'Kürdistan' adlı derneğe inceleme başlatıldı

Diyarbakır'da 11 Ağustos'ta kuruluşunu ilan eden Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği'ne inceleme başlatıldı.

  • 4665
'Kürdistan' adlı derneğe inceleme başlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyarbakır’da 11 Ağustos'ta kuruluşunu ilan eden Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği'ne inceleme başlatıldı. Adında 'Kürdistan' kelimesi olan ilk derneğin kuruluşuyla ilgili inceleme, Diyarbakır Valiliği Dernekler Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. ‘Kürdistan’ ismine izin verilip verilmeyeceğine ise Ankara karar verecek.

Diyarbakır Valiliği'nin, ‘Kürdistan’ adına izin verilip verilmeyeceğini Ankara’ya sorduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan, ‘Kürdistan’ adıyla dernek kurulup kurulmayacağı yönünde görüş istendiği öğrenildi. Ankara’dan gelecek görüş doğrultusunda derneğe cevap verilecek. Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın 'Kürdistan' adını sakıncalı isimler kapsamında değerlendirmesi durumunda ise Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği yasal olarak kurulamayacak.

Derneğin resmiyet kazanması için Diyarbakır Valiliği’ne başvurduklarını dile getiren Dernek başkanı Serhad Mêrdînî, “İl Dernekler Müdürlüğü bize yasal süre içinde cevap verecek. Derneğimizin adındaki ‘Kürdistan’ kelimesi Türkiye’de bir ilk. Biz şiddet karşıtı, barıştan kardeşlikten yanayız. Devletin de bu manada karar vermesini bekliyoruz.” dedi. Diyarbakır Valiliği'nin kendilerine henüz cevap vermediğini anlatan Mêrdînî, dernek binalarına gelen polis memurlarının tabelalarını indirmeleri tavsiyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Mêrdînî, Dernekler Kanunu'na göre hareket ettiklerini kaydetti. 2010 yılından sonra yeni bir anlayış ve örgütlenme yöntemiyle politik sürece müdahil olduklarını belirten Mêrdînî, "Klasik siyaset ve siyasetçi anlayışını aşan özgün duruşumuz ve yeni demokratik eylemliliklerimizle gençlerin yoğun ilgisini gördük. 4 Aralık 2012 tarihinde yaptığımız bir toplantıda Tevgera Ciwanên Kurdistan (Kürdistan Gençlik Hareketi) adıyla yolumuza devam ettik. Gelişmeler, somut bir adres olmamızı gerekli kıldı. Bu nedenle derneği kurmaya karar verdik." şeklinde konuştu.