Çok Fazla Reklam Yapan Firmadan Ev Almak Riskli

Doç. Dr. Özgür Çengel, basında çok fazla reklamları görünen, sürekli kampanya ve indirim yapan firmaların finansal güçlerinden şüphe edilebileceğini söyledi.

  • 687
Çok Fazla Reklam Yapan Firmadan Ev Almak Riskli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇOK FAZLA REKLAM YAPAN FİRMADAN EV ALMAK RİSKLİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Çengel, basında çok fazla reklamları görünen, sürekli kampanya ve indirim yapan firmaların finansal güçlerinden şüphe edilebileceğini söyledi.

Altın fiyatların son bir haftanın en düşük değerine yakın seyrediyor. Doç. Dr. Özgür Çengel, altın fiyatlarının düşmesi nedeniyle yatırımcıların altına yönlendiğini fakat en iyi yatarım aracının gayrimenkul olduğunu belirtti. Doç. Dr. Çengel, “Hiç kimse evini satıp, altına yatırım yapmaz. Fakat altınını satıp, ev satın alır. Gayrimenkul hala en iyi yatırım aracıdır. Türkiye ekonomisinde 2013 yılında yüzde 6-6,5 oranında enflasyon beklentisi var. Gayrimenkul sektöründe yine paralel bir büyüme söz konusu. Tüm makroekonomik göstergeler bu durumu açıkça beyan ediyor. Gayrimenkul sektörü 2013 yılında iki sebepten dolayı oldukça gelişecek. İlki faiz oranları düşüyor ve düşmeye devam edecek. Ekonomi dergilerinde ve akademik çalışmalarda da oranlarda düşüş ifade ediliyor. İkincisi Türkiye’nin kredi notunun artırılması da olumlu bir etkendir. Makro olarak bakıldığında Türkiye’deki kentsel dönüşüm projeleri, mütekabiliyetin asıl itibar ile hayata geçirilmesiyle 2012’de başlayan çalışmalar 2013’te sonlandırılacak. Dolayısıyla Türkiye’yi 2013 yılında çok parlak bir gayrimenkul sektörü bekliyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

UCUZ KONUTLARI ALIRKEN BİN KERE DÜŞÜNÜN
‘Gayrimenkul hala bir yatırım aracı mı?’ diye merak eden, altın üzerinde çok spekülasyonların olduğu bu dönemde tüketicilerin altının uzun dönemli bir yatırım aracı olmadığını görmeleri gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Çengel, “Altın kısa dönemli veya orta dönemli bir yatırım aracıdır. Günümüzde hiç kimse evini satıp altın almıyor. Ama altınını satıp, ev alıyor. Faiz oranları düştü, cazip imkanlarla konut satışları arttı. Makro ekonomik göstergeler iyi. Altın yatırım aracıdır ama halkı doğrudan ilgilendiren bir yatırım aracı değildir. Konut her zaman barınma ihtiyacını içerdiğinden her zaman en iyi yatırım aracıdır” dedi. Gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gerekin bazı hususlar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çengel, bu hususları şöyle sıraladı: “Evlerinizi markalı projelerden satın. Markalı olmayan projelerin güvenilirliği daha az. Markalı projeler itibar çalışması projeleri yürütürler. Uzun dönemde marka imajlarını korumak için markalı projeler önemli. Asla ucuz konutlara yönelmeyin. 40-50 bin Türk lirasına satılan 1+1, 2+1 evler var. Ucuz konut derken binbir kere düşünmek gerekir. Ucuz konut tehlikelidir. Gayrimenkul firmalarının finansal yapılarını araştırın. Alacağınız konutun imarda, tapuda nasıl problemleri var, araştırın. Kesinlikle noterden satış sözleşmesi yaparak, kendinizi garanti altına alın. Konut yatırımı yapmak gerçekten çok ciddi bir konu.”
Doç. Dr. Çengel, dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konunun da çok fazla kampanya, indirim yapan firmaların, basında çok fazla reklamları yer alan firmaların genellememek itibariyle finansal güçlerinden şüphe edilebileceğini belirtti.