Susama yapılan zam kel simide rağbeti arttırdı

Susam fiyatlarındaki artış Kastamonu'da yaklaşık 150 yıllık yöresel tatlardan susamsız simide rağbeti arttırdı.

  • 555
Susama yapılan zam kel simide rağbeti arttırdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte susam kullanılmadan yapıldığı için "kel simit" adı da verilen simit, susam fiyatlarındaki artış ile yeniden gündeme geldi. Ülke genelinde fırıncıların, fiyatındaki büyük artış nedeniyle susam kullanmadan simit imalatını tartıştığı dönemde dikkatler yaklaşık 150 yıldır bu yöntemle simit yapan Kastamonu'daki üreticilere çevrildi.

22 yıllık simit ustası Erdal Köse yaptığı açıklamada, Kastamonu susamsız simidinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmadığına dikkati çekti.

Susamsız simit ile ilgili son zamanlarda çok haber duyduğunu ifade eden Köse, "Susama gelen zamlar sonucunda simitçi arkadaşlar, susamsız simit yapmaya başlamışlar. Kastamonu simidi, tamamen susamsızdır. Bizim bunlarla bir ilgimiz yok. Biz kültürümüzü yaşatıyoruz. Susam kullanmıyoruz. 100-150 yıldır susamsız simit yapıyoruz. Son dönemlerdeki şartlar simitçi arkadaşları susamsız simide yönlendirmiş." diye konuştu.

Pekmezli kazanda yapılıyor

Susamsız simidin yapılışını da anlatan Köse, şunları kaydetti:

"Susamsız simitte un, maya, tuz ve suyu karıştırarak yaklaşık yarım saat bekleriz. Susamlı simide göre hamuru biraz daha sert olur. Simit bekledikten sonra gramajından keseriz. Simit halka şeklinde bağlanır. Yaklaşık 50 tane yaptıktan sonra pekmezli kazana atarız. Pekmezli kazanda yaklaşık 5 dakika pişmesi sağlanır. Daha sonra fırına kızarması için girer. Yaklaşık 15-20 dakika fırında durur. Çok güzel bir simittir. Kesinlikle mideyi yormaz."

Kentte 90 kuruştan satılan susamsız simide büyük ilgi olduğunu ve vatandaşların simit almak için kuyruk oluşturduğunu ifade eden Köse, il dışındaki hemşehrilerinin de özlemlerini dile getirdiğini sözlerine ekledi.