"Taşköprü Sarımsağı, dünyada bir numaradır"

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik "Taşköprü Sarımsağı diğer sarımsak türleriyle kıyaslandığında çok öne çıkmaktadır" dedi.

  • 1174
&quotTaşköprü Sarımsağı, dünyada bir numaradır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Çelik; "Taşköprümüzde üretimi yapılan sarımsağımız bölgemizin kendine has selenyum içeren toprak çeşidi nedeniyle ülkemizin diğer bölgelerinde ve bütün dünyada üretilen sarımsak türleriyle kıyaslandığında çok öne çıkmaktadır" dedi.

"Bileşiminde selenyum elementi bulunan tek sarımsak çeşididir"

Çelik; "2010 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret tescili yapılan Taşköprü sarımsağımız keskin kokulu aromalı, selenyum içeren ve süre açısından yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsak türüdür. Kükürtlü uçucu yağların miktarı, mineral maddeler ve vitaminler yönünden zengin besin değeri, içindeki kuru maddelerin yüksekliği, başlarının iri ve kaliteli olması nedeniyle ihracata elverişliliği, ülkemizde bileşiminde selenyum elementi bulunan tek sarımsak çeşidi olması gibi özellikleri Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan çok farklı kılmaktadır."

"Taşköprü Sarımsağı, kalite olarak başka sarımsak çeşitleriyle karşılaştırılamaz"

Ülkemizdeki sarımsak üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin Taşköprü’de yapıldığını belirten Çelik; "Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Mehmet Erdoğan Araban sarımsağının Kastamonu sarımsağını üretim miktarı olarak geçtiğini, artık bir numara olduğunu söylemiş. Elbette ülkemizdeki tüm ürünlerde üretim miktarının artması bizi mutlu eder. Ancak sadece üretim miktarına bakarak bir değerlendirme yapılması doğru değildir. Dünya sarımsak üretiminin yüzde 80’i Çin’de yapılmasına rağmen Çin sarımsağıyla Taşköprü sarımsağının kalite olarak karşılaştırılması bile mümkün değildir. Kastamonu-Taşköprü sarımsağı, belirttiğim özellikleri bilimsel olarak da kanıtlanmış, piyasada en çok aranılan ve talep gören, bu nedenle fiyatı diğer sarımsaklara göre daha yüksek olan bir sarımsak çeşididir."

Bu nedenle sadece ülkemizde değil dünyada bir numaradır. Geçen yıl dolu nedeniyle üretim miktarında kısmen bir azalma olsa da fiyat yönünden sarımsak üreticimizin yüzü gülmüştür. İnşallah bu sene üretim miktarımızın geçen yıllara göre artmasını bekliyoruz."