Dolmuş zamlandı

Kastamonu Belediye Meclisi'nin şubat ayı ilk oturumunun en önemli gündem maddesi şehir içi dolmuş zamları oldu.

  • 2837
Dolmuş zamlandı

Kastamonu Belediye Meclisi'nin şubat ayı ilk oturumu önceki akşam Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun başkanlığında gerçekleşti. Toplantının en önemli gündem maddesi şehir içi dolmuş zamları oldu.

Kastamonu Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi'nin zam talebi geçen ay görüşülmüş ve kararın şubat ayı oturumunda verilmesi kararlaştırılmıştı.

Kastamonu Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu, söz konusu talep üzerine şu kararı aldı: “Söz konusu toplu taşıma ücretlerine 15 Nisan 2021 tarihinden itibaren zamlı ücret uygulandığı ve o tarihten bu tarafa akaryakıt, yedek parça fiyatlarında meydana gelen artışlar dikkate alınarak, şehir içi öğrenci yolcu tarifesinin 2 lira 50 kuruştan, 3 lira 80 kuruşa; şehir içi tam yolcu tarifesinin 3 lira 25 kuruştan 4 lira 80 kuruşa yükseltilmesine ve 15 Şubat 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanmasına oy birliğiyle karar verilerek Meclis'e sunulmuştur.”

Komisyonun kararı Meclis'te CHP'nin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP'li Meclis üyesi Sibel Karakaş, ret oyunun gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı: “Kooperatif başkanlığının talebi makul. Gerçekten akaryakıta neredeyse her hafta zam geldi. 4. aydan itibaren de herhangi bir zam yapılmadı. Fakat benim burada şöyle bir önerim olacak: Kartlı sisteme geçildi. Mesafeye göre ücretlendirme yapılabilir mi?”

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da, “Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz fakat daha önce bir problem yaşandı. Ne kadar netice alırız bilmiyorum. Şu anda mevcut tarifeyi oyladık zaten. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bunun üzerine CHP'li Meclis Üyesi Sibel Karakaş: “Kuzeykent'ten çarşı merkeze kadar rakam makul. Ama iki durak arası için biraz adaletsiz durum var gibi. Mesafe kısa olduğu zaman adaletsizlik var” dedi.

Başkan Vidinlioğlu da, “Normalde aslında işin doğrusuna bakılırsa bu konuda minibüsçü esnafımızı da bu zamlarla mağdur bile ettik. Zaten o tarife de göz önüne alınarak birazcık bu rakamlar güncellendi. İki durak sonra inenler de düşünülerek... Yüzde 110 zam geldi, bizim verdiğimiz zam yüzde 50'lerde kaldı. Onları bir nebze mağdur bile ettik. Her iki tarafın da taleplerini göz önüne alarak, bir taraftan vatandaşı da düşünerek zammı sınırlı tuttuk. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Osmanlı Sarayı’nda tahsis uzatıldı

Mülkiyeti Belediye’ye ait olan ve Kastamonu İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılan Osmanlı Sarayı'nın, kütüphane binasının yenisi inşa edilene kadar, tahsisin bir yıl daha uzatılması oy birliğiyle kabul edildi.

Belediye Başkanı Vidinlioğlu bu konu hakkında ise şunları söyledi: “Osmanlı Sarayı'nın İl Halk Kütüphanesi'ne tahsis edilmesi bir dönem önceden başladı. Aslında ben Osmanlı Sarayı'nı doğrusu bu amaçla kullanılmasına asla izin vermeyecektim. Ama kullanımına da başlanmıştı. Geçen sene de zaten durumla ilgili görüşümü ilgili yerlere ilettim. Bu böyle sürüncemede kaldığı müddetçe benim bunu uzatma şansım yok. Bir an önce kütüphaneye hemen başlansın ve bitsin. Osmanlı Sarayı eski belediye binamız. Kütüphane haricinde farklı amaçla kullanılmalı. Belki başkanlık makamı olarak kullanılabilir, belki orasını bir müze gibi düzenleyebiliriz. Kütüphane harici bir başka fonksiyonu ifa etmesi gerekir diye söyledim. Geçtiğimiz günler de görüşmede yeni kütüphanemizin ihalesi yapıldı. Eylül-Ekim gibi de bitirilecek. Süreyi bundan sonrası için uzatmayacağımı, hatta mümkünse bir yıl da dolmadan bu işi bitirelim. Artık hazır beton var, 6 ayda bina bitiyor. İnşallah bu son uzatmamız olur.”

TÜRGEV’den tahsis kaldırıldı

Kuzeykent Mahallesi 1299 ada 7 nolu parselle ilgili konu da oy çokluğuyla gündeme alındı. Söz konusu gündem maddesinde 25 yıllığına TÜRGEV'e tahsis edilen alandaki tahsisin kaldırılması (TÜRGEV'in isteği üzerine) görüşüldü. TÜRGEV tarafından yapılan inşaata ilişkin tüm masraflar ve harcamalar ile inşaat bedelinde herhangi bir talepte bulunmadan TÜRGEV'in kendilerine yapılan tahsisin kaldırılması istemi oy birliğiyle kabul edildi.

Belediye Başkanı Vidinlioğlu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Arkadaşlar bu TÜRGEV'in yurdu. Yurt binasını TÜRGEV tamamlayamadı. Diyanet Vakfı'yla bir görüşmemiz oldu. Diyanet Vakfı inşallah yurdun geri kalanını tamamlayacak. Bunun için orada tahsis ettiğimiz arsanın TÜRGEV’den alınması lazım. Diyanet Vakfı ihaleye girip almak istiyor, ihaleye girip alacaklar.”

Nasrullah Gazetesi