Gün "Darbe girişimi turizm sektörünü ağır yaraladı"

15 Temmuz gecesi bir gurup askerin gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrası turizm sektörü ağır yara aldı.

  • 951
Gün &quotDarbe girişimi turizm sektörünü ağır yaraladı"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Gün: “Kastamonu’nun turizmdeki 20 günlük zararı 1 Milyon TL”
Doğrudan ve dolaylı olarak turizm sektörü yurt içi ve yurt dışı organizasyonların iptal edilmesiyle birlikte 1 milyon TL kayıp yaşadı. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimin ardından, bir de devlet memurlarının izinlerinin kaldırılması turizm sektörünü vurdu. Satış yapılması gereken dönemde izinlerin kaldırılması nedeniyle iptal işlemleriyle uğraştıklarını belirten Mustafa Gün: “İadeyle ilgili uygulamanın belirsizliği, yurt dışı otel ve uçakların paralarının çok önceden ödenmiş olması ve iadesinin mümkün olmayışı bizi zor durumda bıraktı.” dedi.

“PARA KAYBETTİK AMA DEMOKRASİ DOLU HAYAT KAZANDIK”
‘Yaşanan hain darbe girişiminden sonra biz turizmciler para kazanamadık ama çocuklarımıza, gelecek nesillere, demokrasi dolu bir hayat kazandırdık’ diyen Gün:"Hain darbe girişimi turizme de darbe vurdu. Maddi anlamda ciddi etkilendik. Yerli ve yabancı turlarda ciddi iptaller oldu. Kamu personelinin izinlerinin iptal edilmesi nedeniyle yüzde 80’in üzerinde düşüş oldu. Yapılan yüzlerce rezervasyon iptal edildi. Ülke genelinde 300 milyar TL zarar meydana geldi. 20 günlük geçen süreç içerisinde bu hain darbe girişiminin Kastamonu’ya faturası 1 milyon TL’yi geçmiştir. Sattığımız yurt dışı ve yurt içi tüm turlarımız iptal oldu. 30 Eylül’e kadar yapılacak olan turların hepsi askıya alındı. Ödenen paraları almakta sıkıntı yaşıyoruz. Paraların ne zaman ödeneceği belli değil. Darbe girişimi öncesinde artan talebi karşılamak için aldığımız elemanlara çıkış vermek zorunda kaldık. Yani bu süreç dolayısıyla her sektör için ayrı bir kayıp meydana getirdi. Artık turizmciler olarak sezon sonuna geldiğimiz için ümidi kestik. Okullar açılıyor. Geçmişin bir amortisini yapamayız. Kurban Bayramı’nda durum nasıl olur şimdiden öngörmek oldukça zor. Yeni döneme kadar 15 Temmuz’un zararını çekmeye devam edeceğiz. Memur izinlerinin iptali kaldırılırsa tekrardan iç turizmde de artış söz konusu olacaktır. Turizmin daha fazla canlanması adına yetkili kurumlarla iş birliği içindeyiz” diye konuştu.

13. Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu’nun tam olarak amacına uygun yapılmadığını ifade eden Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün, var olan konuları konuşmak yerine gündeme daha önce gelmemiş, Kastamonu için artı değer oluşturacak konuların konuşulduğu, fikir zenginliğinin olduğu bir konseyin daha yararlı olacağını vurguladı.

Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün 13. Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu’nu değerlendirdi. Mustafa Gün genel kurulda birden fazla adayın çıkmasının fikirsel zenginlik olması bakımından daha iyi olacağını ancak bu durumun yaşanmadığını söyledi.

“KENT KONSEYİ’NDE AYNI KONULARI KONUŞMANIN HİÇBİR FAYDASI YOK”
Farklı düşünce yapısına bağlı olarak yaşanabilecek görüş zenginliğinin Kastamonu için daha faydalı sonuçların ortaya çıkaracağını ifade eden Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün: “Kent Konseyi diğer illerde nasıl çalışıyor? Hangi fonksiyonlara sahip olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Şu anda Kent Konseyi niye var? Hangi işlerle uğraşır? Bunların hiçbir açıklaması yok. Kent Konseyi ortaya bir gündem çıkarıyor ancak ne toplantıda ne de konseyin yönetiminde ilgili kişiler yoktu. Kendi bütçesi olmayan, kendi tasarrufunu yapmayan ve sadece açıklama yapan bir kurum olarak var olacaksa olmasına gerek yok diye düşünüyorum. Yapılan, yapımı devam eden projelerin konuşulması yerine daha önce gündeme gelmeyen, ilimize fayda sağlayacak projelerin tartışılması daha faydalı olurdu. Aynı konuları tekrar tekrar konuşmanın hiçbir anlamı ve faydası yok. Olanları konuşmak yerine eksiklerimiz konuşsak, ilimize farklı yatırımların gelmesi için hep beraber kafa yorsak daha faydalı bir toplantı gerçekleştirmiş olurdu. Toplantıda bürokratları konuşturmanın da bir anlamı yok. Bürokratlar zaten yapılanları ifade ediyorlar. Bize olmayan fikirleri ortaya sunacak kişiler gerekiyor. Kastamonu olarak artık farklı fikirlere alışmalıyız. Herkesin fikirlerini dikkate almak zorundayız. Her fikre eleştiri gözüyle bakarsak, dikkate almazsak ortaya güzel sonuçlar çıkaramayız. Artık bazı tabuları yıkalım. Aynı yüzlerle bir şeyler yapmak için uğraşmayalım. Bir kişi aynı anda birden fazla konumda bulunmasın. Her yerde farklı insanlar olsun ki ortaya bir renk gelsin. Eğer her köşe başını kapatıp gençlere yol açmazsak içinde bulunduğumuz sarmaldan kurtulamayız. O zaman da Kastamonu neden tam olarak gelişemiyor diye hayıflanmanın bir manası yok” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT