Fındıkoğlu 'Konaklama, Turizmin Ana Direğidir'

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği Kastamonu Şubesi Oğuz Fındıkoğlu, konaklamanın turizmin ana direği olduğunu söyledi.

  • 583
Fındıkoğlu 'Konaklama, Turizmin Ana Direğidir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’nun kalkınması ve ekonomik bir güce sahip olması yolunda hedef olarak belirlenen turizm yatırımlarının neticeye ulaşamaması konusunda değerlendirmede bulunan Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği Kastamonu Şube (MÜSİAD) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, olumsuz sonuçların sebebinin yatırımcının karşısına çıkan engel niteliğindeki şartlar olduğunu savundu.

Kastamonu’nun turizme kazandırılması için yıllardır bekleyen alanların artık atıl duruma gelmesi, bazı yerlerin ise konseptinin dışında kamu kurumları gibi yerlere tahsis edilmesinin, hedeflenen turizm atağına ters etki oluşturduğunu ifade eden Oğuz Fındıkoğlu, izlenen stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“KONAKLAMA, TURİZMİN ANA DİREĞİDİR”

Kastamonu’nun başlıca sorunlarından biri olan konaklama probleminin aşikar olduğu bir ortamda turizme kazandırılması beklenen yerlerin hayata geçirilememesinin nedenlerine değinen MÜSİAD Şube Başkanı Fındıkoğlu, “Kastamonu’nun turizm potansiyelinin ne kadar yüksek olduğu ancak bunu hayata geçirme konusunda da ne kadar başarısız olunduğu ne yazık ki ortadadır. Turizmin en büyük ana direği olan konaklama konusu ise hala çözüme kavuşturulamamıştır. Geçtiğimiz yıllarda TURAŞ Otel'in sağlık alanında ek bina olarak tahsis edildiği biliniyor. Konaklama için turizmde bir arayış içerisinde iken TURAŞ'ın bu şekilde değerlendirilmesi stratejik bir hata olarak ilerleyen zamanda karşımıza çıkmıştır. Hali hazırdaki bu ve buna benzer yerlerin sadece turizm alanında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“YATIRIMCIYA KOLAYLIK SAĞLANMALI”

Mahalli İdareler Eğitim Merkezi (MİEM), Doğa ve Kültür Köyü ile Botanik Parkı’nın Kastamonu’nun turizmine katacağı katkının ne kadar büyük olacağı herkes tarafından kabul görmesine rağmen buraların yatırımcı ile buluşması noktasında bazı aksaklık oluşturan noktaların olduğuna dikkat çeken Oğuz Fındıkoğlu, şunları söyledi: “Bahse konu yerler ne yazık ki turizmi canlandıracak hedef rollerimiz yerine acıyan bir kana halini aldı. Son olarak kamuoyu gündeminde ve basında Doğa Kültür Köyü'nün ihalesine yatırımcılar iştirak etmediler. Peki sebebi nedir diye baktığımızda karşımıza ihale şartnamesindeki bazı maddeler çıkıyor” diye konuştu.

“İHALE ŞARTLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Yatırımcıların Kastamonu’da karşılaştıkları sorunlara da açıklık getiren MÜSİAD Şube Başkanı Fındıkoğlu, şunları kaydetti: “Bilindiği üzere Doğa Kültür Köyü büyük beklentiler içerisinde ihaleye çıkarıldı. Yerel basından yapılan çağrıları ve beklentileri hepimiz takip ettik. Burada paylaşmak istediğimiz konu bu ihaleye neden yatırımcılar tarafından katılım olmadığı. İlk sırada 10 yıllık kiralama süresi içerisinde İl Genel Meclisi ve İl Encümeni tarafından Doğa Kültür Köyü ile ilgili kira sözleşmesinin istenilen zamanda tek taraflı fesih edilebileceği, yatırımcının karşısına dev bir risk teşkil etmektedir. Hiç bir yatırımcı böyle bir riske girme cesaretinde bulunmaz. Ayrıca kira süresi de çok kısa. Devam edersek karşımıza çıkan bir diğer sorun ise kiralanan alanda yatırımcı ekstra bir sosyal ve eğlence alanı kurma yetkisine sahip değil. Tüm tadilat işleri de dahil olmak üzere İl Özel İdare tarafından hazırlanacak projelendirmelere mahkum. Yatırımcı sadece İl Özel İdare'nin yap dediğini yapacak. Kendi istediği projeyi uygulayamayacak olması da yatırımcı tarafından büyük sıkıntı yaratıyor”

“BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM VE HAYATA GEÇİRELİM”

Kastamonu’da bürokratların, siyasilerin, yerel ve devlet yönetimlerinin, sivil toplum örgütlerinin Kastamonu turizmi için gösterdiği çabanın asla göz ardı edilemeyeceğinin altını çizen Oğuz Fındıkoğlu, şöyle devam etti: “Birliktelik konusunda istenilen düzeye ulaşıyoruz. Bunun yanında bu birlikteliği turizm alanlarının hayata geçirilmesi ile kavuşturmalıyız. Art niyet olduğunu asla düşünmüyoruz. Sadece yatırımların önünün açılması için ağır şart teşkil edecek unsurların yeniden gözden geçirilmesi şehrimizin ve turizmin yolunu açacaktır diye düşünüyoruz”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)