Çoçuklarda Teknoloji Bağımlılığına Dikkat

Uzman Psikolog Yelda Öge, çocuklarda teknoloji bağımlılığının psikolojik etkilerine değindi.

  • 499
Çoçuklarda Teknoloji Bağımlılığına Dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et


ACIBADEM ESKİŞEHİR HASTANESİ UZMAN PSİKOLOĞU YELDA ÖGE: “TEKNOLOJİYE OLAN BAĞIMLILIK, ÇOCUKLARIN YAŞAMINDA PSİKOLOJİK, DUYGUSAL VE FİZİKSEL ZARARA SEBEP OLMAKTADIR”

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, “Teknolojiye olan bağımlılık, çocukların yaşamında psikolojik, duygusal ve fiziksel zarara sebep olmaktadır” dedi.

Günlük yaşantıyı kolaylaştıran aile, iş, eğitim ve sosyal yaşamda bilgi alışverişini sağlayan teknolojik cihazların sadece yetişkin bireylerin değil, çocukların da yaşamında önemli bir unsur haline gediğini ifade eden Psikolog Öge, “Son yıllarda teknolojik gelişmelerin bireylere ve çocuklara sunduğu imkânlar, etkili ve doğru bir şekilde kullanıldığında fayda sağlayıcı olmaktadır. Bununla birlikte; günlük yaşantımızı, sosyal ilişkilerimizi, bizleri etkileyecek düzeyde teknolojiye bağımlı olarak yaşamımızı sürdürmek faydadan çok zarar getirebilecek bir durumdur” dedi. Teknolojiye olan bağımlılığın, yetişkin bireyleri olumsuz etkilediği gibi çocukların da yaşam kalitelerini ciddi oranda düşürdüğüne dikkat çeken Öge, “Çocukların gelişimsel süreçlerinde en önemli ihtiyaçlarından biri de oyundur. Teknolojik gelişmeler, çocukların en fazla oyun kültürlerini değiştirmektedir” diye konuştu.

ÇOCUKLARIN OYUN KÜLTÜRÜ DEĞİŞİYOR

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, şöyle konuştu: 
“Kentleşmenin artması, yeşil alanların azalması, çalışan anne sayısının artması, sokaklara ve çevredeki bireylere olan güvenin azalmasıyla birlikte çocukların oyun kültürleri de değişikliğe uğramış durumdadır. Bu değişimle birlikte çocukların yaşamında sanal arkadaşlıklar ve bilgisayar oyunları yaygınlaşmakta olup, özellikle de televizyon ve bilgisayarın hemen hemen her evde olması, bebeklikten itibaren çocukların teknolojiye olan ilgilerini daha da arttırmaktadır. Teknolojiye olan bu bağımlılık, çocukların yaşamında psikolojik, duygusal ve fiziksel zarara sebep olmaktadır.”

PSİKOLOJİK ETKİLERİ NELER

Çocuklarda teknoloji bağımlılığının psikolojik etkilerine değinen Uzman Psikolog Öge, şunları kaydetti: 
“Ders dışında internette geçirilen zamanın uzaması ve bu durumun sürekli hale getirilmesi. Başkalarıyla iletişim kurmaktan kaçınma ve olumsuz duyguları ifade etmeyi tercih etme. Uyku düzeninin değişmesi ve buna bağlı olarak sinirlilik hali ve konsantrasyon eksikliği. İnternette geçirilen zamanla ilgili olarak aile üyeleriyle ve çevresiyle çatışmanın artması. Göz teması kurmaktan kaçınma ve aileyle birlikteyken canı sıkılma. Bilgisayar, televizyon ya da telefon başında geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte, sosyal ilişkilerden uzaklaşmaya başlamak ve içe kapanmak. Tekrarlayan vücut hareketlerini sergilemeye başlamak (parmaklarıyla oynamak, durduğu yerde sallanmak gibi). Çocukların görsel ve aşırı renkli uyarıcılara maruz kalması dolayısıyla dikkat eksikliğinin artmasıdır.”

NASIL BAŞA ÇIKILIR

Uzman Psikolog Yelda Öge, teknolojik bağımlılıkla başa çıkabilmek için ailelere şu önerilerde bulundu: 
“Televizyon ve bilgisayarla geçirilen sürenin kısıtlanması ve internetin doğru kullanımı hakkında çocuğunuzu bilgilendirin. Bilgisayar ve televizyonun ortak yaşam alanlarında olmasına özen gösterin. İnternet ve bazı televizyon kanalları için kısıtlama getirmek adına şifrelendirin. Teknoloji bağımlılığı olan çocuklarda şiddet eğiliminin artışı gözlemlenir. Bu önemli bir psikolojik sorundur. Bu durumda psikolog yardımı alın. Çocuklar yaşadıkları psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için çok fazla bilgisayar oyunu oynayabilir. Bu durumda mutlaka psikoloğa götürün. Teknoloji bağımlılığından çocuklarınızı korumak için, çocuğunuzun yeteneklerine uygun spor ve sanat aktivitelerine yönlendirin. Çocuğunuzla sık sık günün belli zamanlarında iletişim kurun, birlikte aktiviteler yapın.”

(İHA)