Kastamonu'da Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu başladı

Kastamonu Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi tarafından birlikte düzenlenen Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu, 165 kursiyerin katılımıyla başladı.

  • 1887
Kastamonu'da Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güray Koçak Toplantı Salonunda gerçekleştirilen kursun açılışında konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu belirterek, bu tür kursların yararlı olacağına inandığını kaydetti. Çelik, “Hayvancılıkta Kastamonu olarak iyi bir noktadayız. Türkiye’nin değişik illerinden Kastamonu’ya hayvan alımı için geliniyor. Hayvan Pazarımız Türkiye’de etkin bir pazara sahip. İnşallah daha da bu etkinliği artacaktır. Bazen yalnız şansızlıklar yaşanıyor. Şah Hastalığından ötürü bir süre sorunlar yaşadık ama hamdolsun bu sorunu da atlattık. Bunlar zaman zaman oluyor, bu tür olaylar başımıza gelebiliyor. Dünyanın her yerinde olabilecek hadiseler fakat biz, bunların önlemini alıyoruz” dedi.

AK Parti hükümeti tarafından “Milli Tarım Politikası”nın ilan edildiğine dikkat çeken Çelik, “Devletimizin destekleriyle Türkiye olarak biz, inşallah çok daha büyük projeleri hayvancılıkta olsun tarımda olsun önümüzdeki dönemlerde uygulayacağız” diye konuştu.

Bugüne kadar her zaman çiftçilerin yanında olduklarını ve bu yüzdende ellerinden geldiği kadarıyla çiftçilere desteklediklerini söyleyen Çelik, “Çiftçilerimize kaynaklarımızı arttırabildiğimiz kadar arttırdık. Doğrudan destekler ile mazot, gübre gibi diğer desteklerde de kaynaklar ayırdık. Bu yıl inşallah mazot desteklemelerinden yarısı devletimiz tarafından karşılanacak. Bu teşvikleri yıl boyunca parça parça alıyordunuz ama bundan sonra toplu bir şekilde bu teşvikleri alacaksınız. Bunu iki döneme indiriyoruz. Bu teşvikleri bir sonbahar döneminde bir de ilkbahar döneminde çiftçilerimiz alabilecek” şeklinde konuştu.

“Genç Çiftçi” projesinde Kastamonu’nun Türkiye genelinde en fazla ödenek alan 3’üncü veya 4’üncü il olduğunu belirten Çelik, “260 tane gencimizin yatırım yapıp köyünde işini geliştirebilmesi için biz, bu hibe desteğini sağladık. Bundan sonrada bu tür desteklemeler veya projelerimiz inşallah devam edecek. Üç yıl boyunca bu desteklemeler devam edecek. Biz, bu işin takipçisi olacağız ve bundan sonrada en fazla ödeneklerin ilimize aktarılmasında çaba sarf edeceğiz. Bu 260 genç çiftçimize, toplam 7 milyon 800 bin TL hibe verdik. Bu ilimizin için çok ciddi bir rakamdır” ifadelerini kullandı.

“Genç Çiftçi projesinde ilimizden 4 bin 400 proje geldi”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman da, “Memleketimiz hayvancılık üzerine ekonomisi kurulmuş 240 bin büyükbaş hayvanı, 120 bin küçükbaş hayvanı mevcuttur. Büyükbaş hayvanlarımız genelde kültür ya da kültür melezi şeklindedir. Kültür ve kültür melezi hayvanlar daha çok verim verir ve daha üstün vasıflıdır. Bu nedenle fiyatlar gayet memnun edicidir. Geçen yıl bakanlığımızın uygulamış olduğu genç çiftçi projesinde ilimizden dört bin 400 proje gelmiştir. Bunun dört bin 150 projesi uygun görüldü, 260 projeye de destek sağlandı. Bu sağlanan destekte en çok büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık ve arıcılık vardı” diye konuştu.

“Yeniliklere entegre olmamız lazım”

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ise, “Türkiye’deki buzağı ölümleri olmasa, Türkiye’nin et açığı olmuyor. Hamdolsun 3-5 yıldır hayvancılıkta da bir istikrar var. Hakikaten buzağı para ediyor. Sütte bir problemimiz var. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu da çözülür. Öğrenmenin sonu yok. Anadan, babadan, dededen kalma metotlarla artık çiftçilikte, hayvancılıkta olmuyor. Mutlaka yeniliklere entegre olmamız lazım. Dolayısıyla bu eğitimleri, bu birliğimizi çok çok önemsiyorum”

Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu hakkında bilgiler veren Ziraat Mühendisi Serhat Baş, kursun saatlik bir kurs olduğunu belirterek, “Kursu, ben ve diğer Ziraat Mühendisi arkadaşım Sertaç Oktay, Veteriner Hekimler Meltem Kabaşabanoğlu ve Mahmut Gençer Yücel verecek. Kursumuz 31 Mart’ta sona erecek. Kurs 7 bölümden oluşuyor. Yem bitkilerini yetiştirmek, süt sığırı işletmelerinin planlanması, süt sığırı işletmelerinde alet ve ekipmanların kullanımı, süt sığırlarını beslemek, süt sığırı işletmelerinde sürü yönetimi, süt sığırlarında sağlıkla süt üretimi ve süt sığırlarındaki hastalık ve zararlıları konuları hakkında bilgiler verilecek” şeklinde konuştu.