izleyebilme imkanları var” şeklinde konuştu.

Kamera sayesinde ahırda ne olup bittiğini televizyondan bir düğme sayesinde kolaylıkla izleyebildiklerini aktaran Doğan, şöyle devam etti: “Gece doğum yapan hayvanlarını en azından televizyondan izleyebiliyorlar. Ahıra yabancı birisi girdiğinde kimin girip çıktığını televizyondan gözlemleyebiliyorlar. Çiftçilerimize, hayvan yetiştiricilerimize bu şekilde destek olmaya çalışıyoruz”