Çocukluk Çağı Kanserleri

Eklem Ağrıları Çocukluk Çağı Kanserlerinin Başlangıç Bulgusu Olabilir.

  • 641
Çocukluk Çağı Kanserleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EKLEM AĞRILARI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNİN BAŞLANGIÇ BULGUSU OLABİLİR 


HER 5 ÇOCUKTAN BİRİ EKLEM AĞRISI YAŞIYOR

Çocuk Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, eklemlerde görülen ağrıların özellikle bacaklarda ortaya çıktığını ve her 5 çocuktan birinde ciddi eklem ağrısı görüldüğünü belirterek, bu ağrıların çocukluk çağı kanserlerinin başlangıç bulgusu olabileceğini söyledi. 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, TGRT Haber’de yayınlanan ‘Dr. Şükrü Çido ile Önce Çocuğum’ programında çocuklarda görülen eklem ağrıları konusunda bilgi verdi. Çocuk Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, baş, karın ve eklem ağrıları nedeniyle çocuklarını hekime getiren ailelerin çok fazla olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kasapçopur, “Eklem ağrıları daha çok kol ve bacak, özellikle de bacak ağrıları olarak karşımıza çıkıyor. 2 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmamızda ailelerin yüzde 20’si çocuklarının ciddi eklem ağrıları olduğunu söyledi. Yani her 5 çocuktan birinde eklem ağrısı var. Hareket sistemi insanın doğa içinde hareket etmesini sağlayan sistem. Yaklaşık 200 üzerinde kemiğimiz var. Bunların etrafında kemiklerin hareketlenmesini sağlayan kaslarımız var. Kasların kemiklerin birbirine bağlandığı eklem noktaları var. Eklemlerle birlikte kaynaklanan ağrıları daha sık görüyoruz. Romatizmal hastalıkların çoğu kemik kökenli, kas kökenli de olsa büyük çoğunluğunu eklem kökenli rahatsızlıklar oluşturuyor. Bizim için önemli olan eklemde iltihaplı bir hastalık var mı yok mu diye tespit etmek” diye konuştu.

“AĞRININ GECE YA DA GÜNDÜZ OLMASI ÖNEMLİ”
Özellikle eklem iltihabının olduğu durumlarda çocuğun sabah kalktığında ağrı ile uyandığını, bunun yanında eklem yerleri üzerinde kızarıklık, şişlik görülebileceğini anlatan Kasapçopur, “Bu ağrılar gün içinde hareket ettikçe geçer. Bir de iltihapsız olan eklem ağrıları var. Bu tarz ağrılarda çocuklar gün içinde çok hareket edip, oynadıklarında ağrıdan şikayet eder. Bu durumda çocuk günlük aktivitelerini tamamladıktan sonra akşama doğru yaygın ağrısı olur. Bu tip grup ağrıların altından büyük bir sorun çıkmıyor. En önemlisi sabah kalkarken ağrı hisseden, şişlik olan hastaların dikkatli olmasıdır” ifadelerini kullandı. 

Eklem ağrılarının altında çok farklı hastalıklar da çıkabileceği için kan sayımı yapılarak, hastanın değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kasapçopur, “Vücutta bir iltihabi sürecin olup olmadığını gösteren testler yapmak lazım. Ülkemizdeki çocukların en önemli problemlerinden biri de yeterince kalsiyum almamaları. Süt, peynir, yoğurt tüketmeleri gerekiyor. Ayrıca anneler, süt çocuğu döneminde çocuğa yeterince D vitamini vermeli. D vitaminin eksikliği de ülkemizde sorunlardan birisi. Eğer kalsiyum, kan sayımı ve D vitamini açısından hiçbir sorun yoksa çocuğa büyüme ağrısı tanısı konuluyor. Çok kolay konulan bir tanı değil. En önemli büyüme plağı dizlerde bulunuyor. Annelere çocuklarının bir önceki seneye göre pantolon boylarını sorarız. Büyüme ağrıları genelde geceleri ortaya çıkar, ovuşturma ile azalır. Bu çocuklarda gece uykudan uyandıran ağrının olup olmadığı önemsenmeli. Uykudan uyanıyorsa muhakkak uzman doktora başvurmak gerekir” dedi.

ENFEKSİYON DİKKATE ALINMALI
Enfeksiyonların eklem ağrısı için en önemli başlıklardan biri olduğunu, viral enfeksiyonların gidişi sırasında çocuklarda ciddi kas, eklem ağrısı oluştuğunu belirten Prof. Dr. Kasapçopur, “Özellikle mide, bağırsak kanalını tutan enfeksiyonlar kas ve iskelet sistemine ait bulgularla gelebiliyor. Bu noktada enfeksiyonların geçtiği dönemde, ardından oluşan eklem bulguları çok önemli. Ülkemiz açısından çok önemli olan akut romatizmal ateş ya da akut eklem romatizması. Çocuklarda mutlaka gezici eklem tutulmaları oluyor. Önce sağ dizi şişiyor, sonra el bileği şişiyor, dirseğine geçiyor. O an fark edip, tedavi edilmesi lazım. Fark edilemezse çocukta kalp kapak tutulması oluyor. Bu tutulmalarda da çok ciddi bulgularla hastaların yaşamı etkileniyor” şeklinde konuştu. 

AĞRI KANSER BELİRTİSİ OLABİLİR
Çocukluk çağı kanserlerinin çoğunun başlangıç olarak eklem bulguları ile geldiğini, bu yüzden çok fazla önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kasapçopur, “Ateş, organ büyümesi, solukluk gibi bulgular da görülebiliyor. Fakat kas iskelet sistemi yakınması ile başvuran her çocuğa mutlaka kan sayımı yapılmalı. Şüphelenildiğinde çocuk hematolog, onkolog hekimler ile iletişme geçiyoruz” dedi. 
Kasapçopur sözlerine şöyle devam etti: 
“Hiperelastik çocuklar, yani çok esnek çocuklar Türkiye’de yüzde 15 civarında. Bu çocuklarda eklem ağrıları görülebiliyor. Halk oyunları, jimnastik, spor alanlarında çok başarılı olan bu çocukların spor yapması önemli. Ayrıca çocuklarda aşılama, metabolik hastalıklar, hormonel hastalıklar, akciğer ve böbrek hastalıklarının ön bulgusu olarak eklem ağrıları ortaya çıkabilir. Yürürken zorlanan, merdiven inip çıkarken zorlanan, ateş, döküntü, kızarıklık, eklemde şişlik durumları da olan çocukları için aileler mutlaka doktora başvurulmalı.” dedi.