'Engelliler Günü, kutlama değil farkındalık günüdür'

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 4034
'Engelliler Günü, kutlama değil farkındalık günüdür'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı; "3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından engelli bireylerin sorunlarını ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için kabul edilmiş uluslararası özel bir gündür.

Her şeyden önce 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil farkındalık günüdür. Aynı zamanda,  sorumlu yöneticilerin engellilerle ilgili uygulamalarını ve mevcut durumlarını sorgulama günüdür.

Bugün toplumumuzun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşmaktadır. Ancak engelliler insan haklarında tam ve eşit olarak faydalanamamaktadır. Bu konuda ülkemizde etkin ve doğru bir politika maalesef yürütülmemektedir. Engelli yurttaşlarımızın en temel sorunu toplumsal hayatın bir parçası olamamaktır. Hayatın her alanındaki ayrımcılığın karşısında durarak engellilerin toplumsal yaşamın içinde olmasını sağlamak sosyal devletin gereğidir. Ülkemizde engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, bakım ve rehabilitasyon gibi temel konularda önemli sorunları bulunmaktadır. Üstelik bu sorunlar sadece engelli bireyleri değil engelli ailelerini ve yakınlarını da doğrudan etkileyen birer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağ ile bağdaşmayacak şekilde engellilerin her türlü talepleri yardım temelinde karşılanmaktadır. Oysa engelliler yardım değil, eşit hak taleplerini dile getirmektedir. Ülkemizde işsizlik başlı başına temel bir sorun olarak günden güne çözümsüz bir noktaya doğru gitmektedir. Ancak engellilerin istihdamının bu genel işsizliğin bir parçası olarak görülmesi kabul edilebilir değildir. Engellilerin istihdamı, yaşamlarını devam ettirmede sağlayacağı ekonomik katkının yanında, sosyalleşme ve toplumsal hayatın içinde yer alma bakımından da önem taşımaktadır. Bu nedenle engelli istihdamı konusunda ayrıca politikalar geliştirilmeli, istihdam politikalarında, temel felsefesi ayrımcılık karşıtı olan BM Engelli Sözleşmesi dikkate alınmalıdır. Ancak bugün kamuda ve özel sektörde engelli istihdamı için getirilen kotalar bile doldurulmamaktadır. Zaten eşit koşullarda olmayan engelliler, karşılarına çıkan bu sorun nedeniyle de evlerine hapsolmaktadır. Kamuda ve özel sektörde engelli çalıştırma oranının arttırılmasına ihtiyaç vardır. Pandemi süreci de gözetilerek engelli bireyler tarafından tüketilen doğal gaz ve elektrikten alınan ücrette acilen düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.

Engelli yurttaşlarımızın önündeki “engellerin kalktığı”, sosyal, siyasal ve ekonomik hayata tam olarak katılacakları, toplumda bu yönde bilinç ve hassasiyetin arttığı bir dünya temenni ediyor, sorunların çözümü için atılacak her yeni adımın, sergilenecek her duyarlı yaklaşımın, toplumun mutluluğu ve huzuru için önemli olduğunun altını çizerek, tüm engelli yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum."