Erdoğan: 'Faiz Sistemi Adil Değildir ve Acımasızdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz sisteminin acımasız olduğunu belirterek, "Bir Cumhurbaşkanı olarak söylenir mi, söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer biz sıçrayacaksak, mesafe alacaksak özellikle acımasız olan bu sistemden ziyade gerçek manada, hakikaten bu katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart" dedi.

  • 418
Erdoğan: 'Faiz Sistemi Adil Değildir ve Acımasızdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Vakıf Katılım Bankası'nın açılış törenine katıldı. Program Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan katıldı. Program Kuran-ı Kerim hilafetiyle başladı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu'da terörle mücadelede şehit olan asker, polis ve koruculara Allah'tan rahmet diledi.

“BUGÜN AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ MÜESSESE 20 YILLIK HAYALİN ÜRÜNÜDÜR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vakıf Katılım'ın 805 milyon liralık sermayesi 2. Beyazıt Vakfı, 1. mahmur Vakfı, 2. Mahmut Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün iştirakiyle sağlanmıştır. Biz vakıf denilince farklı şeyler anlarız. Lanetle anılmak istemiyoruz. Hep sorarlardı bana 'Vakıf Bank ne demek' diye. 'Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütün bu varlıkları neden bir bankanın faizli sistemi içinde kullanılıyor' diye sorarlardı. Şuan da bir adım atıldı. Bu daha bir adım. Bugün açılışını yaptığımız müessese 20 yıllık hayalin ürünüdür. Belki gecikmiş olabiliriz ama katılım, finans yönetimi konusunda çok kısa sürede, çok büyük ilerleme kaydedeceğimize bu sektörde inanıyorum. Burada bir şeyi daha açıklamam lazım, esasen ben bu kurumlarda 'banka' ifadesinin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Kavramları birbirinden tefrik etmemiz lazım, ayırmamız lazım. 'Banka' nedir, 'katılım nedir', bunları ayıracağız. Banka deyince mevcut bankacılık sistemi ve onun finans yöntemleri akla geliyor. Burada çok daha başka modelden söz ediyoruz” diye konuştu.

“VAKIF KATILIM BANA GÖRE BİR MEKTEPTİR”
Erdoğan, Vakıf Katılım Bankası ile ilgili, “G20 zirvesinde bu konunun da tüm üye ülkeler tarafından takdirle karşılandığını gördük. G20'ye bunu özellikle getirdik ki tartışılsın. Dünya bu sisteme ilgi duysun. Dünya Bankası gibi Uluslararası kuruluşlarda faizsiz finans sistemini gündemlerine almış durumlardalar. Burayı yağlı bir kapı olarak görüyorlar, burayla da ilgileniyorlar. Katılım sigortacılığı alanında hala ülkemizde 2 şirket faaliyet gösteriyor. Katılım finansı güçlendirmek için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Vakıf Katılım bana göre bir mekteptir. Ziraat Katılım bir mekteptir. Katılım finans sistemi, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla, mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapıdır. Tüketimi değil üretimi teşvik eden, işletmelere borçlanmadan kaynak kullanma imkanı sağlayarak kırılganlıkları azaltan yapısıyla bu sistemin Türkiye ekonomisinin itici gücü olacağına inanıyorum. Faizden arındırılmış. Bu sistemde yer alan arkadaşların buna göre çok dikkatli olması gerekiyor. Ancak katılım finans sisteminin tüm bankacılık finans sistemi içindeki payının hala yüzde 5'ler seviyesinde bulunması, daha yapacak çok işimizin olduğunu gösteriyor. Bu konuda 2025 yılı içinde belirlenmiş yüzde 15'lik hedef var ama ben bu hedefin de yetersiz olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımla zaman zaman görüştüğümde bunu suratle yüzde 25'e çıkarmamız gerekir diyorum. Bugün sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın faizsiz finans araçlarına daha önce hiç olmadığı kadar çok ihtiyacının bulunduğu bir dönemden geçiyoruz” şeklinde konuştu.
"Gelişmiş ülkeler dahil dünya hala 2008 küresel finans krizinin etkilerini atlatabilmiş değil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Bugün de emlak ve emtia fiyatlarının düşüşü, sermaye akışının azalması, büyümenin ve ticaretin yavaşlaması gibi pek çok sorun küresel ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürüyor. İşte bu fotoğraf içinde esnekliği bulunmayan faiz sistemi yerine katılım finans sisteminin reel ekonomiyi esas alan, ahlakiliği ve adaleti önde tutan yapısı, Müslüman toplumlarla birlikte tüm dünyaya yepyeni bir pencere açıyor” ifadesini kullandı.

“FAİZ SİSTEMİ ADİL DEĞİLDİR VE ACIMASIZDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin acımasız olduğunu belirterek, “Bir Cumhurbaşkanı olarak söylenir mi, söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer biz sıçrayacaksak, mesafe alacaksak özellikle acımasız olan bu sistemden ziyade gerçek manada, hakikaten bu katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart. Bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil. Faiz sistemi acır mı acımaz. Ben de sana destek olayım yol açayım yok. 10 liralık malını 2 liraya alır işini bitirir. Katılımda bu olmaz mı onlarda da olur. Burada ahlakilik derken bunu ifade etmek istiyorum. Bunu yaparsak hep beraber dayanışma içinde ayağa kalkacağız. Girişimci de bunları fırsat bilip bana gereken desteği verir deyip bunu fırsata çevirmemesi lazım” dedi.

“İŞTE ŞU ANDA ÇİFT HANELİYE SÜZÜLDÜK”
Faiz oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani 11 yıllık, 12 yıllık başbakanlığım döneminde hep bunun mücadelesini verdim. Cumhurbaşkanlığımda bunun mücadelesini veriyorum, vermeye de devam edeceğim, kim rahatsız olursa olsun. Hep söylüyoruz, yani biraz insaf artık, Amerika'ya bakıyorsunuz 0,25, işte geçenlerde bir 0,25 daha ilave ettiler, 0,50. Gidiyorsunuz Japonya'ya eksi, Avrupa'ya geliyorsun bakıyorsun 0,25 ve 0,50, 1,00, bilemedin 2,00, buralarda. İsrail, zaman zaman eksi, zaman zaman o da 1 civarında filan dolaşıyor. Peki arkadaş ya bize ne oluyor? İşte şu anda çift haneliye süzüldük. Komisyonu filan falan eklediğin zaman 15-16-17. Soruyorum şimdi, böyle bir faiz anlayışıyla Türkiye'nin girişimcisi yatırım yapabilir mi, istihdam sağlayabilir mi, üretim yapabilir mi, rekabete açılabilir mi?" ifadelerini kullandı.

DOĞAN CAN CESUR - İSMAİL COŞKUN (İHA)