Taşköprü sarımsağının hasadı başladı

​Taşköprü ilçemizde yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen 'Beyaz Altın' olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı başladı.

  • 2570
Taşköprü sarımsağının hasadı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

-Sarımsakta hedef 24 bin ton
-Taşköprü’nün Beyaz Altını üreticinin yüzünü güldürdü
-Taşköprü Sarımsağı Hint Mutfağı’na girecek

2004 yılında 16 bin ton hasat edilen sarımsağın bu sene 24 bin ton olması beklenirken sarımsak fiyatlarının önceki yıllara göre yüksek oluşu üreticilerin yüzünü güldürdü.
Taşköprü ilçemizde yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen dünyaca ünlü sarımsağın hasadı başladı.

Türkiye’nin yüzde 25’lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü’de geçen 2014 yılında 16 bin ton sarımsak elde edilirken bu sene rekoltenin 25 bin tona yaklaşması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü’de sarımsak hasadının başlamasıyla beraber yaş sarımsak 4 ila 7 TL arasında değişirken ilerleyen haftalarda kilogram fiyatının 10 TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor.

Hasadı dört hafta süren sarımsağın tarlada kuruması için 10 gün kadar beklemesi gerekiyor. Şu anda yaş durumda bulunan yeni mahsul Taşköprü Sarımsağı, birkaç hafta içinde Taşköprü ve Kastamonu’da kurulan sarımsak pazarında satılmaya başlanacak.

Her yıl Taşköprü’de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler, çocuğu yaşlısı, kadını erkeğiyle sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor. Sarımsak üreticileri, tarlalarda aileleriyle birlikte traktör yardımıyla sarımsağın hasadına başladı. Bir yandan tarlada sarımsaklar traktör yardımıyla sürülürken, diğer yandan çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle aileler, topraktan sarımsağı çıkarıyor.

“25 BİN TON CİVARINDA ÜRETİM BEKLİYORUZ”
Ramazan Bayramı’nın ikinci günü itibariyle sarımsak hasadının başladığını ifade eden Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, bu sene Taşköprü Sarımsağı’nın altın sezonunu yaşayacağını belirtti. Şu anda verimin çok iyi olduğuna dikkat çeken Murat Çelik, üreticinin fiyatlarla beraber hak ettiği değeri alacağını ifade etti. Taşköprü’de yaklaşık 4 bin ailenin geçimini sarımsak üretiminden sağladığını dile getiren Murat Çelik: “3 bin 500 çiftçimiz var. 25 bin ton civarında bir rekolte ile dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağımızın artık üretiminde son mahsul alma dönemi başladı. Şu an sarımsak rekoltesinde oran olarak iyi durumdayız. İnşallah çiftçilerimizin bu yıl yüzleri gülecektir. Şu andaki rakamlar onu gösteriyor. Dönüm başına 1 buçuk dönüm sarımsak elde edildi. 16 bin dönüm sarımsak ekim alanımız bulunuyor. Rakamlar ortada” dedi.

“ÜRETİCİMİZİN KAZANCI KASTAMONU’NUN KAZANCIDIR”
Taşköprü Ziraat Odası olarak Balıkesir ve Gaziantep’te incelemeler yaptıklarını ve o bölgelerde yetiştirilen sarımsak alanlarını incelediklerini kaydeden Çelik: “İncelemelerimiz sonucunda gördük ki Taşköprü olarak bir numara biziz. Verimimiz çok güzel, ürünümüz çok kaliteli. Balıkesir’de ciddi verim kaybı yaşanmış. Durum Gaziantep’te de aynı. Yaptığımız çalışmalar sonuç verdi ve bu sene Allah’ın da izniyle ciddi derecede bir verim kaybı yaşamadık. Sarımsakta ortaya çıkan verimli sonuç üreticimizin cebine girecek paraya da yansıyacak. Şu anda yaş sarımsak kilogram olarak 4 ila 7 TL arasında değişiyor. İlerleyen günlerde 10 TL olmasını bekliyoruz. Üreticilerimiz yağıştan dolayı geçen sene uğradıkları zararı bu sene telafi etmiş olacaklar. Üreticimizin kazancındaki artış ilçemiz için de ayrı bir kazanç demektir. Bu sene sarımsağın veriminden herkes nasibini alacak” diye konuştu.

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI HİNTLİLERİN SOFRASINA KONUK OLACAK”
Şu anda piyasada sarımsak bulunmadığını aktaran Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik: “Piyasada Taşköprü Sarımsağı adı altında satılan Çin Sarımsağı itibarını kaybetti. Vatandaşlarımız da artık Çin Sarımsağı ile Taşköprü Sarımsağı’nı ayırt eder hale geldi. Zaten Çin Sarımsağı yakalandığı hastalık nedeniyle mahsul vermedi. Taşköprü Sarımsağı’nın mahsulü yeni başladı. Şu anda piyasada sarımsak bulunmuyor. Hem vatandaşlarımız hem de satıcılarımız yeni sarımsakları bekliyorlar. Hasat şu anda yüzde 10’lar civarında bulunuyor. Üreticilerimiz bayram demeden söküme başladılar. Tatil yapmak yerine alın terlerini tarlaya döktüler. Biz de üreticilerimizin tarlaya akıttıkları alın terlerini katkı sağlamak adına büyük firmalarla temas halinde bulunuyoruz. Hindistan’dan bir firma ile 500 ton, İstanbul’dan başka bir firma ile de 200 ton sarımsak satımı konusunda anlaştık sayılır. Anlaşmaları resmiyete dökmek üzereyiz. Taşköprü Sarımsağı’nı Hintlilerin sofrasında sokmak için yoğun gayret gösteriyoruz. İnşallah diğer ülkelerle de anlaşarak tüm dünya ülkelerine Taşköprü Sarımsağı’nı tattıracağız” şeklinde konuştu.

25 bin tona yaklaşan sarımsak veriminin ileriye dönük son derece umut verici bir olay olduğunun altını çizen Taşköprü Belediye Başkanı Arslan ise şöyle konuştu: “Sarımsak, Taşköprü ilçemizle artık özdeşleşmiştir. Üreticilerimiz her geçen yıl üretimlerini daha da arttırıyorlar. Taşköprü Belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa her zaman yapmaya da hazırız. Üreticilerimizin kazancı ilçemizin kazancıdır. Taşköprü Sarımsağı’nın daha da katma değeri yüksek ürün haline gelmesi noktasında çalışmalarımız devam ediyor.”

“GEÇEN SENE UĞRADIĞIMIZ ZARARI BU SENE KARŞILAYACAĞIMIZI UMUYORUZ”
Taşköprü sarımsağının hasadına vakit kaybetmeden başladıklarını ifade eden üretici Hasan Yıldırım da:  “Hasat, şu an iyi geçmekte. Allah nasip ederse bu yıl iyi mahsul satmayı düşünüyoruz. 100 dönüm kadar bir yerimiz var. Buradan 200 tona yaklaşık sarımsak satmayı planlıyoruz. Şimdilik fiyatlardan memnunuz. Geçen sene uğradığımız zararı bu sene karşılayacağımızı umuyoruz.  Ayrıca tekrardan yinelemek istiyorum. Yurt dışından Türkiye’ye Çin sarımsağı ithal edilmesini istemiyoruz. Dışarıdan Çin sarımsağı ithal edildiği zaman Taşköprü sarımsağını vatandaşlar çok fazla bilmediği için pazardan gidip Çin sarımsağı alıyor. Çin sarımsağı ile Taşköprü sarımsağını pazarda ayırt edemiyor. Kastamonu’nun bu denli değerli ve topraktan yeni çıkmış bir ürünü varken, Çin sarımsağının dışarıdan ülkemize sokulmasını istemiyoruz. Çin Sarımsağı konusunda daha fazla çalışma yapılmalı” açıklamasında bulundu.