Dev tesiste mutlu son!

Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme Tesisi yarın açılacak.

  • 1069
Dev tesiste mutlu son!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açılış töreni için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü geliyor.

Kastamonu Ticaret Borsası tarafından Kastamonu’ya kazandırılan Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme Tesisi’nin resmi açılış töreni yarın gerçekleştirilecek.

Kastamonu tarihindeki en yüksek hibe bütçeli endüstriyel Avrupa Birliği projesi olmasıyla öne çıkan, Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme Tesisi’nin resmi açılışını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü gerçekleştirecek.

Saat 12.30’da kayıt ile başlayacak açılış programında sırasıyla Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Milletvekilleri Murat Demir, Metin Çelik ve Hakkı Köylü, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü birer konuşma yapacak.

Konuşmaların ardından tesisin açılış kurdelesi kesilecek ve tesis gezilecek.

SEDAT İŞERİ: AÇILIŞIMIZA TÜM KASTAMONULULARI BEKLİYORUZ

Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, yarın gerçekleştirilecek açılış programına tüm Kastamonuluları davet etti. Ahşaba değer katacak tesisi Kastamonu’ya armağan ettiklerini bir kez daha yineleyen Başkan İşeri: “Allah’ımıza şükürler olsun. Çok zor şartlarda bu tesisi Kastamonu’ya kazandırdık. Emeğimizin karşılığını alacak olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK VERİMLİ ÜRETİM

Kastamonu Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme Tesisi, üretim sürecini tek çatı altında toplayarak sektördeki yerel KOBİ’lerin varolan becerilerinin gelişimine katkı sağlamayı ve geniş bir tüketici pazarında söz sahibi olabilmelerini hedefliyor. Proje kapsamında oluşturulacak ortak kullanıma açık tesis, verimliliğe dayalı üretimle yerel ekonominin dönüşümüne katkı sağlayacak. Tesiste gerekli tüm araç ve makine alanlarının yanı sıra bilişim ve iletişimde son teknolojileri barındıran bilgi ve danışma ofislerini de yer alacak.

PAZAR TALEPLERİNE YÖNELİK ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Ortak kullanım tesisi KOBİ’ler tarafından verilecek siparişler üzerinden işleyecek. Tesise sipariş veren işletmelere doğrudan hammadde temini, masif ve lamine ahşap malzemelerin birinci sınıf yarı mamullerinin üretilmesi, yarı mamul ürünler üzerindeki teknik işlemlerin yapılması gibi hizmetler sunulacak. Proje ile fırınlanmış kereste, kapı pencere doğramaları, lamine masif parke, lambri döşeme, bina dış ahşap kaplama, masif mobilya ve eskitme mobilya yarı mamulleri, iskele, kamelya, veranda, havuz kenarı ahşap ve zemin döşemeleri, sauna imalatı, tomruk ev, ahşap ev, ahşap el oymacılığı yarı mamülü, çocuk ahşap oyuncak yarı mamulleri gibi üretim alanlarının desteklenmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında KOBİ’lere ayrıca yeni üretim yöntemi ve teknik çizim gibi alanlarda danışmanlık desteği verilecek, çalışanlar işletme sermayesi yönetimi, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve rekabet konularında eğitim alacak. Projenin tamamlanmasının ardından tesisten yararlanacak mobilya üreticilerinin üretim giderlerini ortalama yüzde 10-20 arasında  düşürmesi de hedefler arasında yer alıyor. Bu sayede işletmelerin rekabet gücü artırılırken istihdamın da artması ve Kastamonu’nun sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanması bekleniyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor. Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor. Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.

HABER MERKEZİ