Nüfus çalışanlarına fazla mesai imzaya açıldı

Türk Büro-Sen Kastamonu Şube Başkanı Ali İhsan Bayram, nüfus çalışanlarının fazla mesai ücreti almalarına ilişkin açıklamada bulundu.

  • 1432
Nüfus çalışanlarına fazla mesai imzaya açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilindiği gibi, geçtiğimiz yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kamu kurumlarında fazla mesailer 6 ayı geçmemek üzere, Bakanlar Kurulu kararına bağlanmıştı. Sendika Genel Merkezimizin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden almış olduğu bilgilere göre, 02 Ocak 2017 tarihinden itibaren Nüfus İdarelerince başlatılan Nüfus Cüzdanlarının yenilenerek dijital hale getirilme işlemleri nedeniyle, iş yoğunluğu artmıştı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ayrıca Maliye Bakanlığı’ndan 1500 yeni kadro talep etmiş ancak, bu talep karşılanmamıştır. Sadece 6 aylık fazla mesai ücreti verilmesi konusu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Konfederasyonumuz Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile Genel Başkanımız Fahrettin Yokuş ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Keçiören Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İlçe Müdürlüğünü ziyaret ederek, çalışanların sıkıntılarını yerinde incelemiş, İlçe Nüfus Müdürü Hasan Oğuz’dan bilgi almıştılar. Aynı gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu telefon ile arayan Konfederasyon genel başkanı İsmail Koncuk, nüfus çalışanlarının sıkıntılarını anlatmıştı. Bakan da, “Nüfus çalışanları müsterih olsunlar. Kesinlikle onları mağdur etmeyeceğiz” demişti.

Nüfus çalışanlarına ilk etapta Bakanlar Kurulu kararıyla 6 aylık süre için fazla mesai düzenlemesi yapılacak. TBMM’de bulunan “Nüfus Yasa Tasarısı” görüşüldükten sonra bu süre 3 yıla çıkartılacak.

Bilindiği gibi yeni düzenleme ile pasaport ve ehliyetlerde bundan sonra Nüfus idarelerince verilecek. Ayrıca önümüzdeki günlerde 40 bin Suriyeli’nin vatandaşlığa kabul işlemleri de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından yürütülecek.

Pasaport ve Ehliyet işleri şu anda Emniyet Müdürlükleri bünyesinde iki ayrı birim olarak yürütülmekte iken, şu anda bile yetersiz personelle çalışmakta olan Nüfus Müdürlüklerini daha da zor durumda bırakacaktır. Kastamonu ilimizde 19 ilçemizin birçoğunda Nüfus Müdürlükleri 1 memur ile hizmet vermektedir. Hastalık ve izin durumunda ise hem vatandaşın hizmet almasını hem de Kurumun hizmet vermesini daha da olumsuz etkileyecektir.

MALİYE BAKANI YANLIŞ YOLDA…!

Aldığımız bilgilere göre, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları bahane ederek,” Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 1500 yeni kadro talebini karşılamayacaklarını, ancak işlerin aksamaması için Maliye çalışanlarının Nüfuslarda görevlendirileceğini” söylemiştir.

Eğer bu durum doğru ise, yanlış ve kabul edilemez bir durumdur. Böyle bir uygulama Nüfus Müdürlüklerinin personel eksikliğini karşılamayacağı gibi, halen yetersiz personelle çalışmakta olan Maliye çalışanlarına da saygısızlıktır. Maliye Bakanlığı’nda halen kadroların ancak %51’i doludur. Kadroların yarıya yakını boştur. Birçok vergi dairesinde de eleman eksikliği vardır. Bu gerçekler ortadayken Maliye çalışanlarının, Nüfuslarda görevlendirilmek istenmesi kabul edilemezdir. Emek örgütü bir Sendika olarak, böyle bir uygulamayı doğru bulmuyoruz." dedi.