Kastamonu Üniversitesi 35 bin öğrenciyle kucaklaşmayı bekliyor

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, 2017-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçları açıklandı. Resmi olamayan sonuçlara göre Kastamonu Üniversitesi bu sene 33 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Rakam ek yerleştirmelerle birlikte 35 bini bulacak.

  • 1188
Kastamonu Üniversitesi 35 bin öğrenciyle kucaklaşmayı bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

12 Mart'ta uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 10-11 Haziran ve 17-18 Haziran 2017'de gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Açıklanan sonuçlara göre birçok öğrenciyi üniversite heyecanı sararken aileler ise yurt ve diğer barınma konularını düşünmeye başladı.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından resmi olamayan sonuçlara göre Kastamonu Üniversitesi bu sene 27 bin öğrenciden 33 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Öğrenci sayısı rakamları ek yerleştirmelerle birlikte 35 bini bulacak. Özellikle bazı ilçelerde rakamlar geçen seneki rakamların üzerine çıkacak. Öğrenci sayısında yaşanacak yaklaşık 8 binlik artış Kastamonu ekonomisine ciddi katkı sağlayacakken barınma ile ilgili herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı kesin kayıtların yapılmasının ardından belli olacak.

“FAKÜLTELERDE YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞILDI”
Üniversitelere yerleştirme işlemlerinin tamamlandığını ve mevcut yerleştirmelerin ardından yapılacak olan kayıtlar sonrasında EK yerleştirme yapılacağını ifade eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, üniversiteye bağlı fakültelerde iki bölüm haricinde dolduğunu kaydetti. Bütün fakültelerde yüzde yüz doluluk olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın: “Meslek yüksek okullarımızın bazılarının doluluk oranlarına düşüklük var. Meslek yüksek okulumuzun doluluk oranı yüzde 67 civarında bulunuyor. İlerleyen dönemlerde gerçekleştirilecek olan EK yerleştirmeler ile söz konusu okulların dolacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla kazanan ve şehrimize gelen öğrencilerimizi tebrik ediyor, şehrimize ‘hoş geldiniz’ diyoruz. Öğrencilerimiz Kastamonu Üniversitesi ailesine katıldılar. Öğrencilerimize akademik olarak güzel bir eğitim ve öğretim imkanı sağlayarak şehrimizden uğurlamak istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ YILLARDA BİNLERCE ÖĞRENCİ ŞEHRİ TERK ETMİŞTİ 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSYS) başarılı olup üniversiteye girme hakkı elde eden öğrenciler fakültelerine kaydolmayı beklerken öğrenciler barınma sorunlarına da çare arıyor. Oturduğu şehrin dışındaki bir ilde üniversiteye gitmeye hak kazanan öğrencilerin en büyük problemlerinin başında barınma geliyor. Ailelerinden ayrılacak üniversitelilere bu konuda, kamu kuruluşu YURTKUR ile özel şirketlerin açtığı yurtlar seçenek sunuyor. Kurum 81 il, 117 ilçede öğrencilere hizmet veren YURTKUR, Kastamonu’da barınma sorununa çözüm bulmak için kiralama yöntemi ile birçok binayı bünyesine kattı. Önceki yıllarda barınma sorunu çözülemediği için binlerce öğrenci kayıt yaptırmadan şehri terk etmişti.

“BU SENE ERKEK ÖĞRENCİLERİN BARINMA KONUSU İLE İLGİLİ PROBLEM YAŞANABİLİR”
Yeni dönemde kız öğrencilerin barınma sorunu yaşamayacağını fakat erkek öğrencilerde bu sorunun yaşanabileceğine dikkat çeken Rektör Aydın: “Kampusumuzun hemen altında bulunan araziye özel sektör 5 bin öğrenci kapasiteli yurt yapacağını belirtmişti. Yapılacak yurt YURTKUR üzerinden öğrenci alımı yapacaktı. Şu ana kadar yurt ile ilgili somur bir adım atılamadı. Ayrıca 5 bin öğrenci kapasiteli yapılacağı açıklanan yurdun kapasitesi 3 bine düşürüldü. İnşaata şimdi başlansa seneye öğrenci alımına başlanır ve o zaman erkek öğrencilerin de barınmasında bir rahatlama meydana gelir. Şu bilinmelidir ki bu sene ilimizde erkek öğrencilerin barınma konusu ile ilgili problem yaşanacaktır. Umuyorum ki öğrencilerimiz geri gitmezler. Yüzde yüz gitmeyecekler diyemiyorum. Lakin bizim bu barınma sorununa mutlaka kalıcı çözüm üretmemiz gerekiyor. Barınma sorunu sadece Kastamonu’da yaşanmıyor. Diğer illerde de aynı sorunlar yaşanıyor. Bizim öğrencilerimizin beklentilerini karşılama oranımız yüzde 20’ler seviyesinde iken diğer vilayetlerde bu oran yüzde 8’ler civarında bulunuyor. Beklentileri karşılama oranında Türkiye üzerinde olmamıza rağmen yine de sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların üstesinden gelmek için çalışmalıyız” diye konuştu.

Kazım BOLAT