Fazla Meyve Yağlanmayı Artırıyor

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, genel beslenmelerde yapılan bazı hataların yağlanmayı artıracağını belirtti.

  • 278
Fazla Meyve Yağlanmayı Artırıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, doğru zannedilen en büyük yanlışın yağlanmanın sadece bel çevresinde biriktiğinin düşünülmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Karın çevresinde oluşan yağlardan lipoliz, mezoterapi ve liposuction benzeri yöntemlerle ancak geçici olarak çözüm bulabilirsiniz. Bu konunun uzmanları da bel çevresi yağlanması yüksek olan kişilerde öncelikle fazla kiloların verilmesini vurgulamaktadırlar. Yapılan yağ analizlerinde kişilerde abdominal yağlanma dışında bacak, kalça, gövde ve kollarda da yağ yüzdelerinin beldeki kadar yüksek hatta bazen beldekine oranla daha yüksek yağ yüzdelerine sahip olduğu görülmektedir. Yani kişi kilo alımı sırasında sadece karından yağ almış olduğunu görünüşünde hissetse bile ölçümler diğer bölgelerde de yağın kasa oranla olması gerekenden daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu sebeple bu kişilerde genel yağlanmayı düşürecek şekilde diyet yapılarak vücudun tüm bölgelerinde yağ kaybı hedeflenecek şekilde kilo verimi sağlanır. Unutmayın her gıdanın fazlası vücutta depolanmayı tercih edecektir. Meyvenin fazla tüketimi de bel çevresini artırabilir. Yeterli miktarda tüketmek en önemlisi."

Selçuk, genel beslenmelerde yapılan en büyük hataları ise şöyle sıraladı:

"Akşam sadece meyve yiyip yatmak. Saat 6’ dan sonra yemek yememek. Kahvaltı, öğle gibi ana öğünleri atlamak. Diyette hiç ekmek yememek. Ara öğünler yapmamak. Yüksek karbonhidratlı besinleri diyette çok sık tüketmek. Pilav, makarna, tatlı, mantı, çorba ve börek gibi yemekleri aynı öğünde bir arada tüketmek. Kuruyemiş, kuru meyve gibi gıdaları gereğinden fazla tüketmek. Light gıdaları kilo aldırmaz düşüncesi ile fazla miktarda tüketmek"

Herkesin alması gereken kalorinin farklı olduğunu söyleyen Selçuk, "Herkesin yiyebileceği bir porsiyon ölçüsü vardır. Bir besini gereğinden fazla tüketmek de diyetten tamamen çıkarmak da doğru bir hareket değildir. Uzun açlıklar başta bel çevresi olmak üzere yağlanmayı artırır. Önemli olan sık aralıklarla yeterli miktarda tüketmeyi öğrenmektir. Önemli olan aynı öğünde çok çeşit yemekleri bir arada tüketmek değil farklı günlerde az miktarlarda çeşitli beslenmektir. Amaç yediklerinizi hep daha aza indirmek değil enerji harcamanızı arttırmak olmalıdır. Aslında bir adımsayar alarak öncelikle günlük nasıl bir harcamanız olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Çalışmalar bir kişinin günde 8000- 10000 adım atması gerektiğini vurgulamaktadır. Çok hareketli olduğunuzu veya hareketsiz olup olmadığınızı anlamanın en pratik yolu adımsayar alıp kendinizi takip etmek ve adım sayılarınızı gün geçtikçe artırarak daha da enerji harcamak atacağınız en büyük adımdır! Egzersiz yapmak vücutta genel yağlanmayı azaltan en önemli parametrelerden bir tanesidir. Özellikle yürüyüş ya da yüzme vücutta hem bölgesel hem genel yağlanmayı düşüren iki spor şeklidir. Haftada 4 kez 35-45 dakika tempolu aralıksız yapılan aktivite yağlanmayı azaltır” diye konuştu.

(İHA)