İnebolu'da balıkçılar dertli!

Balıkçılar dertli: "İnebolu Limanı'nda itilen ve kakılan olmuş durumdayız"

  • 1477
İnebolu'da balıkçılar dertli!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1 Eylül balık sezonun açılmasıyla ‘Vira Bismillah’ diye denize açıklan balıkçılar bir an önce barınak sorunun çözülmesini istiyor. İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesinin ardından limanda itilen kakılan olmayı hazmedemediklerini belirten balıkçılar, seçimden önce şeref sözü veren siyasetçileri göreve çağırdı.

Balıkçılar, limanın özelleştirilmesiyle barınak sorununun çözülmediğini belirterek dert yandı. “Biz şu anda İnebolu limanında itilen ve kakılan olmuş durumdayız. İnebolu balıkçılarına kimse sahip çıkmıyor. Bir zaman toplantılarda şeref sözü veren siyasetçiler ortadan kayboldu”

"İNEBOLU LİMANINDA İTİLEN VE KAKILAN OLMUŞ DURUMDAYIZ"

İnebolu Limanında 32 yıldır balıkçılıkla uğraşan Akın Kara, balıkçı sorunları hakkında şunları söyledi: "İnebolu’da limanın özeleşmesi ile biz balıkçılar şamar oğlanına döndük, barınakta yer olmadığı için her gün kayıkçı kavgası yaşanıyor. Limanın özelleşmesi yerin daraltılmasıyla balıkçılar her gün kavga ediyor. İnebolu Limanında Balıkçı Barınağı sorunu da çözülmedi, bir zaman toplantılar da şeref sözü veren siyasetçiler ortadan kayboldu. Bu durum sadece İnebolu’nun sorunu değildir, Kastamonu’n unda sorunudur.  Abana Limanının ağzı kapalı durumda, Özlüce Limanın ağzı kapalı durumda, Doğanyurt Limanın ağzı kapalı durumda, bu liman Karadeniz de boşaltılan tek liman, tarihi liman, atalarımızdan, dedelerimizden kalan tek liman İnebolu Limanıdır. Bizler de bu durumu hazım edemiyoruz neden mi, İnebolu Limanında itilip kakılmayı hazmedemiyoruz. Biz şuanda İnebolu limanında itilen ve kakılan olmuş durumdayız. İnebolu balıkçılarına kimse sahip çıkmıyor seçimden önce boy, boy projeler yapanlar İskelle burnu, liman arkası, Eğirdir burnu buralar için gösterilen projelerin hepsi uçtu. Bize verinler sözler böyle mi tutuluyor. Kastamonu’da 3 tane Milletvekilimiz var onların bize sahip çıkmasını istiyoruz. İnebolu balıkçısı da sessiz kaldı İnebolu’da bu duruma sessiz kaldı" diye konuştu.

"SEÇİM ZAMANI PROJELER HAVADA UÇTU"

Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcı Ahmet Çelebi ise balıkçı sorunları hakkında şunları söyledi: "Seçim zamanı projeler hava da uçuştu ama barınak yok, ödenek yok, proje yok, projelerin çizilmesi içinde ödenek çıkmayınca barınakta yapılamıyor. İnebolu Limanına biz tekne ve kayığımızı çektiğimizde İnebolulu vatandaşlarımız balığını iskeleden de alabiliyordu. Şimdi ise İnebolu Limanına vatandaşlar giremiyor. Bu durum esnaf ve vatandaşlarımıza ilgilendiren bir durum bu durum İnebolu’nun ekonomisini de ilgilendiriyor. İnebolu’da seçim zaman toplantılar da şeref sözü veren siyasetçilerimiz neredeler, biz İnebolu’ya yeni balıkçı barınağı yapılmasını istiyoruz. İnebolu Limanı özelleşmemeden önce balık sezonunda bir kayıkta en 30 tane işçi çalışan olur. İnebolu barınağında 7 tane balıkçı barınağı var ama kullanılan şuanda bir tanesi faal durumdadır. İnebolu’nun en uzun sahili olmamıza rağmen 7 tane balıkçı barınağımız var.  Bu durum İnebolu’yu ilgilendiren bir konu şuanda İnebolu’da herkes sessizliğini koruyor" ifadesini kullandı.

"BALIKÇILARIMIZ MAĞDUR EDİLDİ"

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın; "İnebolu’da balıkçılarımızın çok sorunları buluyor. Büyük balıkçılar avlanmalarını ve geniş çaplı olarak büyüttüler Karadeniz bir göl, Karadeniz de göl olduğu için takımlar büyüdü, cihazlar büyüdüğü için o yüzden küçük balıkçılar göz açamaz duruma geldi. Balıkçının bir küçük misine ağı vardı o da yasaklandı. Biz devlete bunun vergisini vererek almamıza rağmen devlet bu ağı kullanmamızı yasaklandı. Devlet ipimizi almadı, parasında vermedi bunun yanında şimdi bizim kalkan ağlarımız vardı, 30 minim 32 minim göz açıklığı olan kalkan ağlarımız vardı bunlar da yasaklandı ve bu durumda devamlı ibre küçük balıkçının üzerine oynuyor. O yüzden küçük balıkçı mağdur durumda denizlerimizde bu yıl palamuttan da ümidimiz yok, İnebolu limanın en başından konuşulup sattırılmaması lazımdı. Limanın özelleşmeden önce yenisinin yapılması gerekiyordu balıkçılar mağdur edilmemesi lazımdı, Limanda amatör balıkçılar ile birlikte en az 300 balıkçımız buluyor. İnebolu Limanı satıldığı için işletmeci balıkçılarımıza her şeyi söylemek zorunda, o yüzden bu durum özelleştirilmeden önce düşünülmesi gerekirdi" dedi.

Balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar balıkçı barınağı sorunun bir an evvel çözülmesi için yetkilileri göreve çağırdı.