Engelliler Ürettiklerini Pazarda Satacak

Kastamonu'da engelli öğrencilere yönelik düzenlenen bir proje, takdir topladı.

  • 1055
Engelliler Ürettiklerini Pazarda Satacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ENGELLİLER DOKUMA TEZGAHINDA ÜRETTİKLERİNİ PAZARDA SATACAK

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu’da engelli öğrencilere yönelik düzenlenen bir proje, takdir topladı. Engelli bireyler, evlerine kurulan dokuma tezgahlarında ürettiklerini satarak aile bütçesine destek olacak.

Eğitim alanında sunduğu hizmetle adından sıkça söz ettiren Özel Öz Yeni Ay Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, öğrencilerine kurumlarında kazandırdıkları becerileri evlerinde de yapabilmeleri için örnek bir çalışma başlattı. Velilerin de talebi üzerine engelli öğrenciler, evlerine kurulan dokuma tezgahlarıyla vakit geçirmelerinin yanı sıra aile bütçesine de destek sağlayacaklar.

Özel Öz Yeni Ay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, engellilere yönelik örnek bir projeyi hayata geçirdi. Rehabilitasyon merkezinde öğrencilere verilen dokuma kursu ve ailelerinin isteği üzerine evlerine kurulan kilim dokuma tezgahlarıyla engelli öğrenciler, hem el becerileri geliştirebilecekler hem de aile bütçesine katkı sağlayacaklar. Bu kapsamda Özel Öz Yeni Ay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi personelleri ile sahibi Yusuf Öz, projeden yararlanan merkeze bağlı Gömmece köyünde ikamet eden engelli Hayati Nalbantoğlu (26)’nu evinde ziyaret etti. Ziyarette aile ile görüşen Yusuf Öz, ailenin ve engelli öğrenci Hayati Nalbantoğlu’nun istek ve taleplerini dinledi.

Projeden yararlanan ve evine kurulan dokuma tezgahında el becerisini geliştiren engelli öğrenci Hayati Nalbantoğlu, dokuma kursunda dokumayı öğrendiğini ve engellilerin neler yapabileceğini göstermek için kendi evine kurulan dokuma tezgahıyla aile bütçesine katkı sağladığını belirtti. Nalbantoğlu, “Okulumuz bizi topluma kazandırmak ve engellerimizi aşabilmemiz için hizmeti bizlere sunuyor. Biz engellilere yönelik çeşitli kurslar düzenlendi. Bende dokuma kursuna katılarak bu el becerisini öğrendim” dedi.

Kilim dokumayı öğrendiğini ve ürettiği kilimlerin engelliler haftasında sergileneceğini anlatan Nalbantoğlu, “Bu el becerisini öğrenmem beni hayata bağladı. Boş durmak yerine bir şeyler üretmek biz engelliler için çok önemli. İnsanlar bizlerin ürettiğini faydalı işler yaptığımızı gördüklerinde engellilere olan ön yargıları yıkılıyor. Her şeyden önemlisi bu iş bizim engelimizi unutmamızı ve hayata tutunmamızı sağladı” diye konuştu.

“AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORUM”

Kendisinin ve ailesinin isteği üzerine evine dokuma tezgahı kurulduğunu ve buradan kazandığı parayla da aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığını aktaran Hayati Nalbantoğlu, “Özel Öz Yeni Ay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerinden, hocalarımızdan bu hizmetin evlerimize de getirilmesini istedik. Onlarda bizlere daha iyi ve faydalı olabilmek adına dokuma tezgâhlarını getirip evlerimize kurdu. Okul dışında hem burada zamanımı değerlendiriyor hem de kazandığımız paralarla aile bütçesine katkı sağlıyorum” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ ENGELLİLERİN ENGELLERİNİ ORTADAN KALDIRMAK”

Engellilerin engellerini ortadan kaldırmak adına her türlü fedakarlığı kurum olarak gösterdiklerini ifade eden Özel Öz Yeni Ay Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Yusuf Öz, amaçlarının köy kent demeden her yerde eğitim verdikleri engellilerle beraber yarınlara engelleri yenmek adına hizmet sunduklarını göstermek olduğunu belirtti. Engellilerimize daha iyi eğitim sunmak onları topluma kazandırmak adına birçok proje geliştirdiklerini anlatan Yusuf Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan biri olan dokuma tezgâhlarını evlerine kurarak onların hayata olan bağını artırmaya çalışıyoruz. Engelli çocuğumuz Hayati de çok özverili bir şekilde evinde hem zaman geçiriyor hem de bu kilim dokuma mesleğini ilerletti. El becerilerini geliştiriyorlar. Malumunuz geçen yıl engellilerimize yönelik 3 kurs açmıştık. Kilim, sabun ve seramik olarak. Bunu tüm Kastamonu halkımıza ürünleri iki gün üst üste sergiledik ve engellilerimizin yapmış oldukları el becerilerini tüm Kastamonu ve kamuoyuna sunduk.”

Engellilerin yapamayacağı hiçbir işin olmadığını anlatan Yusuf Öz, şunları söyledi: “İstenildiğinde engellilerimizin yapamayacağı hiçbir iş olmadığının göstergesidir. Dolayısıyla burada bu tezgâhı geçen sene kurarken duygulu bir şekilde buraya göndermiştik. Biz engelliler ile omuz omuza olarak engellilerimizle beraber yürümenin yollarını aramak zorundayız. Bizi en çok üzen kurumlar ile ilgili çok para kazanıyor gibi kamuoyunda bir algı var. Kesinlikle bu yanlış bir algıdır. Biz, olayın parasal boyutunu düşünmeden hizmet ediyoruz. Çünkü eğer parasal boyutunu düşünürsek biz bu insanlara layık oldukları hizmeti verme imkânı bulamayız.”

Kastamonu’da tüm inşaatların eskilerinin ve yenilerinin engellilerin yaşamlarına en uygun hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Yusuf Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli rampalarının mutlaka ve mutlaka bu inşaatlarda gözden geçirilmesi gerekiyor. Engellilerimizin yürüyüş alanlarının düzenlenmesi ve özellikle çarşıda pazarda tüm engelli rampalarının yenilenmesi ve engellilerimizin hizmetine sunulması gerekiyor. Biz yaklaşık 15 günden beri tek tek engellilerimizi ve ailelerini, hocalarımız ve personelimizle beraber ziyaret ediyoruz. Dolayısıyla aileleri tanıma adına ve onlarla beraber aynı havayı teneffüs etme adına, onların yaşam alanlarını daha yakından görme adına bunları yapıyoruz. Çünkü biz engellilerimize yapılan hizmeti bir ibadet kadar önemsediğimizi biliyoruz. Devletimizin vermiş olduğu imkânlar tabii ki önemsenmeyecek kadar az değil ama tabi yeterli de değil. Zaman her şeyin ilacı. İlerleyen günlerde bu eğitim veren kurumlar daha rahat bir ortamda bu hizmetleri sunacaklarına inanıyorum.”

“ÜLKEMİZ İÇİN ENGEL TANIMIYORUZ”

Özel Öz Yeni Ay Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Kastamonu’nun en ücra köşelerinden engellileri eğitime taşıdıklarını açıklayan Yusuf Öz, sözlerini şöyle tamamladı: “Kastamonu’ya 120 kilometre mesafeden öğrenci alıyoruz. Her şeyden önce engellilerimizin bize Allah’ın bir lütfü olduğuna inanıyoruz. Biz bu işe samimi olarak bakıyoruz ve burada değerli personellerimizin de çok ciddi katkıları var bugünlere gelmemizde. Dolayısıyla kadromuzun güzelliği okulumuzun yarınlarına yansıdı. Büyümedeki hızımız personelimizin çok ciddi başarılarından kaynaklanıyor. Engellilerimizle beraber omuz omuza yarınlara beraber yürümek onlarla beraber havayı solumak en büyük arzumuzdur. Bizim sloganımız 'ülkemiz için engel tanımıyoruz' engellilerimizle beraber engel tanımıyoruz. Arzu eden her öğrencimize bu dokuma tezgâhlarını evlerine kurarak evlerinde el becerilerinin gelişmesini sağlamaya çalışacağız.”