Karadenizli balıkçılar eski günlerini özlüyor

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın, son günlerdeki avcılık faaliyetlerinin balıkçılara eski günlerini özlettiğini belirtti.

  • 814
Karadenizli balıkçılar eski günlerini özlüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların 1 Eylül itibarıyla Karadeniz'de avlanmaya başladığını ancak şu ana kadar kayda değer bir avlanma yapılamadığını söyledi.

Karadeniz'deki balık stoklarında azalma olduğuna dikkat çeken Akın, "Sularımızda balıkçılık faaliyetleri yok dönecek kadar az. Dip avcılığı ile balıkçılarımız nasibini arıyor ancak onların da yüzü gülmedi. Denizlerimizdeki av ve avcı baskısı, balık teşkilatlarının sayısının artması, var olan teknelerin büyütülmesi, küresel ısınma gibi birçok neden bu durumda etkili." ifadelerini kullandı.

Akın, palamuttan umduğunu bulamayan balıkçının hamsiden de yüzünün gülmediğini vurgulayarak, hamsinin Doğu Karadeniz'e doğru ilerlediğini aktardı.

Bu süreçte balıkçıların hamsiyi avladığını anlatan Akın, şöyle konuştu:

"Hamsi de balıkçıların yüzünü güldürmedi. Balık Gürcistan'a kaçtı. Hamsi hiçbir zaman batıya dönmez, devamlı doğuya ilerler ve bizim sınırlarımızdan çıkarak Gürcistan'a, Rusya'ya geçer. Av ve avcı baskısı nedeniyle bu süreç hızlandı. Şu an sularımızda görülmeyen hamsi, Gürcistan taraflarında avlanıyor. Kıyı balıkçılığında pek tat yok, trolle de barbun ve mezgit gibi dip balıkları avlanıyor. Onlar da az miktarda."

"Tezgahlarda da eski hareket yok"

İnebolu ilçesinde balıkçılık yapan Yakup Esen ise, bir aydır hamsinin tezgaha inmediğini dile getirdi.

Geçen seneye göre tezgahlarda durgunluk yaşandığına dikkati çeken Esen, "Son bir haftadır tezgahlarda balık yok. Havanın rüzgarlı olması, balığın az avlanması bizleri etkiledi. Geçen sene bu dönemlerde hamsi tezgahımızda boldu ancak bu sene son bir aydır hamsiyi müşterilerimize sunamadık. Yalnızca hamsi değil, çinekop da hiç olmadı diyebiliriz. Sezonda bir ya da iki kere çinekop satabildik. Her geçen sezon bir önceki yılı arar olduk." diye konuştu.