Emlak piyasasında fiyat düzeyleri ne oldu? Piyasanın gidişatı ne yönde?

Emlak piyasasında fiyat düzeyleri ne oldu? Piyasanın gidişatı ne yönde? Tüm işaretlerle ilgili detaylar haberimizde sizi bekliyor.

  • 2443
Emlak piyasasında fiyat düzeyleri ne oldu? Piyasanın gidişatı ne yönde?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Emlak sektörü, barınma ihtiyacının zorunlu bir ihtiyaç olması nedeniyle ülkemizdeki herkesi yakından ilgilendiren bir sektördür. Bunun yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de emlak sektörüne yatırım yapma davranışının yoğun bir şekilde görüldüğü düşünüldüğünde uzun yıllar çalışarak ve emeğimizi koyarak meydana getirdiğimiz birikimimizi en iyi şekilde değerlendirmenin yolu olarak ülkemizde en çok emlak sektörü görülüyor. Hal böyle olunca gayrimenkul sektöründeki fiyat düzeyi pek çok insanı gerek yatırım gerek ihtiyaç açısından oldukça yakından ilgilendiriyor.

Elbette ki gayrimenkul sektöründeki fiyat düzeyleri ile ilgili istatistiki veriler, düzenli aralıklarla TÜİK tarafından açıklanmaktadır. Bu konuda en kesin veriler, tabi ki TÜİK tarafından açıklanan verilerdir. Ancak bir diğer yandan TÜİK tarafından açıklanan emlak verileri ile ilgili bir diğer dikkat çekilmesi gereken nokta, bu verilerin çoğunlukla güncel veriler olmadığıdır. Zira, TÜİK tarafından toplanarak değerlendirmesi yapılan veriler çoğunlukla geçtiğimiz dönemlere ilişkin veriler olmaktadır. Örneğin; TÜİK tarafından yılın bu dönemine ilişkin yayınlanan fiyat verileri yaz dönemine ilişkin veriler olacaktır.

Çağımızın teknoloji ve hız çağı olduğu da göz önünde bulundurulduğunda bu durumun can sıkıcı bir durum olduğu aşikardır. Bununla birlikte bugün pek çok ihtiyacımızda başvurduğumuz gibi bu noktada da yardımımıza internet koşuyor.

Şöyle bir düşünelim. Günümüzde emlak arayan hiç kimse emlakçıların her birini tek tek gezerek aradığı evi bulmuyor. Bunun yerine pratik bir şekilde internet üzerinden daire araması yapıyor. İnternette yer alan emlak ilanlarına göz atıyor ve detaylı bir şekilde bu ilanları inceleyerek aradığı daireyi kolayca bulabiliyor. Peki, bu ilanların tümünün yer aldığı bir internet platformu olsaydı ve aradığımız ilanları kolayca buradan bulabilseydik ne olurdu?

İşte internet sitesi bize bu noktada ciddi bir hareket alanı ve pratiklik sağlıyor. Flatfy üzerinde 1000’den fazla ilan sitesindeki emlak ilanı verileri yer alıyor. Ülkemizin tüm şehirleri ve hatta mahallelerine göre emlak ilanı aramasını pratik bir şekilde yapmaya olanak sağlıyor.

Flatfy, bu özelliği emlak ilanı yayını yapan internet sitelerinin Google’ı olarak tanımlanabilir. Flatfy üzerinden pratik bir şekilde emlak ilanı araması yaparak bütün emlak sitelerindeki ilanlara tek bir sayfa üzerinden ulaşılabilmektedir.

Flatfy sitesinin haberimize konu olan özelliği ise sitede yer alan tüm emlak ilanı verilerini kullanarak oluşturulan istatistiki verilerdir. Flatfy tarafından aylık olarak yayınlanan verilerin ekim ayı için olan tabloları geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Veriler ülkemizin en büyük 3 şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir için ayrı ayrı hazırlandı. Verileri detaylı bir şekilde analiz etmeye başlamadan önce Flatfy’ın sunduğu verilerin özelliklerinden kısaca bahsedelim.

tr.flatfy.com sitesi tarafından haberimizde yer alan veriler, 3 büyükşehrimizdeki 2+1 satılık dairelere ilişkin site veri tabanında yer alan tüm satış fiyatlarının ortalaması alınarak bulunmuştur.

Söz konusu 3 büyükşehrimizin tüm ilçeleri de dahil olacak şekilde hazırlanan veriler ile ülkemizin en büyük 3 şehrindeki emlak fiyatlarının düzeyi hakkında şimdi hep birlikte bilgi edinmeye başlayalım.

İstanbul 2+1 ortalama satılık daire fiyatları analizi

Flatfy tarafından hazırlanan İstanbul ekim ayı 2+1 daireler ortalama satılık daire fiyatı raporu yukarıda belirtilmiştir. Raporda da görüldüğü üzere; İstanbul’un tamamı için 2+1 satılık daire fiyatının ortalama fiyatı 355.910 TL olmuştur.

İstanbul’un haritası üzerinde ilçelere göre ayrı ayrı çıkarılan fiyatları kullanarak yatırım yapmayı düşündüğünüz ilçenin konumunu görebilir ve bu konuma göre ilçenin değerlerini daha kolay anlayabilirsiniz.

Biz yine de dikkat çeken birkaç ilçenin fiyatlarından bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle rapora göre en dikkat çekici sonuç İstanbul’un en pahalı ilçesinin sonucu olmuştur. Aslına bakılırsa İstanbul’un genel demografik yapısına bakıldığında hemen hemen bütün ilçelerin çok varlıklı ve düşük gelirli kişilerin yaşadığı muhitlerinin olduğu bilinmektedir. Elbette ki genel olarak şehrin en yüksek konut fiyatlarına sahip olan kısmının boğaz kıyısında yer alması beklenirdi. Ancak farkın bu kadar fazla olması yine de şaşırtıcı bir sonuç olmuştur. En yüksek 2+1 ortalama konut fiyatlarına sahip olan İstanbul ilçesi 1,119,125 TL ile Sarıyer olmuştur.

Sarıyer’in bu fiyata sahip olması yukarıda da belirttiğimiz gibi çok şaşırtıcı olmamıştır. Zira, Sarıyer boğaz kıyısında yer alan bir ilçe olmasına rağmen İstanbul’un diğer boğaz kıyısı ilçelerine kıyasla daha sakin bir ilçedir. Dolayısıyla özellikle yeşillik içerisinde villa tipi konutlarda yaşamak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Ancak en pahalı 2’nci ilçe olan Beşiktaş ile arasındaki fiyat farkının bu denli yüksek olması yine de şaşırtıcı bir durum olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Beşiktaş’ın 2+1 daire ortalama satılık daire fiyatı ise 758.955 TL olmuştur. 

Ankara 2+1 ortalama satılık daire fiyatları analizi

Flatfy tarafından ekim ayı için hazırlanan ortalama satılık daire fiyatları raporlarının ikincisi Ankara için hazırlanmıştır. Rapora bakıldığında Ankara’nın tamamı için ortalama satılık daire fiyatının 141.579 TL olduğunu görüyoruz. Bu fiyat, İstanbul’a kıyasla oldukça düşüktür. Tabi ki bu fiyatın ortalama bir fiyat olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir.

Tıpkı İstanbul gibi Ankara için de hazırlanan rapora bakıldığında Ankara’nın 25 ilçesinin tamamının ortalama satılık daire fiyatlarına raporda yer verilmiştir.

Ankara’da da en yüksek ortalama konut fiyatına sahip olan ilçede şaşırtıcı bir durum söz konusudur. Ankara’nın en yüksek 2+1 konut fiyatına sahip olan ilçesi 285.000 TL ile Evren ilçesi olmuştur.

Ankara’nın merkezine oldukça uzak bir konumda yer almasına rağmen raporda en yüksek fiyata sahip olmasının nedenini ekim ayı içerisinde Flatfy veri tabanında yer alan ilan sayısının az olması ve verilen ilanların da fiyatı yüksek lüks dairelere ilişkin olmasından dolayı olduğu söylenebilir. Bununla birlikte anlamlandırılabilecek kadar satılık daire ilanının Evren’de olduğu görülmektedir. Zira, 25 ilçe içerisinde hiç verinin olmadığı Nallıhan gibi ilçelerin de olduğu görülmektedir.

İstanbul kadar geniş bir alana yayılmadığı ve her ne kadar ülkemizin başkenti olsa da İstanbul’un yarısı kadar bile büyük olmayan Ankara’nın toplam ortalama fiyatının çok düşük olmasının nedeni de alınan verinin Ankara’nın tüm ilçelerinin fiyat verilerini içermesinden kaynaklandığı görülebilir. Bununla birlikte Ankara’nın tekil olarak bakıldığında çok yüksek konut fiyatlarına sahip olan muhitlerinin olduğu da bilinmelidir.

İzmir 2+1 ortalama satılık daire fiyatları analizi

Flatfy tarafından hazırlanan raporların sonuncusu İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir için hazırlanan yukarıdaki rapordur.

İzmir raporuna bakıldığında İzmir’in tamamı için ortalama satılık daire fiyatının 273.864 TL olduğu görülmektedir. Bu fiyat, Ankara’ya kıyasla yüksek bir fiyattır. Ancak yine de İstanbul’dan daha düşük bir fiyat olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, İzmir’in İstanbul ve Ankara’dan daha farklı olarak hem bir büyükşehir hem de aynı zamanda bir tatil bölgesi olması nedeniyle ilçeleri arasında da buna göre fiyat oluşumu söz konusu olmuştur.

İzmir’in en yüksek fiyata sahip olan ilçesi 493.500 TL ile Narlıdere ilçesi olmuştur. Haritadaki konumuna bakıldığında bu ilçenin İzmir koyunun güney kesimi girişinde olduğu görülmektedir. Konumu itibarıyla hem İzmir’in merkezine yakın hem de tam anlamıyla bir tatil yöresinde olması nedeniyle Narlıdere’nin bu fiyata sahip olması normal olarak görülebilir. Bu yargıyı güçlendiren bir diğer veri ise Narlıdere’den sonraki en yüksek fiyata sahip olan ilçeye bakıldığında daha iyi anlaşılacaktır. Narlıdere’den sonraki en yüksek fiyata sahip olan İzmir ilçesi 461.635 TL ile Çeşme olmuştur.

Bilindiği üzere; Çeşme sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en popüler tatil bölgelerinden biridir. İzmir’in en merkezi yerlerine ilişkin bir bilgi olması amacıyla Bornova’nın fiyatının 325.470 TL ve Karşıyaka’nın ise 323.380 TL olduğunu da belirterek daha detaylı veri ile ilgilenenlerin raporu inceleyebileceğini söyleyerek yazımıza burada son verelim.

Veriler ve emlak sektörü ile ilgili detaylı aramalarınız için sitesinden pratik bir şekilde faydalanabilirsiniz.

Tanıtım yazısıdır