Emekli Olunca Köye Modern Keçi Çiftliği Kurdu

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Güreci köyüne emekli bir vatandaş tarafından modern keçi çiftliği kuruldu.

  • 1414
Emekli Olunca Köye Modern Keçi Çiftliği Kurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EMEKLİ OLUNCA KÖYE MODERN KEÇİ ÇİFTLİĞİ KURDU

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Güreci köyüne emekli bir vatandaş tarafından modern keçi çiftliği kuruldu.
1700 metrekarelik kapalı alanda Zana keçisi yetiştiren 57 yaşındaki Mustafa Yavuz, köyde inşa ettiği ilk modern tesisle örnek oldu. Geçen yıl 70 oğlakla başladığını, şu an 100 keçi ve 80 oğlağı olduğunu belirten Yavuz, “Önümüzdeki 4-5 ay sonra 180 başlık sürüden keçi başına en az 5 kilo süt almayı bekliyorum” dedi.
Keçi yetiştiriciliğinin çocukluğundan beri hayali olduğunu anlatan Yavuz, emekli olduktan sonra hayalini gerçekleştirme imkanı bulduğunu söyledi. Yavuz, “Zana keçisinin verimi yüksek. Orman dostu bir hayvan. Çok iyi bakım yapılırsa beş ile sekiz kilo arasında süt alınabiliyor. Yüz tane verimli zana keçim var. Oğlaklarla beraber toplam iki yüze yakın hayvan bakıyoruz. Kazdağları'nın uzantısı olan doğal alanlarda yetişiyor. Çam ormanlarımıza kesinlikle zarar vermiyor. Diğer keçilerden farklı bir hayvan ve doğa dostudur. Hiçbir teşvik ve prim almadım. Devlet desteği de yok. Kendi imkanlarımla sevdiğim bir işi yapıyorum. Köyün hemen kenarında modern bir tesis kurduk. Çalışan hanımlarımız çok memnunlar, çobanımız için ayrı yer yaptık. Tertemiz bir ortamda kalıyor. Plazma televizyondan uydu yayınına kadar her şeyi var. Kendisi de çok memnun. İlk defa böyle bir tesis gördüğünü ve ömür boyu yanımda çalışmak istediğini söyledi. Çalışanlarımızla da aile gibi olduk. Şevkle ve özenle çalışıyorlar. Yaptığım tesis ilçemizde örnek olacak. Gelip görmek isteyen herkese kapımız açık” dedi.
Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Latif Candan, “Zana keçisi ülkemizde yetiştirilen bir tür olup, çiftçi bir ırktır. İsviçre kökenli bir türdür. Genelde ülkemizdeki ırklarla melezlenmiştir ve yoğun olarak bulunmaktadır. Meralardan ziyade çiftlikte bakılan bir hayvandır. İyi bakıldığında beş kilo civarında süt veren bir ırktır. Süt verim süresi uzun olup, yılda üç yüz güne kadar süt alınabilir. Etçi bir vücut yapısı olmadığı gibi zayıf ve narin bir yapıdadır. Beyaz ve kirli beyaz renk alırlar. Üretken bir cins olup her doğumda ikiz-üçüz yavrular yapar” dedi.