Altun 'Türkiye'deki Yaygın Eğitim sistemi çok kapsamlı'

Almanya VHS Volmetal Bölüm Yöneticisi Dr. Ayşegül Altun, Kastamonu'ya yaptığı ziyarette Türkiye'deki Yaygın Eğitim sisteminin çok kapsamlı olduğunu belirtti.

  • 1159
Altun 'Türkiye'deki Yaygın Eğitim sistemi çok kapsamlı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Altun, Milli Eğitim Bakanlığı ile Alman Halk Eğitim Merkezleri Birliği (DVV) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde “Birbirimizden Öğrenmek” isimli proje kapsamında Kastamonu Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğüne ziyarette bulundu.

HEM Müdürü Yaşar Abasıyanık ile görüşen Altun, Türkiye’deki Halk Eğitimi Merkezi’nin işleyişi hakkında detaylı bilgi aldı.

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında daha çok personel bulunduğunu belirten Altun, Almanya’da kurum müdürü dahi misafiri geldiği zaman çayını kendisi odasında servis ettiğini kaydetti. Türkiye’de her kurumda hizmetlinin bulunduğuna dikkat çeken Altun, Almanya’da ise hiçbir HEM’de hizmetlinin olmadığını ifade etti.

"ALMANYA’DA YÜZDE 10’LUK KESİM OKUMA-YAZMA BİLMİYOR"

Türkiye’de verilen kursların ücretsiz olmasını Türk ekonomisinin güçlü olmasına bağlayan Altun, Almanya’da ise verdikleri kursların hepsinin ücretli olduğunu söyledi. Kendilerinin düzenledikleri kurslardan ücret aldıkları için bir kursiyer kalsa dahi devam ettirdiklerini açıklayan Altun, Almanya’da okuma-yazma bilmeyenlere yönelik kurslarda ise sembolikte olsa ücret talep ettiklerini belirterek, “Almanya’da bulunduğum eyalette yüzde 10’luk kesim okuma yazma bilmiyor. Türkiye’de ise aldığımız bilgilere göre yüzde 12’lik bir kesim okuma yazma bilmiyor. Almanya’da her kurs başvurusunda 4 € ücret alıyoruz. Türkiye’de de düzenlenen kurslardan veya evrak başına belirli bir ücret talep edilebilir. Fakat görüyoruz ki Türkiye’de her şey ücretsiz. Bu yüzden Türkiye’nin bize göre büyük bir devlet bütçesi var. Yani Türkiye’nin bütçesi gerçekten bize göre çok sağlam” dedi.

"HEM BÜNYESİNDE ŞUANA KADAR 220 KURS AÇTIK"

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Abasıyanık ise, Halk Eğitim Merkezlerinin işleyişi ve düzenledikleri kurslar hakkında Altun’a geniş bilgiler verdi.

Türkiye’deki HEM’lerin Almanya’daki HEM’lerle kıyaslandığı zaman çok daha fazla kesime hitap ettiğini ve her türlü kursun açılabildiğini belirten Abasıyanık, Almanya’daki ücretli kursların aksine Türkiye’de verdikleri kursların ücretsiz olduğunu ifade ederek; “Şu ana kadar 220 kurs açtık ve bu kurslara 3 bin kursiyer devam ediyor. Bu kurslardan 78 adeti ise Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında açıldı. Bunların yanı sıra Kastamonu’da Açık Öğretim Ortaokulu ve Liselerinde 7 bin öğrencimiz bulunuyor. Açıköğretim öğrencilerinin kayıt kabul işlemleri, ders seçimi, diğer işlemleri ve kitaplarının dağıtımı kurumumuzca yapılmaktadır” dedi.

12 kişinin bir araya gelmesinin kurs açmak için yeterli olduğunu anlatan Abasıyanık, herhangi bir kursta kursiyer sayısının 8’e düşmesi durumunda kursun kapatıldığını ifade ederek; “Türkiye’de ücretsiz hizmetin devletin başını büyük oranda ağrıtıyor. İnsan, sağlığına zararlı olan sigaraya parasını ödüyor fakat eğitimine gelince parasını ödemekten kaçınıyor. Buda bizce büyük olumsuzluklar oluşturuyor. Herkes kendisine verilen kursun veya eğitiminin karşılığını ödemek zorundadır. Çünkü ücretsiz kurslar düzenlediğimiz için bazı kursiyerler kursa sadece sertifika almak için geliyor. Fakat aldığı eğitimin ücretini ödemesi durumunda bu olumsuzluklar ortadan kalkabilir” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE DAHA KAPSAMLI BİR SİSTEMİ VAR"

Almanya’da çaycı veya hizmetli diye bir kavramın olmadığını herkesin müdürde olsa kendi işini kendisinin yaptığını ve bulaşıklarını dahi kendisinin yıkadığına dikkat çeken Abasıyanık, Türkiye’de ise her kurumda çaycısının ve hizmetlinin ayrı olduğuna işaret etti.

Toplantının ardından Abasıyanık, Altun’a kurumu ve kursları gezdirerek bilgiler verdi. Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşen toplantıda Altun ve Abasıyanık’a HEM Müdür Yardımcıları Yalçın Mızrak, İbrahim Canlı ve Arzu Yıldırım da eşlik etti.

Altun, Kastamonu’da 6 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak. İlçeleri de ziyaret edecek olan Altun, Kastamonu’daki çalışmalarını bir rapor haline getirip Almanya’da yetkili mercilere sunacak.

Projede Kastamonu’nun dışında Konya, İzmir, Antalya, Adana, İstanbul, Eskişehir, Trabzon, Bursa ve Ankara da bulunuyor.

Proje tamamlandığında Türkiye’den projeye katılan 10 HEM Müdürlerinin çalışmaları bir rapor haline getirilip 18-20 Kasım 2013 tarihlerinde; Almanya’dan gelecek 10 Halk Yüksek Okulları Müdürleri ile birlikte İstanbul’da düzenlenecek değerlendirme toplantısında tartışılacak. Değerlendirme toplantısına Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü de katılacak.