Tekstil yatırımları Kastamonu'ya gelmeye başladı 

İstanbul'dan Anadolu'ya kaymaya başlayan tekstil yatırımlarının önemli bir bölümü Kastamonu'ya gelmeye başladı.

  • 681
Tekstil yatırımları Kastamonu'ya gelmeye başladı 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülke ekonomisine madencilik, orman ürünleri, imalat sanayi ve turizm sektörleriyle katkı sağlayan Kastamonu, sunmuş olduğu yatırım avantajlarıyla diğer sektör yatırımcılarının da ilgi odağına oturdu. Özellikle İstanbul’dan Anadolu’ya kaymaya başlayan tekstil yatırımlarının önemli bir bölümü de Kastamonu’ya gelmeye başladı.  

Kastamonu yatırım ortamının tanıtılması amacıyla Kastamonu Yatırım Ortamı Tanıtım Platformu (invest in Kastamonu) tarafından organize edilen toplantıda, İstanbul’da faaliyet gösteren tekstil ve hazır giyim sektörü yatırımcıları ile bir araya gelindi. Toplantıda yatırımcılara, Kastamonu’daki yatırımlara destek sağlayan kurum temsilcileri tarafından şehrin yatırım olanakları tanıtıldı.

Kastamonu Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan başkanlığında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Cafer Açıkel, KOSGEB Kastamonu Müdürü Nevzat Erol, Kastamonu İŞKUR İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Kastamonu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kömeç, Tosya OSB Müdürü Nihat Küçükkasap, Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Sanık, Seydiler OSB Müdürü Emre Kadıoğlu, KATSO Başkan Yardımcısı Hasan Gülşen, Tosya TSO Başkanı Metin Ekşi ile tekstil firmalarının temsilcileri katıldı.

"Kastamonu en avantajlı teşviklere sahip illerden"

Toplantıda firma temsilcilerine seslenen Kastamonu Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, sunulan avantajlı yatırım fırsatları nedeniyle, tekstil ve hazır giyim (erkek-kadın, çocuk iç ve dış giyim) yatırımlarının İstanbul’dan Anadolu’ya geçiş yaptığını hatırlatarak, yatırımcıları Kastamonu’ya yatırım yapmaya davet etti. Vali Yardımcısı Kılıçarslan, “Biz Kastamonu olarak burada bir fırsat görüyoruz. Hali hazırda ilimizde 45 firmamız, 4 bin kişiye istihdam sağlıyor. Buna bağlı olarak şehirde önemli bir kalifiye işçi potansiyeli oluşmuştur. Bu nedenle Kastamonu Yatırım Ortamı Tanıtım Platformu (invest in Kastamonu) olarak seminerler, bilgilendirme toplantıları, ikili görüşmeler gibi çeşitli formatlarda etkinlikler düzenleyerek Kastamonu yatırım ortamını tanıtıyoruz. Tüm yerel paydaşlarımızla birlik halinde buraya geldik. Kamu kurumları, oda temsilcileri OSB’ler ilgili tüm taraflar burada. Amacımız Kastamonu’ya yatırım çekmektir” dedi.

Kastamonu’ya yatırım için 10 neden

Konuşmalar sonrasında Kastamonu yatırım ortamına ilişkin KUZKA Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar, Kastamonu'da Yatırım için 10 Neden temalı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Kastamonu’nun yatırım fırsatlarını yatırımcılara aktaran Yakar, şehrin yatırımcıya sunduğu ulaşım imkânları, hammaddeye yakınlık ve doğal kaynaklar, avantajlı teşvik imkânları, iş destek mekanizmaları, kurumlar ve devlet destekleri, yatırım yeri imkânları, öne çıkan sektörler ve yatırım fırsatları, örnek yatırımlar, işgücü potansiyeli, yaşam kalitesi ve etkin işbirliği ağı konularında bilgiler paylaştı.

Kastamonu’nun yatırımcıya sağladığı fırsatlara göz attığımızda 4.Bölgede bulunan il, OSB’de yatırım yapan yatırımcıya 5. Bölge teşviklerinden yararlanma imkanı sunuyor. Yoğun orman varlığı, zengin maden yatakları, 170 km sahil şeridi ve turizmin her çeşidine olanak sağlayan doğası ile Kastamonu, farklı sektörlerde yatırım potansiyeline sahip bir kent olarak karşımıza çıkıyor. Tosya, Seydiler, Devrekâni, Taşköprü ve Merkez ile birlikte beş OSB’nin bulunduğu Kastamonu’da, teşvik imkânları ve yatırım yeri maliyetleri bakımından birinci bölgeye göre kıyaslanamayacak avantajlar sunmaktadır.

Sabit makine yatırımı açısından yatırım teşvik oranı kıyaslandığında birinci bölgede hazır giyim yatırımına sağlanan yüzde 53’lük yatırıma teşvik oranı, Kastamonu’da aynı yatırım gerçekleştirildiğinde yüzde 100 olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım yeri maliyetleri bu kıyaslamaya dâhil edildiğinde ise yatırıma teşvik oranı birinci bölge için yüzde 35’e düşerken, Kastamonu’da yüzde 100 olarak gerçekleşiyor. Buna göre yatırımcı Kastamonu’da yatırım yaptığında 7 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği, vergi indirimi, faiz desteği, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi imkânlarından yararlanabiliyor.

Toplantı sonrasında kurulan destek masasına başvuran yatırımcılar ise KUZKA, KOSGEB, İŞKUR ve TKDK temsilcilerinden, gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlara ilişkin devlet tarafından sunulan mali ve teknik destekler hakkında ayrıntılı bilgiler aldı.