Tosya kapısında hedef 22 ülkeye ihracat

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekşi "Şu anda 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. 7 ülkeyi daha ihracat yaptığımız ülkeler arasına katma hedefimiz var. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Gana, Fildişi Sahili, Güney Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya ve Mozambik'te ziyaretler gerçekleştiriyoruz" dedi.

  • 666
Tosya kapısında hedef 22 ülkeye ihracat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi, ilçeden yapılan kapı ihracatını artırmak amacıyla hazırladıkları projenin Ekonomi Bakanlığınca kabul edildiğini belirterek, "Şu anda 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Proje kapsamında 7 ülkeyi daha ihracat yaptığımız ülkeler arasına katma hedefimiz var. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Gana, Fildişi Sahili, Güney Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya ve Mozambik'te ziyaretler gerçekleştiriyoruz." dedi.

Ekşi, yaptığı açıklamada, ilçede ahşap sanayisinin oldukça geliştiğini söyledi.

Tosya'nın bu potansiyelini daha iyi değerlendirmek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı öncülüğünde Ekonomi Bakanlığına proje sunduklarını anlatan Ekşi, "Ekonomi Bakanlığı tarafından Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği doğrultusunda çeşitli destekler veriliyor. Bundan yararlanmak amacıyla Kapı Sanayicileri Derneğini kurduk. Hazırladığımız Dünyanın Kapısını Üretiyoruz Projesi kabul gördü. Proje yaklaşık 2 milyon lira bütçeli." diye konuştu.

Türkiye'de kapı üretiminde akla gelen ilk yerlerden olduklarını belirten Ekşi, şöyle devam etti:

"Şu anda 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Proje kapsamında 7 ülkeyi daha ihracat yaptığımız ülkeler arasına katma hedefimiz var. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Gana, Fildişi Sahili, Güney Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya ve Mozambik'te ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Fuarlarda Tosya kapısını anlatıyoruz. Bizi yavaş yavaş tanımaya başladılar. Bu ülkelerde Tosya denildiğinde akıllara kapı gelmeye başladı. Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle Tosya kapısını dünyada daha fazla ülkeye duyurmaya başladık."

Ekşi, hedef olarak belirledikleri ülkelerin bazılarından Tosya'ya alım heyetlerinin geldiğini ve ilçedeki fabrikaları gezerek, sahipleriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi.

İlçede kapı üretiminin son teknolojiyle yapıldığını dile getiren Ekşi, "Tosya, jeopolitik konumu, ham maddeye yakınlığı nedeniyle ahşap işçiliğinin uzun süredir yapıldığı bir yer. İlçede geleneksel küçük çaplı işletmeler yaygındı ama son dönemde bu işletmeler teknolojik fabrikalara dönüşmeye başladı." dedi.