'Yerli pirinç fiyatlarında artış yok'

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde pirinç fiyatlarının uygun olduğu, yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla fiyatların daha da düşeceği bildirildi.

  • 669
'Yerli pirinç fiyatlarında artış yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde pirinç fiyatlarının uygun olduğu, yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla fiyatların daha da düşeceği bildirildi.

Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya'da yaklaşık 8 bin 500 dekar alanda pirinç ekimi yapıldığını söyledi.

İlçede yılda ortalama 5 bin ton çeltik üretildiğini belirten Koçgözlü, "Tosyamızda 228 bin dekar arazide, iklim şartlarına uygun hemen hemen her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Bin bir emekle yetiştirdiğimiz ürünlerden çoğu zaman emeğimizin karşılığını alamıyoruz ama buna rağmen her sene yeni bir umutla ürünlerimizi yetiştirmeye devam ediyoruz." dedi.

İlçede yetişen ve yoğun talep gören tarım ürünlerinden birinin de pirinç olduğunu ifade eden Koçgözlü, şunları kaydetti:

"Ilgaz Dağları'ndan gelen kar suyunun karıştığı Devrez Çayı ile sulanan çeltik tarlalarımızda, Sarıkılçık, Akçeltik, Yaşar ve Osmancık 97 başta olmak üzere birçok çeşit pirinç yetiştirilmektedir. Son zamanlarda ülkemize yapılan ekonomik saldırı sonucu, yabancı birçok üründe inanılmaz artışlar yapıldı. Bunlardan biri de ithal pirinçlerde gerçekleşti. Yerli üreticimiz aza kanaat getirmesini biliyor. Tosyalı üreticiler olarak devletimizin ve milletimizin yanında yer alarak, pirinç fiyatlarında artış yapmayarak bu saldırılara kendi çapımızda dur demek istiyoruz."

Pirinç ticareti yapan Metin Ulaş ise "Tosya'da 25 yıldır pirinç satışı yapıyorum. Tosya'da yetişen pirinçler, diğer pirinçlere göre çok farklı bir lezzete sahip. Bizler de bu lezzet tanelerini üreticiden alıp tüketici ile buluşturuyoruz. Üreticiden aldığımız fiyatın üstüne çok az bir kar payı koyarak satışını yapıyoruz. Pirinçlerimize kur artışından dolayı herhangi bir zam yapmadık." diye konuştu.

Ulaş, Sarıkılçık'ın 7 liraya, Yaşar pirincinin 6 liraya, Osmancık 97 pirincinin ise 5,5 liraya alıcı bulduğunu, yeni ürünlerin çıkmasıyla birlikte fiyatların daha da aşağı düşeceğini sözlerine ekledi.