Kastamonu'da, 'Beton Yol Uygulamaları' semineri

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) üst düzey yöneticisi İsmail Bulut, "İthalata dayalı ürün kullanmadan, ülkemizde var olan madenlerle yapacağımız sıkıştırılmış beton yol tekniği çok daha faydalı ve ucuz." dedi.

  • 696
Kastamonu'da, 'Beton Yol Uygulamaları' semineri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bulut, Ilgaz Dağı'nda düzenlenen Beton Yol Uygulamaları seminerinde yaptığı konuşmada, 3 milyar avro cirosu olan bir sektör olduklarını söyledi.

Sektörde doğrudan çalışan sayısının 92 bin kişi olduğunu anlatan Bulut, "Dolaylı çalışan sayısı ise 470 bin olan büyük bir sivil toplum örgütüyüz. Ülkemiz 2002 yılından bu yana büyük gelişme kat etti, gelişmekte olan ülkeler içinde büyük bir ivme kazandı. Türkiye'nin bütçesinin 16 milyar lirası her yıl yol harcamasına gitmektedir. Bu toplam bütçenin yüzde 30'una denk gelmekte. Ülkemiz ayrıca mevcut yolların bakımına harcadığı paralarla her 3 yılda bir Avrasya Tüneli yapılabiliyor." dedi.

Sathi kaplama yolların ömrünün kısa olduğunu vurgulayan Bulut, şunları kaydetti:

"Sathi kaplamanın ömrü 2 yılı geçmiyor. Bitümlü sıcak karışım (BSK) ise 7 yılı ancak buluyor. Ülkemizin zenginlikleri yollara seriliyor. Dünyada en fazla BİTÜM üreten ülke Amerika'dır. 19 milyon metreküp BİTÜM üretiyor ve 83 bin kilometre beton yolu var. Türkiye'de ise yaklaşık olarak 2 milyon metreküp BİTÜM üretiyoruz ve BİTÜM üretiminde 11'nci sıradayız. Karayolları Genel Müdürlüğünün yol ağı 70 bin kilometre, bunun çok küçük bir bölümü betondan oluşuyor. Köy ve belediye yollarına nasıl bir alternatif geliştirebiliriz üzerinde çalıştık. İthalata dayalı ürün kullanmadan ülkemizde var olan madenlerle yapacağımız sıkıştırılmış beton yol tekniği çok daha faydalı ve ucuz."

Bu yöntemle yapılan yolun uzun süre kullanılabileceğini aktaran Bulut, "Bu yeni teknikle yapılan yollar 20 yıl bakım istemiyor. 20 yıl sonunda üzerine 5 santimetre kalınlığında aşınma plakası çekilip yine 20 yıl daha kullanabilen yollardır. Türkiye'nin 2023 ve 2030 hedeflerine ulaşabilmesinde cari açığın azalması çok önemli. Cari açığı azaltmak için sunabileceğimiz en önemli alternatif, silindirle sıkıştırılmış beton yoldur." diye konuştu.

Kastamonu'da beton yolun verimli bir şekilde yapılabileceğini anlatan Bulut, "Asfalt yol tekniği nemin yüzde 2,5'un altında olduğu dönemlerde uygulanması gerekirken beton yol Kastamonu gibi bir ilde 10 ay boyunca uygulanabilir. Beton yol tekniği hem çalışan ekibi, hem ekipmanları verimli kullanabilme olanağı sunuyor. Üstelik maliyeti ucuz, üstelik sathi kaplamaya göre ömrü fazla, BSK'ya göre de 5 kat ömrü fazla." ifadelerini kullandı.

Yolara beton bariyerler yapılması gerektiğini kaydeden Bulut, "Türkiye'de son 10 yılda 6 milyon trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 47 bin kişi hayatını kaybetti, 1 milyon 444 bin kişi yaralandı. Bu kazaların yüzde 20'si duble yollarda araçların karşı şeride geçmesi sonucu meydana geldi. Bunun için çözüm beton bariyerlerdir. Kazaları ve ölüm oranlarını yüzde 20 oranında azalacaktır. Bu da 10 bin kişinin hayata tutunması demektir." dedi.

"Ortak akıl beton yola geçmemiz gerektiğini söylüyor"

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz de Kastamonu'nun dağlık olması nedeniyle köy yollarında sıkıntılar olduğunu söyledi.

Bu seminerdeki amaçlarının öncelikle beton yol tekniklerini personele öğretmek olduğunu dile getiren Karadeniz, "Aslında yaptığımız şey çok basit. 2 ay çalışma süremizi en az 9 aya çıkartacağız. Bu bizim için bir kazanç. Beton yolun BSK'dan maliyeti düşük. Ayrıca daha uzun soluklu yol yapılacağından, kaynakları yeni yol yapımına ayırmış olacağız. Bunları bir arada düşündüğümüzde ortak akıl beton yola geçmemiz gerektiğini söylüyor. Bizim yol kaplama politikamız beton yol ve BSK kaplama olmalıdır. 2018 yılı itibarıyla da yatırım programındaki yollarımızı bu felsefe ile yapmamıza bu seminerde vesile olacaktır." ifadesini kullandı.

AA