Tufanyazıcı "H.E.Y eğitimde yeni bir şey yok!"

Eğitim Sen Kastamonu Şube Başkanı Fikret Tufanyazıcı "Milli Eğitim Bakanlığı, en çok reform paketi açıklayan Bakanlıklar arasında ilk sırada yer alıyor" dedi.

  • 822
Tufanyazıcı &quotH.E.Y eğitimde yeni bir şey yok!"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tufanyazıcı; "Son 17 yıldır ülkeyi aynı parti yönetiyor ama eğitim sistemimiz en az 17 kez değişti. İsmini unuttuğumuz bakanlar eğitim sistemini çağdaş olmaktan çıkardılar. Ülkemizin yakın tarihinde MEB kadar geleceğimizden çalan ve en çokta sorunlar yaratan bakanlık yoktur. Her gelen Bakan ve bürokratlarının hedefinde bilimsel, laik ve kamusal eğitim olduğu içinde başarısızlık kaçınılmaz olmuştur.

Hepsi de kulağa çok hoş gelen cümlelerle içi boş vaatlerde bulundular. Örneğin, geçen yıl da isteyen her öğrenci evine en yakın okullardan istediğine girecekti, girdi mi?  El yazısına geçilecekti, geçildi mi? Dershaneye bağımlılık azalacaktı, azaldı mı? Herkes yabancı dil öğrenecekti, öğrendi mi? Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi diye lanse edilen FATİH Projesi ve Bilişim Sınıfları ne oldu?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı, 'Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda söylemler de çok güzeldi ama hepsi zaten denenmişti. Örneğin kredili sistemi hatırlayalım: Ders vardı, kitap yoktu. Sınıf vardı, branş öğretmeni yoktu! Altyapıda dünden bugüne ne değişti? 2020'de uygulanacağı söylenen bu sistemin de sürdürebilir bir yanı yoktur. Din dersi zorunlu olurken matematik, tarih, müzik, resim, beden eğitimi seçmeli olacak. Sanat yok, bilim yok, spor yok, ne var manevi rehberlik.

Eğitim sistemiyle bu kadar oynamanın sonucu mutsuz öğrenciler, işini sevmeyen öğretmenler ve maddi manevi sömürülen velileri yarattı. Hangi gelişmiş demokratik ülkede yaz-boz tahtasına dönen bir eğitim sistemi vardır? Üstelik geleceğimizi ilgilendiren böylesi önemli değişiklikler, keşke başta öğretmenler olmak üzere toplumun her kesiminden görüşler alındıktan sonra şekillendirilseydi, ben yaptım oldu mantığı terk edilseydi.

Eğitim sistemimizin asıl sorunu, felsefidir. Önceki gün Bakan Selçuk’un açıkladığı 'sistem', son yıllardaki, muhafazakâr toplum inşası hedefine uygun kuşaklar yetiştirme anlayışının eğitimdeki yansımalarının 'HEY Versiyonu'dur.

Eğitimde, neyin nasıl öğretileceğinin her birkaç yılda bir 'sistem değişikliği' yapmak zorunda kalınmasının asıl nedeni, iktidarın yeni kuşaklara güvenli bir gelecek sunamaması, yeni kuşakların 'sistemin bekası' olarak yetiştirilmesindeki başarısızlığıdır.

Bu sistem öğrenci ve veliler kadar öğretmenleri de etkileyecektir. 1990’lı yıllarda uygulanan kredili sistemin bir benzeri olan yeni sistemde 70 bine yakın öğretmen norm fazlası olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Liselere bundan sonra Bakanlık öğretmen ataması yapmayacaktır, bu da öğretmen adaylarının hayallerinin yıkılmasına neden olacaktır.

Eğitim vizyonu sıfır olan MEB bürokratları arkalarında içinden çıkılmaz sorunlar bırakacakları bir sisteme imza attılar. Bu sistem yarım yüzyıldan fazla bir zamandan beri sürdürdüğümüz laik, demokratik, bilimsel, parasız eğitim mücadelesini ilerletmenin vesilesi olacağını, EĞİTİM SEN'in mücadele zeminini genişletip keskinleştireceğini de Kastamonu kamuoyunun bilmesini isteriz."