Özbekistan ile ilk akademik anlaşma Kastamonu Üniversitesi arasında yapıldı

Özbekistan Devlet Üniversitesi, Türkiye'de ilk olarak Kastamonu Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

  • 666
Özbekistan ile ilk akademik anlaşma Kastamonu Üniversitesi arasında yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’un Türkiye vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanımasının ardından akademik manada ilk resmi adımı Kastamonu Üniversitesi attı. 10 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan 30 günlük vize muafiyeti öncesinde Türkiye’de ilk olarak Kastamonu Üniversitesi ile Özbekistan Taşkent Finans Enstitüsü (Üniversitesi) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

İmzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde iki ülke üniversitesi arasında ortak akademik çalışmalar gerçekleştirilecek. Öğretim üyesi ve öğrenci değişim programları daha kolay yapılacak. Ayrıca iki ülke üniversitesi Araştırma-Geliştirme (AR-GE) faaliyetleri ortak yapılacak. Ortak geliştirilen projeler tamamlanıp hayata geçirilecek. Anlaşma ile Kastamonu Üniversitesi ile Özbekistan Taşkent Finans Enstitüsü arasında ortak diploma verilecek.

“Kıyamete kadar devam edecek bir beraberliğin başlangıç imzasını atıyoruz”

Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen imza töreni öncesinde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Özbekistan ile Türkiye arasında sıcak münasebetlerin son zamanlarda yeniden geliştiğini belirterek, gelişen sıcak münasebetlerin meyvelerinin görülmeye başlandığını ifade etti.

Rektör Seyit Aydın, “İki üniversite arasındaki ilk anlaşmayı biz yapıyoruz. Biz elbette kardeşler arasında ayrılık olmasını hiçbir zaman istemedik. Özbekistan’ı ve Özbekistan’daki kardeşlerimizi her zaman sevdik. Kıyamete kadar da sevmeye devam edeceğiz. Bundan sonra da inşallah bugün attığımız imzalar bir başlangıç olacak. Üniversitelerimiz arasında bütün akademik iş birliği, talebe, öğretim üyesi değişimi, hocaların beraber çalışması, akademik araştırmalar yani araştırma ve geliştirme çalışmalarının beraber yapılması, beraber proje üretilmesi, projelerin yapılıp hayata geçirilmesi ve ortak diploma verme de dahil bütün çalışmaları beraber yapacağız. Özbekistan’dan gelen kardeşlerimiz de işbirliğine çok istekliler. Kıyamete kadar devam edecek bir beraberliğin başlangıç imzasını atıyoruz. Özbekistanlılar her zaman Türkiye sizin memleketiniz diyoruz. Kastamonu sizin evinizdir. Kastamonu Üniversitesi de sizin üniversitenizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devletlerinin beraber yükselmesini istiyoruz. İnşallah da öyle olacaktır” dedi.

Özbekistan Taşkent Finans Enstitüsü Rektör Vekili Prof. Dr. Akram Karimov ise, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in kararı sonrasında Türkiye vatandaşları ile vizelerin kaldırıldığını hatırlattı.

İmzalanan protokol çerçevesinde araştırma işlerinde, öğrenci gelişinde, gidişinde büyük kolaylık sağlanacağını belirten Rektör Akram Karimov, “Bugün imzalanan protokolümüz iki ülkenin gelecekteki gençler için tarihi önemi var diye düşünüyorum. Zannediyorum ki bu çerçevede yapılacak olan işlerimiz iki ülke geleceği için de önemi vardır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından iki üniversite arasında protokol imzalandı.