Gülamoğlu: 'Ahşap Fuarı marka olma yolunda'

SFC Entegre Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gülamoğlu, 6. Kastamonu Ahşap Fuarı'nın Türkiye'nin marka değeri olma yolunda ilerlediğini söyledi. 

  • 804
Gülamoğlu: 'Ahşap Fuarı marka olma yolunda'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6. Kastamonu Ahşap Fuarı hakkında değerlendirmede bulunan SFC Entegre Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gülamoğlu, bu yıl Ahşap Fuarı’nın 6’ıncısını düzenlediklerini ifade ederek, “Bana göre ahşabın başkenti Kastamonu’dur. Kastamonu, 7 bin yıllık tarihe sahip bir ildir. Bugün yeryüzünde hiçbir yerde nasip olmayan organik dokusu bozulmamış bir ilin yetiştirmiş olduğu bir ağaç ve öyle bir şey ki 250 çeşit sadece Kastamonu ve yöresine ait endemik bitkilerimiz var. 250 çeşit endemik bitkinin o mistik kokusunu, o dağlarımızda yetişen ağaçların içerisinde sinmiş olduğu o mistik kokusunu bunlar mobilyayla dönüştüğünde evde yaymış olduğu rahatlığı hissedebiliyor musunuz? Her yerde ahşap var, her yerde yetişebiliyor. Doğal da yetiştirilebiliyor ama esas organik olarak yetişen, bunun görselliğinden ziyade insan sağlığına vermiş olduğu doku çok farklı. Bunun için Ahşap Fuarı Kastamonu için can damarı. Çünkü organik dokusu bozulmamış dünyadaki ender yörelerden bir tanesi. İnşallah altıncısını yaptık, yedi, sekiz, on gidecektir diye düşünüyorum” dedi.

Kastamonu Ahşap Fuarı'na sadece Kastamonu’nun değil Türkiye’nin de sahip çıkması gerektiğini söyleyen Gülamoğlu, “Çünkü yeryüzünün en büyük sıkıntısı erozyon ve ormansız bitkisiz ortamların olmasıdır. Burada tükettiğimiz kadar ürettiğimiz fazlasıyla ağaç, doğal olarak yetiştirdiğimiz Orman Bölge Müdürlüğümüz, Orman Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız sayesinde ormanlık alanlarımız var. Küre Dağlarımız var, hiç dünyada olmayan kanyonlarımız var. Zaten Kastamonu’ya girdiğinizde ahşabın ne demek olduğunu görüyorsunuz. Gördüğünüzde dokusu bozulmamış, her taraf ahşap, betonla hiç karşılaşmıyorsunuz. Demek ki Kastamonu ahşabın başkenti. Ahşabı hissetmek isteyen atalarımızda söyler ya hepimizde biliriz. Beşikten mezara kadar ihtiyaç duyduğumuz ağacın merkezi. Betonlaşmış illerdeki bana göre sahillere gidenler, denizlere gidenler, bunlar suni bir tatil oluyor” diye konuştu.

Turizm acentelerine de seslenen Gülamoğlu, “Bundan sonra doğaya yani doğanın merkezine gelmeleri gerek. Doğa turizmi bakın Kastamonu öyle bir özelliği var. Yöremizin yerine göre günde dört mevsimi yaşıyoruz. Dört mevsim turistik amaçlı hizmet veren bir beldemiz, insanlığın bozulmadığı bir beldemiz. Çanakkale’de 295 bin şehitten en fazla şehit veren birinci il olduğunu biliyor musunuz? Buradaki esas amacımız ilk yapıldığında o zamanki dönemimizin Erdoğan Bektaş valimiz bu fikri attığında tabi bizler içeride göremiyoruz, dışarıdan gözlemci olarak ahşabın Kastamonu’da potansiyele sahip olduğunu gördüğünde böyle bir fikri ortaya attı. Bizler de destek verdik. Odamız olsun, bütün sivil kuruluşlarımızla başlattık. Hedefimiz şuydu; o zamanki merdiven altı ustalarımız var, yani kendini geliştirememiş mükemmel el oyma işçiliği yapan ustalarımız var, fakat kendini ispatlayamıyordu. Biz bunları merdiven altından çıkarmak, onları kümeleştirmek, kooperatifleştirmek ve servis etmek amacımızdır. Bunu da yavaş yavaş daha tam olarak ağacı yeşerttiğimizi sanmıyoruz, daha bunu damlatıyoruz, solmaması için çaba gösteriyoruz. Nasip ederse bunlar büyüyecek, bugün yeryüzündeki en eski anıtsal ağaçlara sahip bir il olarak onları da yeşerteceğiz diye düşünüyorum. Amacımız esas ustalarımızı öldürmemekti” şeklinde konuştu.

Fuarı düzenlemekteki amaçlarının ahşap ustalarını ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Gülamoğlu, “İlk başlandığında yurt içine zor satış yapıyorlardı, bugün yurt dışına giden bir sürü ustalarımız var. Bugün tarihimizdeki konakları restore eden ustalar hep buradan gitmiştir. Osmanlı dönemindeki ahşap işlerinin ustaları hep buradan gitmiştir. Osmanlı saltanat kayıkları hep bizim ilçe Cide’den giderdi, yani neden bu ahşap dediğiniz zaman ahşap bu zamana kadar içeride sıkışmıştı. İnşallah herkese servis edilecek, herkesin istifade etmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SFC Entegre orman ürünlerinin sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da, bilhassa Orta Asya’da, Uzak Doğu'da marka haline gelmiş dünyaca ünlü bir marka olduğuna dikkat çeken Gülamoğlu, şöyle konuştu: 
“Endemik bitki ve ağaçlarından ürettiği mamulleri daha çok tercih edilen bir fabrika, bugün kendi bünyesinde 9 çeşit fabrika vardır. Bunları şöyle sayarsak; bu 76 yılında, 78 yılında yonga tesis olarak kurulmuştu. Akabinde kaplama fabrikası, akabinde MDF, akabinde lam hattı, akabinde OSB hattı. Bugün depreme dayanıklı ülkeler, hatta bizim ülkemizde depreme dayanıklı olduğu için en çok tercih edilen, iç ve dış mekanlarda kullanılan suni tahta OSB üretmeye başladı. Bunun yanında parke üretmeye başlandı. Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın tek bir numaralısı olan Dortek kapı üretmeye başladı. 30, 60, 90 dereceye kadar özel isteğe bağlı, yangına dayanıklı kapılar üretilebiliyor, bugün üç boyutlu kapılar üretilebiliyor. Yani ahşabın merkezinde ahşaba dayalı gerek doğal, gerek suni her şey üretilebiliyor. SFC’de bu suni üretimde en büyük firma diye düşünüyorum. Kastamonu’yu görmeden başka yere gitmeyin. Ahşaba ihtiyacı olan herkes bunu burada bulacaktır.”