Köydeki marangozlar teknolojiye yenik düştü

Tosya ilçesine bağlı Yenidoğan köyünde faaliyet gösteren marangoz atölyeleri birer birer teknolojiye yenik düşerek kapanıyor.

  • 781
Köydeki marangozlar teknolojiye yenik düştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçmiş yıllarda onlarca insanın çalıştığı marangoz atölyeleri tek tek kepenk indirirken, Yenidoğan Köyü Muhtarı Refik Eşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köyde marangozluk mesleğinin çok eskiye uzandığını söyledi.

Eskiden tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan köyün zamanla geliştiğini ve insanlarının marangozluk mesleği üzerine yoğunlaştığını ifade eden Muhtar Eşit, şöyle devam etti:

Sadece 5 marangoz atölyesi kaldı

"Gelişen teknolojiyle birlikte kapı ve pencere imalatında alüminyum, PVC, Amerikan panel ve benzeri ürünler kullanılmaya başlanılması köyümüzdeki marangoz atölyelerine darbe vurdu. Gençlerin köyden iş için büyük şehirlere gitmesi her alanda olduğunu gibi köyümüzün marangozluk mesleğini de etkiledi. Marangoz atölyeleri bir bir kapanmaya başladı. Şu anda sadece 5 marangoz atölyesi ayakta kalmaya direniyor."

Marangoz ustası Mustafa Mahsül (64) ise yaklaşık 50 yıldır marangozluk yaptığını belirtti.

İşlerinde eski yoğunluğun kalmadığını ifade eden Mahsül daha çok eski binalardaki restorasyon işlerini yaparak geçimlerini sağladıklarını aktardı.