Çocuklarda Omurga Eğriliklerine Dikkat

Çocuklarda Omurga Eğriliklerine Dikkat, Doğru Spor Dalına Yönelerek, Hareketsiz Yaşam Önlenebilir.

  • 290
Çocuklarda Omurga Eğriliklerine Dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO)Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Uzman Fizyoterapist Begümhan Turhan, özellikle son yıllarda çocuklarda oluşan omurga eğrilikleri ve tedavileri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Begümhan Turhan eskiden çocukların sokakta, mahalle aralarında ve parklarda oyunlar oynayarak büyüdüklerini, şimdilerde ise kapalı ortamlarda büyümek durumunda kaldıklarını belirtildi. Turhan, “Maalesef bu durum çocuklarımızda sınırsız televizyon izleme alışkanlığını, saatlerce bilgisayar ve tablet kullanımını da beraberinde getirmektedir. Çocukların uzun süre aynı pozisyonda ve kötü bir duruşla kalmaları omurga ile ilgili önemli problemlere zemin hazırlayabilmektedir.

Çocuklarda en sık görülen omurga problemleri arasında ’skolyoz’ ve ’kifoz’ vardır. Skolyoz vücuda arkadan bakıldığı zaman, omurganın düz bir hatta değil de ’s’ veya ’c’ harfi şeklinde olması durumudur. Kifoz ise, kambur duruş dediğimiz yani omurgaya yandan bakıldığında omurganın öne doğru eğri olması durumudur. Aileler çocuklarındaki bu tür duruş bozukluklarını erken dönemde tespit edip düzeltme yoluna gitmezlerse “kifoz’ veya ’skolyoz’ vücuda yerleştikten sonra düzeltmesi zorlaşır” dedi. HKÜ Öğr. Gör. Uzman Fizyoterapist Begümhan Turhan, genel olarak kas iskelet sistemi hastalıklarında, hastalığı önlemenin tedavi etmekten daha kolay olduğunu söyledi. Turhan, “Çocuklardaki omurga problemlerini önleme konusunda ailelere önemli bir rol düşmektedir. Bu noktada ilk olarak yapılabilecek en doğru şey, çocukları doğru spor dalına yönlendirmek ve hareketsiz yaşamın bir parçası olmalarını önlemektir. Ancak bazı spor türleri çocukluk döneminde kasların ve kemiklerin sağlıklı gelişmesine uygun olmayabilir. Örneğin genel itibariyle futbol, travma ve darbeye açık bir spor olduğu için yapılabilecek sporların arasında listenin en son sıralarında yer alırken, voleybol travma riski daha az olan, duruş ve boy uzaması için de en uygun sporlardan birisidir. Yüzme, tüm kas-iskelet sistemine hitap eden ayrıcalıklı bir spordur. Tenis ise tek elle yapıldığı için asimetrik bir spordur ve özellikle omurga eğriliklerinde hiç tavsiye edilmez” dedi.

Turhan, "Çocuğunuzda bir omurga problemi olduğunu düşünüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden tıbbi destek almayı unutmayın. Omurga eğriliği olan kişilerin spor salonlarında veya toplu bir şekilde yapılan grup sporlarında çözüm araması yanlıştır. Fizyoterapist tarafından önerilen egzersizler tamamen kişiye özel olmalıdır. Bunun sebebi omurgadaki eğriliğin açılarının ve yönlerinin her hastada farklılık göstermesidir” vurgusunu yaptı.

(İHA)