'Dere ıslahı, akla, bilime ve vicdana uygun olmalıdır'

Milletvekili Baltacı, Azdavay'daki dere ıslah çalışmasının akla, bilime ve vicdana uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.' dedi.

  • 2446
'Dere ıslahı, akla, bilime ve vicdana uygun olmalıdır'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Karadeniz Masası Koordinatörü ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü’nün taşınması ya da kapanmasının tartışılmaya başlanmasına neden olan dere ıslah projesiyle ilgili açıklama yaptı.

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile birlikte Azdavay’a giden ve CHP Azdavay İlçe Başkanı Murat Karaburuk, CHP Azdavay İGM Üyesi Muzaffer Pamir, CHP Azdavay Belediye Meclis Üyesi Arif Uğur Demirci’nin yanı sıra ilçe yöneticileri ile birlikte dere ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen Milletvekili Hasan Baltacı, “derenin akla, bilime ve vicdana uygun bir şekilde ıslah edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait alana 8 metre girilerek genişletileceği açıklanan dere yatağının sürpriz bir kararla işletme müdürlüğüne ait alana 28 metreye girilerek genişletilmek istendiğini belirten Milletvekili Hasan Baltacı, “bu durum Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü’nün Azdavay’da devam etmesiyle ilgili hayati bir tehlikeye işaret ediyor.” diye konuştu.

'Dere ıslahı, akla, bilime ve vicdana uygun olmalıdır'

“ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ, AZDAVAY’IN İLÇE OLMASININ TEMİNATIDIR”

Böyle bir durumda Orman İşletme Müdürlüğüne ait garaj, lojman ve sosyal tesislerin yıkılmasının gerekeceğini belirten Milletvekili Baltacı şunları söyledi:

“2021 yılında meydana gelen sel felaketinde büyük zarar gören, 2022 yılında yaşanan sel felaketinde ise büyük hasarların oluştuğu dere yatağında devam eden ıslah çalışmalarını İl Başkanımız Hikmet Erbilgin, İlçe Başkanımız Murat Karaburuk, Belediye Meclis Üyemiz Arif Uğur Demirci, İl Genel Meclisi Üyemiz Muzaffer Pamir ile birlikte yerinde inceledik. Islah kapsamında derenin sağına ve soluna taş tahkimat yapılıyor. Çalışmaları Azdavay İlçe Başkanlığımız, Belediye ve İl Genel Meclisi üyelerimiz yakında takip ediyor. Partimizin dere ıslahı ve dere ıslahı çalışmasından etkilenmesi söz konusu olan Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü ile ilgili kamuoyunu bilgilendiren açıklamaları oldu. Şu net olarak bilinmeli ki yaşadığımız sel felaketlerinden sonra bu derenin ıslah edilmesi, yaşanacak olası yeni bir sel durumunda felakete dönüşmemesi için, Azdavay’ın zarar görmemesi için bu derenin bir an önce akla, bilime ve vicdana uygun bir şekilde ıslah edilmesi gerekiyor. Ama bir konu var ki özellikle üzerinde durulması lazım. Bu derenin bir yakasında Kastamonu ilçeleri arasında orman üretiminde başı çeken Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü bulunuyor. Dere ıslahı kapsamında yapılacak taş tahkimatın bir bölümünün işletme müdürlüğüne ait alana doğru 8 metre daha genişletileceği açıklanmıştı.  Ancak gelinen son noktada bu genişletmenin 28 metreye çıkarılmasının söz konusu olduğu bilgisine ulaştık. Eğer bu ıslah projesi 28 metre Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait alana kadar genişletilirse Orman İşletme Müdürlüğüne ait garaj, lojman ve sosyal tesislerin bir kısmının yıkılması gerekecek. Bu durumda Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü’nün Azdavay’da devam etmesiyle ilgili hayati bir tehlikeye işaret ediyor. Şurası açıktır ki; Azdavay için Orman İşletme Müdürlüğü’nün burada bulunması Azdavay’ın ilçe olmasının teminatıdır. Azdavay’da orman üretiminin devam etmesinin teminatıdır. Azdavay’da ormanlardan karnını doyuran, ormanlardan iş ve aş elde eden orman işçisinin, orman köylüsünün varlığıdır, teminatıdır. Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü buradan kaldırılacak olursa Azdavay’ın ilçe olmaktan köy olmaya doğru hızla gerileyeceği açıktır. Biz bu konuda gerekli görüşme ve girişimlerde bulunacağız, bu işin peşini bırakmayacağız. Her gündem de bu konu siyaset üstüdür diye tavır alınmasına engel olanlar mesele Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü olunca Azdavaylıların ve Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü’nün yanında olmadığını görüyoruz. Biz Azdavay’ın yanındayız, biz Azdavay’da Orman İşletme Müdürlüğü’nün varlığının devam etmesinin yanındayız.”